Informes semestrals de la presidència del Consell de la Unió Europea

Els estats membres de la Unió Europea assumeixen la Presidència del Consell de la UE per torns de sis mesos. El sistema estableix que tots els estats membres, siguin grans o petits, en algun moment exerciran la Presidència del Consell, i tendran la possibilitat d'elaborar un programa semestral amb prioritats detallades.

Durant un semestre, l'Estat designat presideix les sessions de les diferents formacions del Consell i treballa en estreta coordinació amb el president del Consell Europeu i l'Alt Representant de la UE per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat. Així, la Presidència representa el Consell en les relacions amb altres institucions de la UE, en particular amb la Comissió i el Parlament Europeu, amb el repte d'arribar a acords.

Els estats escollits periòdicament per exercir la Presidència col·laboren estretament en grups de tres, anomenats «Trios», per tal d'establir objectius a llarg termini i elaborar un programa comú amb els temes i assumptes principals que abordarà el Consell durant un període de divuit mesos. 

El Trio actual està format per les Presidències francesa, txeca i sueca. El Trio que el succeirà estarà constituït per Espanya, Bèlgica i Hongria. 

Descobreix a continuació les principals prioritats i punts destacats de les darreres presidències del Consell.

2023

Primer semestre - Presidència sueca

2022

Primer semestre - Presidència francesa 

Segon semestre - Presidència txeca