Escola de Primavera de Serveis Socials 2023."Família i Infància: Prevenir, Protegir i Empoderar".

Amb aqusta nova edició de l'Escola, ens adreçam als diferents professionals que formen part del sistema de serveis socials, especialment els que treballen amb la infància, per aquest motiu, en el marc i en l’enfocament es reconeix la necessitat de comptar amb tots els perfils professionals per treballar conjuntament amb un mateix objectiu, la millora de la qualitat de vida de les famílies.

  • Llei 1/1996, de 10 de gener, d’assistència jurídica gratuïta, modificada pel Reial decret llei 3/2013, de 22 de febrer, que reconeix el dret a l’assistència jurídica gratuïta i immediata a tots els menors d’edat que siguin víctimes d’abús o maltractament, amb independència de l’existència de recursos per litigar (article 2.g).
  • Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, modificada per la Llei 8/2015, de 22 de juliol, i per la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l’ado­lescència.
  • Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l’atenció i els drets de la infància i l’adolescència de les Illes Balears:
    • Article 92....la protecció de la infància i l’adolescència comprèn el conjunt de mesures i actuacions de prevenció, detecció, intervenció i reparació de situacions de risc, de desemparament i de conductes inadaptades o problemes de conducta en què l’infant o l’adolescent o, si n’és el cas, el concebut es pot trobar, tendents a garantir-ne el ple desenvolupament i autonomia personal, així com la integració familiar i social, i promoure’n la inserció en un context social i familiar normalitzat, amb la prevalença, en tot cas, de l’interès superior de la persona menor d’edat.
  • Ley Orgánica 8/2021, de 4 de junio, de protección integral a la infancia y la adolescencia frente a la violencia.
  • Ley Orgánica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual.

Entre les modalitats d’atenció a la infància i l’adolescència podem considerar que les actuacions per a la prevenció de les situacions de vulnerabilitat social seran determinats per a evitar que les situacions esdevenguin en una problemàtica major, que plantegi una necessitat d'abordatge més complexa i a més llarg termini, amb el consegüent patiment per part de l'infant.

Com a contingut de l'Escola es tractarà la importància dels serveis socials i el seu paper en la prevenció de les situacions de vulnerabilitat social, per la qual cosa disposarem de diferents espais a la jornada per treballar aquest aspecte. D'altra banda, identificar aspectes clau, així com, les administracions i serveis implicats en la detecció i l'abordatge de les situacions de risc i/o desemparament amb infants i joves també serà objecte de debat.

Per a dur endavant la jornada es presenta un programa que combina ponències de persones amb experiència en el camp de l'atenció a la infància, així com, espais de debat.

La presentació i/o exposició de Bones Pràctiques Socials, també tindrà un espai reservat a n'aquestes jornades.

Us animem que participeu!