El Govern defensa que el futur del turisme enogastronòmic balear passa pel producte local
El director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha participat avui a la taula rodona ‘Beneficis per als destins de l’enfocament SLOW TASTE’ en el marc de les III Jornades de Destins Enogastronòmics Slow Tastes, celebrades a la Palma

22/09/2025
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, per delegació de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport i mitjançant el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha assistit a la tercera edició de les Jornades de Destins Enogastronòmics, Slow Tastes, celebrades a la Palma (les Canàries), i organitzades per Saborea España amb el suport de la Secretaria d’Estat de Turisme.
Llabrés, que ha participat en la taula rodona sota el títol Beneficis per als destins de l’enfocament Slow Tastes, ha subratllat durant la seva intervenció que «el nostre destí enogastronòmic ha d’anar necessàriament lligat al producte local, perquè darrere de cada plat típic hi ha els nostres agricultors, ramaders i pescadors, que no només produeixen aliments sinó que cuiden el paisatge de les illes».
Així, el director general ha defensat la col·laboració activa entre les conselleries de Turisme i Agricultura del Govern, que des de l’inici de legislatura fan feina conjuntament en accions de promoció exterior. Segons Llabrés, aquesta coordinació permet optimitzar recursos i llançar un missatge únic als principals mercats emissors, ja que «els mateixos països que ens visiten són també mercats d’exportació dels nostres aliments». En aquest sentit, Llabrés ha recordat que la Llei de Turisme de les Illes Balears determina que el sector hoteler ha d’incorporar un percentatge mínim de producte local a la seva oferta: un 3% general, un 5% als establiments de cinc estrelles i als agroturismes, amb reconeixements institucionals per a qui superi aquests mínims. «És una reivindicació històrica del sector primari que ara es fa realitat i ha de contribuir a la sostenibilitat econòmica de les explotacions agràries», ha afirmat.
25/09/2025
Durant la seva intervenció, Llabrés també ha destacat la capacitat d’innovació d’ambdós sectors; per una banda, els productors, que adapten els seus cultius i elaboracions a les demandes turístiques, a més de programar experiències a finques i cellers que diversifiquen ingressos. I, per altra banda, el sector hoteler, que implanta plataformes de gestió de compres que garanteixen la transparència en el consum de producte local.
El director general ha volgut finalitzar la seva ponència remarcant que l’objectiu últim de la col·laboració entre Turisme i Agricultura és la sostenibilitat econòmica, social i ambiental, en línia amb el Pacte Polític i Social per la Sostenibilitat de les Illes Balears, impulsat pel Govern aquesta legislatura. «El sector primari i el sector turístic es necessiten mútuament i han d'establir mecanismes de col·laboració a llarg termini que garanteixin la seva convivència», ha conclòs Llabrés.
Cal recordar que un dels principals objectius de Conselleria de Turisme és garantir la transformació del model cap a la sostenibilitat, i el consum de producte de proximitat forma part d'aquesta estratègia
IMATGES RELACIONADES

Comparteix