Torna

Servei de Sanitat Forestal

Perforador gros (Scolytus scolytus)

 

PLANTA A LA QUE AFECTA: Om (Ulmus minor)

Insecte coleòpter de la família Scolytidae, subcortical i productor de galeries que poden matar els oms febles. Però el seu major problema és ser el vector de la grafiosi de l'om, malaltia causant de la mort dels oms a tot el món.

Aquest insecte és un petit coleòpter de només 4-6 mm, denominat vulgarment barrinador de l'om (Scolytus scolytus), que s'instal·la sobre els rovells més tendres, els mossega i danya irreversiblement.

La femella posa els ous entre l'escorça i el tronc, formant galeries. Després de passar l'etapa de pupa els insectes adults volen cap a altres arbres transportant les espores del fong, infectant d'aquesta manera a altres exemplars.

Se suposa que el vol no pot sobrepassar els 3 km, per la qual cosa en principi la distància suposa un fre a l'avançament de la malaltia, tot i que amb el temps s'ha demostrat que ha arribat a tots els racons aïllats on hi ha oms.

L'insecte pot tenir fins a quatre generacions a l'any, quan la temperatura supera els 20 graus. És el transmissor d'un fong que és la malaltia coneguda com grafiosi.

El veritable agent infecciós és el fong Ceratocystis ulmi, semiparàsit, que segrega unes espores tòxiques causants de la malaltia. Es desenvolupa en els vasos conductors de la saba, ajudant-se de la seva circulació per difondre's per tot l'arbre.

Es produeixen dos efectes principals:

  • Obstrucció dels vasos conductors i enverinament de les fulles.
  • L'arbre acaba morint-se.

 

Servei de Sanitat Forestal - Capçalera Baixa 03.