Infeccions de transmissió sexual (ITS)
Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són un grup d’infeccions de gravetat variable, causades per virus, bacteris o paràsits (infestacions), que es poden transmetre d’una persona a una altra, per contacte físic, durant les relacions sexuals. Aquestes infeccions també es coneixen amb els noms d’infeccions de transmissió genital, malalties de transmissió sexual o malalties venèries.
Algunes ITS també es poden transmetre de la mare al bebè durant l’embaràs (sífilis, VIH, herpes genital), el part (VIH, clamídia, tricomonosi, hepatitis B, herpes genital, gonorrea) o a través de la lactància materna (VIH).
ITS MÉS FREQÜENTS
|
|
Produïdes per: | Infeccions de transmissió sexual |
Virus | VIH Mol·lusc contagiós Hepatitis A, B i C Herpes genital Virus del papil·loma humà (VPH)) |
Bacteris | Gonocòccia Clamídia Sífilis Limfogranuloma veneri Xancroide |
Paràsits (infestacions) | Tricomonosi Ronya Pediculosi pubis o lladelles púbiques |
Cal fer una esment especial al VIH (virus de la immunodeficiència humana), que és el causant de la sida, perquè és una ITS que s’ha convertit en una epidèmia de dimensions mundials.
Disposar d’informació fiable sobre què són les ITS, com es transmeten i com protegir-nos-en és fonamental per no infectar-nos. Així i tot, comptar amb aquesta informació no és suficient a l’hora de protegir-nos de les ITS, ja que hi ha una sèrie de falses creences sobre la possibilitat de contreure una ITS:
- Tenir una “parella estable” ens protegeix: se sol relacionar l’estabilitat d’una parella amb la seguretat que no hi ha possibilitat que ens transmeti una ITS. Hem de tenir en compte que l’amor i la confiança tot sols no ens protegeixen, el que ens protegeix és el compromís establert de forma explícita de tenir relacions sexuals segures.
- Plantejar l’ús del preservatiu és una mostra de desconfiança: algunes persones pensen que acordar l’ús del preservatiu és una forma de demostrar desconfiança, quan és tot el contrari.
- Quan una persona té una ITS es nota a simple vista: en algunes ITS els símptomes es presenten de forma tardana, o no són visibles i les persones que les pateixen poden transmetre la infecció sense saber-ho.
- Només les persones amb moltes parelles sexuals poden contreure una ITS: en tots els contactes sexuals no protegits (sexe anal, vagina i oral) hi ha risc d’ITS. Algunes ITS (herpes simple) i parasitosi (lladelles i polls) també es poden transmetre per contacte pell amb pell.
- Quan s’ha patit una ITS és impossible tornar-la a tenir: és possible contagiar-se diverses vegades de la mateixa infecció, encara que s’hagi tractat correctament.