Territori

TERRITORI

Es Amunts és un eix muntanyenc de la tramuntana d'Eivissa que ocupa unes 15.000 hectàrees (una quarta part de l'illa) de l'arc de la costa que va de Sant Antoni de Portmany a Sant Carles de Peralta.

D'aquesta àrea destaquen l'orografia i la irregularitat, amb puigs de 300 a 400 metres d'altura separats per petites valls i torrenteres que contenen algunes de les millors terres cultivables de l'illa. Cap al nord, els pics cauen a plom sobre la mar formant una costa penyalosa que és una de les darreres reserves de vida salvatge de les Pitiüses. En aquests racons més inaccessibles als humans, aïllats i de difícil accés, es localitzen alguns endemismes vegetals i es refugien nombroses aus de presa i aus marines rares o endèmiques i, per tant, protegides.

Per tot això, l'any 1991 la Llei d'espais naturals (LEN) va declarar Àrea d'Especial Protecció una part des Amunts, integrada per àrees naturals d'especial interès, àrees rurals d'interès paisatgístic i àrees d'assentament dins paisatges d'interès.

TERRITORILes àrees naturals d'especial interès dels Amunts són les següents:

  • De cala Salada al port de Sant Miquel
  • La serra de Sant Mateu d'Albarca
  • Del port de Sant Miquel o port de Balansat a Xarraca
  • De Xarraca a Sant Vicenç de sa Cala
  • La punta Grossa
  • La serra Grossa

A partir d'aquell moment, la consciència  del valor natural i patrimonial des Amunts ha augmentat cada dia, i es Amunts han aconseguit la protecció de noves figures de la Unió Europea, com la integració en la Xarxa Natura 2000 o el reconeixement de zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i llocs d'importància comunitària (LIC). Les ZEPA són zones favorables per conservar tant les aus migratòries com les sedentàries, i els LIC, llocs que contenen hàbitats i espècies representatives de la Mediterrània que cal protegir, preservar, recuperar i restaurar.

 

Per a més informació:

Pàgina web oficial de la Xarxa Natura 2000 a les Illes Balears