avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Agricultura, Pesca i Medi Natural estableix amb el sector els principals criteris per tal de definir què és producte local

Agricultura, Pesca i Medi Natural estableix amb el sector els principals criteris per tal de definir què és producte local

2024 3 4 3017020 06 març 2024

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, mitjançant la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha constituït avui la Mesa de Coordinació de la Cadena Alimentària i Promoció del Producte Agrícola i Alimentari d'Origen Local, una mesa en la qual s'han establert, juntament amb el sector, els principals criteris per definir producte local. En aquesta primera sessió, que ha estat presidida pel conseller Joan Simonet, hi han assistit també els directors generals de Pesca i de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Antoni M. Grau i Joan Llabrés, respectivament; representants dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera; representants de les organitzacions professionals agràries i del sector ecològic, i també la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).

En aquest sentit, el conseller Simonet ha subratllat que «avui hem obert un nou debat per definir de manera conjunta amb el sector la definició de què és producte local. Som conscients que no serà una definició perfecta perquè el nostre sector és molt variat, però intentarem cobrir les màximes expectatives sent coherents. La idea final és que tothom es pugui sentir còmode amb la definició final».

Així, Simonet ha afegit que «l'objectiu principal és reforçar el sector productiu primari; és a dir, els pagesos, ramaders i pescadors de les Illes. També servirà per anar reforçant les demandes del sector en les darreres mobilitzacions».

La Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local ha explicat durant aquesta primera sessió que la Conselleria vol que la definició de producte local que es pacti amb el sector «tengui rang de llei» per «poder redactar una normativa que ens permeti que el consumidor pugui reconèixer sense cap mena de dubte que el que consumeix és producte local i per poder prendre totes les mesures possibles per sancionar el frau».

Entre els criteris i les condicions que hauran de complir el producte agrícola, el pesquer o l'alimentari per ser considerats producte local hi haurà, entre d'altres, que s'hagin cultivat a les Illes Balears; en el cas de la carn, que els animals s'hagin criat durant un mínim de temps a l'Arxipèlag i que també s'hi hagin sacrificat, i que els aliments no transformats hagin estat produïts per productors primaris de les Illes.També seran considerats producte local els productes de la pesca, el marisqueig o l'aqüicultura comercialitzats en primera instància a través de punts de primera venda, llotges o centres d'expedicions de les Balears. Quant als aliments transformats, s'han recollit diverses propostes per trobar un consens ampli sobre el nombre d'ingredients d'origen primari necessaris perquè els productes siguin considerats locals o sobre la tipologia de l'elaboració. Així, el conseller Joan Simonet ha volgut recordar que «amb aquest debat, el que es pretén és afavorir el sector primari de les Balears».

En aquest sentit, el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha volgut resumir que encara «ens queda analitzar l'impacte que tindria aquesta definició en el sector dels aliments produïts i comercialitzats sota una denominació d'origen protegida i una indicació geogràfica protegida».

També tindran la consideració de producte local els productes forestals, fusters o no fusters, obtinguts en terrenys forestals de les Illes Balears, i també els productes no alimentaris que compleixin alguna de les condicions anteriors.

Cadena alimentària

Per altra banda, també s'ha pogut fer balanç dels controls fets durant l'any 2023 sobre la cadena alimentària. En aquest sentit, s'han fet vint controls entre els sectors vitícola, oleícola, lacti i hortofructícola, i s'han obert quinze expedients, cinc dels quals s'han arxivat.

Per al 2024 s'ha proposat fer deu controls en el sector hortofructícola, cinc en el sector de la carn i cinc en el sector de la garrova, l'ametla i la fruita seca. A més, la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local ha anunciat que aviat es traurà a licitació el contracte per poder posar en marxa l'Observatori de Preus, que permetrà fer tota la traçabilitat del producte des de l'origen fins que arriba al consumidor final, amb una diferenciació per als productes ecològics.


Data d'actualització: 06 març 2024


Comparteix

× Contingut temporal pendent d'actualització