Les reserves hídriques a Balears es situen al 43% durant l’agost
La Unitat de Demanda d’es Pla entra en alerta, mentre que el 82,2% del territori es manté en prealerta
19 setembre 2024Les reserves hídriques a les Illes Balears s’han reduït al 43% durant el mes d’agost, fet que suposa un descens de 3 punts percentuals respecte al mes anterior i 8 punts menys que en el mateix període de l’any passat, quan es situaven al 51%. Aquesta situació exigeix un seguiment constant i una gestió estricta dels recursos hídrics disponibles.
Aquest mes s’ha produït un canvi d’escenari: la Unitat de Demanda (UD) d’es Pla ha entrat en l’escenari d’alerta. A partir d’aquest moment, entra en aplicació el que es defineix en el Pla Especial d’Actuacions en Situació d’Alerta i Eventual Sequera de les Illes Balears, i entre altres obligacions s’estableix una sèrie de mesures que han de complir les diferents administracions competents. Així, els ajuntaments i les entitats gestores sense connexió a dessalinitzadores hauran de realitzar restriccions obligatòries limitant el reg de jardins, la neteja de carrers, els usos ornamentals i les dutxes de platja.
Les empreses que subministren aigua en camions tindran l’obligació de substituir el 50% del total del volum que s’ha de subministrar per aigua dessalada, sempre que estiguin situades dins el radi de 15 km d’un dispensador d’aigua dessalada. Els habitatges en sòl rústic tenen l’obligació de reduir un 20% el consum d’aigua. A més, les administracions en matèria d’educació i turisme hauran de comunicar aquesta situació d’alerta amb l’objectiu de conscienciar la població i promoure el compliment de les restriccions en aquesta situació d’alerta. Les entitats gestores de l’abastament afectades també hauran d’intensificar les campanyes de conscienciació per a l’estalvi d’aigua.
D’aquesta manera, actualment hi ha dues UD en alerta: es Pla i Formentera. Les altres set UD (Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Migjorn, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Eivissa) continuen en l’escenari de prealerta, cobrint el 82,2% del territori.
Pel que fa a l’evolució de les reserves, set Unitats de Demanda han registrat una disminució: Artà, Manacor-Felanitx, Migjorn, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud, Menorca i Formentera. Per altra banda, tres UD han experimentat un augment: es Pla, Palma-Alcúdia i Eivissa. L’índex general de la demarcació se situa en 0,364, cosa que suposa una baixada respecte a l’any anterior (0,419) i a fa dos anys (0,417).
Pel que fa als percentatges de reserves per illa, Mallorca ha baixat del 47% al 43%, Menorca ha descendit del 44% al 39% i Eivissa es manté estable en el 32%. La situació global de les Illes Balears continua sent menys favorable que fa un any, quan les reserves estaven al 51%.
Segons les dades de l’AEMET, el mes d’agost ha estat molt plujós a causa de la DANA que va afectar les illes els dies 14, 15 i 16. Per illes, l’agost va ser especialment plujós a Menorca (109,6 l/m² enfront dels 15,6 l/m² habituals) i Mallorca (59,6 l/m² enfront dels 20,7 l/m²). Eivissa també va registrar més pluges de l’habitual (36,6 l/m² enfront dels 18,1 l/m²). En canvi, a Formentera, les precipitacions es van mantenir dins la normalitat (7,4 l/m² enfront dels 13,4 l/m²).
El percentatge de precipitació acumulada anual a Balears se situa en el 76% (Mallorca 77%, Menorca 84% i Pitiüses 56%). Pel que fa a les temperatures, l’agost ha estat un mes molt càlid, amb una temperatura mitjana de 26,4°C i una anomalia de +1,0°C.
Considerant la situació actual, l’època de l’any i les precipitacions registrades durant l’agost, es preveu que les reserves augmentin a nivell de tot Balears durant el mes de setembre.
Data d'actualització: 19 setembre 2024
Comparteix