Leucosi bovina enzoòtica i peripneumònica contagiosa bovina

La leucosi bovina enzoòtica (LBE) és una malaltia del bestiar boví adult, causada pel retrovirus de la leucèmia bovina (BLV). Pot infectar el bestiar a qualsevol edat, fins i tot en la fase embrionària, ocasiona tumors malignes en el sistema limfàtic, sobretot en els ganglis, i provoca una baixada de les defenses naturals.

Els signes clínics més comuns estan associats amb la pèrdua de pes, la disminució de la producció làctia, limfadenopaties i parèsia posterior. El bestiar amb limfosarcomes gairebé sempre mor sobtadament o a les poques setmanes o mesos després de l’aparició dels símptomes clínics.

El territori nacional té l'estatus de territori oficialment indemne i lliure de leucosi bovina enzoòtica.

La peripneumònia contagiosa bovina (PCB) és una malaltia dels bovins i dels búfals aquàtics, causada pel Mycoplasma mycoides ssp. mycoides. Com el nom suggereix, ataca els pulmons i les membranes que cobreixen les parets de la cavitat toràcica (pleura), i causa febre i respiració difícil o ràpida, tossina o descàrregues nasals.

És altament contagiosa, amb un percentatge de mortalitat de fins al 50 %, per la qual cosa ocasiona pèrdues econòmiques considerables. A l'Àfrica, és una de les principals malalties dels bovins.

Espanya fou declarada com estat membre oficialment indemne de LBE el 1999 (Decisió 1999/465/CE) i lliure de PCB el 1944.

Tot i aquest estatus sanitari, ambdues malalties són de declaració obligatòria a Espanya. A més, figuren en el Codi sanitari per als animals terrestres de l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE), i han de ser notificades de manera obligatòria a aquesta entitat.

La Subdirecció General de Sanitat i Higiene Animal i Traçabilitat del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Pesca s’encarrega de coordinar els programes de vigilància i informa la Comissió Europea de l’evolució d’aquestes malalties. Les mesures de lluita, control i vigilància envers aquestes malalties es troben recollides al Reial decret 2611/1996, de 20 de desembre, pel qual es regulen els programes nacionals d’erradicació de malalties dels animals.

Els responsables de l’execució dels programes són els òrgans competents de les comunitats autònomes. La Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a partir de la normativa vigent, du a terme un programa propi de control, que dissenya anualment el Servei de Ramaderia de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural i executa el Departament de Sanitat Animal de SEMILLA amb mitjans propis o subcontractats.

Les proves de camp i la presa de mostres que es preveuen en el programa de vigilància per a ambdues malalties són:

  • Actuacions de vigilància: proves serològiques anuals als bovins de més de dotze mesos de ramats seleccionats a l’atzar.
  • Examen de laboratori a tots els tumors d’animals sacrificats en escorxadors susceptibles de ser produïts pel virus de l’LBE.
  • Sacrifici obligatori dels animals positius i restricció dels ramats fins que s’hi restableixi l’estatus.

Per a més informació sobre aquesta malaltia i altres, podeu consultar la pàgina web de sanitat animal del MAPA.