Pesta porcina africana, pesta porcina clàssica i malaltia vesicular porcina

La pesta porcina clàssica (PPC), la pesta porcina africana (PPA) i la malaltia vesicular porcina (MVP) són malalties víriques de gran importància, de declaració obligatòria, que afecten tant el bestiar domèstic com el salvatge. L'aparició de qualssevol d'aquestes malalties provocaria greus pèrdues econòmiques per al sector a causa de les restriccions comercials (tant en animals vius com en els seus productes) que s'establirien posteriorment a la declaració oficial de la malaltia. Per tant, és important l'adopció de les mesures necessàries per prevenir-ne l'aparició i fer un diagnòstic precoç, per a la qual cosa cal aplicar el Programa Nacional de Vigilància Sanitària Serològica del Bestiar Porcí, l'objectiu del qual és garantir el manteniment de l'estatus sanitari d'Espanya com a zona lliure de PPC, PPA i MVP; i, a més a més, ser un instrument per a la detecció precoç de l'aparició de qualssevol d'aquestes malalties.

El Servei de Ramaderia elabora anualment el programa autonòmic en l'àmbit de les Illes Balears, que s’aprova pel director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural.

Les actuacions de camp amb relació amb la PPC i PPA consisteixen a fer un mostreig serològic anual d'un nombre d'explotacions que sigui representatiu del cens porcí nacional que es distribueixen de manera proporcional en el cens d'explotacions de cada comunitat autònoma.

Amb relació a la malaltia vesicular porcina, s'ha de fer un control serològic anual a les explotacions amb reproductors i de producció des de les quals s'efectuïn moviments de porcs de producció cap a altres explotacions, inclosos els escorxadors.