Torna

Vacunacions

Pneumococ, nova vacuna en el calendari de vacunació infantil, + protecció + salutQuè és el pneumococ? És un bacteri que afecta les persones, sobretot les més petites; les més vulnerables són les menors de 2 anys. El risc de contagi i complicacions augmenta quan hi ha patologia de base.

Quines malalties produeix el pneumococ en els infants? Les més freqüents són la pneumònia, la sinusitis i l’otitis, i com a més greus es pot esmentar la meningitis i, encara més greu, la infecció de la sang. 

Com es contagia la malaltia? Es transmet per les gotetes que, en tossir, esternudar o parlar, expulsen les persones que el porten a la gargamella.

Quina vacuna s’utilitzarà? És segura? S’utilitzarà la 13-valent. La vacuna és segura, no pot produir la malaltia i les reaccions més freqüents són lleus, com ara dolor, enrogiment i inflor en el lloc d’injecció, i  febrícula. Les reaccions greus són molt poc freqüents.

És realment eficaç la vacuna? La vacuna és eficaç en la prevenció de les malalties greus per pneumococ, però cal recordar que no protegeix de totes les varietats del bacteri, només de les més habituals, concretament 13, que són les que amb més freqüència causen la malaltia.

Quan s’iniciarà la vacunació? Serà el 12 de setembre.

Com es vacunarà del pneumococ? Com que la vacuna està inclosa en el calendari de vacunació sistemàtic, la pauta serà de 3 dosis als 2, 4 i 11 mesos d’edat.

Aquesta vacuna pot administrar-se al mateix temps que la resta de vacunes del calendari.

Quins nins rebran la vacuna? Rebran la vacuna:

  • Els INFANTS NASCUTS A PARTIR DE GENER DE 2016. Enguany s’adaptarà la pauta en funció de si ja duen o no alguna dosi administrada.
  • ELS INFANTS FINS A 14 ANYS AMB ALGUNES MALALTIES QUE AUGMENTEN EL RISC DE MALALTIA GREU PER PNEUMOCOC. La indicació la farà el pediatre que l’atén.

 La vacunació és una acció més dins un estil de vida saludable.