La directora general de Relacions Institucionals i de Relacions amb el Parlament, Xesca Ramis Pons, assisteix des d’avui al Ple del Comitè de les Regions, que es celebrarà fins demà dimecres a Brussel·les, on, en defensa dels interessos dels ciutadans de les illes, presentarà un total de 12 esmenes als projectes de dictamen presentats pels representants del comitè.
La directora general, qui avui s’ha reunit amb els representants polítics de la delegació espanyola del CdR, presentarà avui en el marc de la sessió plenària tres esmenes al projecte de dictamen sobre Protecció de les regions europees enfront de les pertorbacions: reforçar la resiliència econòmica local i regional en l'evolució estratègica del mercat únic.
Aquestes esmenes ressalten la necessitat que es presti una especial atenció a les regions que pateixen desavantatges naturals greus i permanents, com són, per exemple, les regions insulars, així com estableix l’article 174 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. Ramis, en el seu torn d’intervenció, ha recordat que «la Unió Europea està formada per ens locals i regionals molt diversos» i que «les polítiques dutes a terme per les institucions de la UE afecten de manera desigual a regions dispars», motiu pel qual ha dit que és «de summa importància que es facin avaluacions d’impacte territorial perquè prèviament a l’aprovació de polítiques europees es tenguin en consideració les particularitats de determinats territoris como ho són els que pateixen desavantatges naturals greus i permanents».
Segona jornada del Ple
En la jornada de demà, el Govern presentarà dues esmenes al projecte de dictamen sobre Canvi demogràfic a Europa: conjunt d’instruments d’actuació, les quals han estat proposades per la directora general de Fons Europeus. Aquestes esmenes destaquen els reptes que enfronten alguns territoris insulars amb la sobrepoblació i la forta pressió que aquest fet implica en el territori i els serveis públics.
Així mateix, Ramis presentarà una esmena al projecte de dictamen sobre Recomanacions pel pròxim Programa Marc d’Investigació i Innovació”, la qual ha estat proposada per la Direcció General d’Innovació i Transformació Digital del Govern de les Illes Balears.
Aquesta esmena subratlla la necessitat que, en el moment d’implementar el Programa Marc d’Investigació i Innovació de la Unió Europea, es contempli, per les característiques i necessitats especials de les regions insulars, la dimensió insular amb l’objectiu d’impulsar les polítiques de foment de la innovació a aquestes regions.
Finalment, presentarà 6 esmenes al Projecte de resolució relativa a l’estat de les regions i ciutats a la UE i les orientacions polítiques per a la Comissió Europea 2024-2029. Aquestes esmenes aborden diferents temàtiques com la reconversió del turisme cap a un model més sostenible. Es sol·licita també, fent incidència a les regions insulars mediterrànies, que a favor d’un habitatge assequible i accessible, es simplifiqui l’accés a les ajudes provinent de la UE en renovació energètica. A més, es planteja la necessitat de que la UE afronti els reptes demogràfics també pel que fa a la sobrepoblació, que pateixen especialment territoris insulars generant una elevada pressió en el territori.
Aquestes esmenes també posen de relleu les especificitats dels territoris que pateixen desavantatges naturals i demogràfics greus especificades a l’article 174 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), entre els quals es troben les regions insulars, com son l’adaptació als efectes del canvi climàtic o la necessitat de realitzar avaluacions d’impacte territorial a favor de una subsidiarietat adequada.
Demà dimecres, la DG de Relacions Institucionals i amb el Parlament acompanyarà la presidenta del Govern, Marga Prohens, en una visita a l’oficina del Govern a Brussel·les, on es reuniran amb la tècnica i els quatre becaris que estan actualment desenvolupant les seves tasques de suport en temes relacionats amb la Unió Europea.