Tuberculosi bovina

La tuberculosi bovina és una malaltia bacteriana crònica, d'animals i dels homes, causada per Mycobacterium tuberculosis complex (CMT). En molts països la tuberculosi bovina és una malaltia infecciosa considerable en el bestiar boví, en altres animals domèstics i en algunes poblacions d'animals salvatges. La transmissió als humans representa un problema de salut pública.

Es considera que la ruta més freqüent d'infecció del bestiar és l'exposició a aerosols de CMT, encara que també es produeix la infecció per ingestió de material contaminat. Es caracteritza normalment per la formació de granulomes nodulars coneguts com tubercles.

La infecció del bestiar boví amb tuberculosi bovina es diagnostica en general en l'animal viu amb reaccions d'hipersensibilitat retardada. El mètode estàndard per detectar la tuberculosi bovina és la prova de la tuberculina, que comprèn la injecció intradèrmica de tuberculina PPD bovina i la detecció de la inflor consegüent en el lloc de la inoculació tres dies després (hipersensibilitat retardada).

Habitualment, la infecció és subclínica; quan es presenta, els símptomes clínics no són específicament distintius d'aquesta malaltia i poden incloure debilitat, anorèxia, extenuació, disnea, inflamació dels ganglis limfàtics i tos, particularment en casos de tuberculosi avançada. Després de la mort, es diagnostica mitjançant un examen post mortem i tècniques histopatològiques i bacteriològiques.

La Subdirecció General de Sanitat i Higiene Animal i Traçabilitat del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació s'encarrega de coordinar els programes d'eradicació i informa la Comissió Europea de l'evolució d'aquestes malalties.

Els responsables de l'execució dels programes són els òrgans competents de les comunitats autònomes. La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a partir de la normativa vigent, du a terme un programa propi de control, que dissenya anualment el Servei de Ramaderia de la Dirección General d'Agricultura i Ramaderia i executa el Departament de Sanitat Animal de SEMILLA.

Les actuacions que preveu el programa d'eradicació de la tuberculosi bovina són:

  • Proves diagnòstiques: bovins a partir de sis setmanes en el cas de la intradermotuberculinització (IDT), i més joves en el cas que hagin nascut a altres explotacions, i a partir de sis mesos en el cas que s'usi l'interferó gamma.
  • Tècniques de rutina: IDT simple o comparada. Quan és necessari augmentar la detecció dels animals infectats el Servei de Ramaderia por autoritzar l'ús de l'interferó gamma.
  • Sacrifici obligatori de tots els animals que hagin reaccionat positivament i indemnització (excepte els animals d'engreix). Si és necessari es podrà fer un buit sanitari.
  • Mesures profilàctiques a les explotacions amb animals que hagin reaccionat positivament. Control de moviments i reposició. Augment de les proves diagnòstiques.
  • Proves abans dels moviments.
  • Inspeccions de supervisió d'equips de camp.

CONTRASTACIÓ DE LES PROVES DE CAMP

Els titulars de les explotacions ramaderes poden  sol·licitar la contrastació de les proves de camp designant un pèrit de part. La sol·licitud s’ha de dur a terme amb caràcter previ a la realització de les proves mitjançant el model que s’inclou al procediment disponible a la seu electrònica:

La contrastació de la prova es realitzarà en un acte únic. En aquesta prova hi haurà present tant el pèrit designat pel ramader com un veterinari oficial designat per l’autoritat competent. El pèrit de part ha d’acreditar abans de la realització que disposa de la corresponent formació. Així mateix, ha de ser present a les dues parts de les proves de camp: la inoculació i la lectura. En cas que existeixi discrepància entre el dictamen de l’equip de camp i el pèrit designat pel titular de l’explotació, el veterinari oficial designat dictaminarà el resultat de la prova.

AUTORITZACIÓ DE SORTIDA DE BOVINS AMB DESTÍ ENGREIX A EXPLOTACIONS AMB ANIMALS REACCIONANTS

D’acord amb l’establert al Programa Nacional d’Erradicació de la Tuberculosis Bovina es pot autoritzar el moviment amb destí a engreix d’animals d’explotacions T3H ubicades a províncies de baixa prevalença (<1%) que presentin una avaluació de risc favorable d’acord amb les condicions establertes al Procediment d’actuacions i moviments de bestiar davant l’aparició d’animals reaccionants en ramats T3H sense sospita de malaltia a zones de baixa prevalença de tuberculosis.

A la seu electrònica de la caib es troba disponible el procediment per sol·licitar l’autorització del moviment.