Torna

Seu Electrònica

Si cerques un procediment dirigit a persones físiques i a la ciutadania en general

Si cerques un procediment dirigit a persones jurídiques, autònoms, cooperatives, associacions, fundacions, ONG?S...

Si cerques un procediment dirigit a altres administracions públiques o ens, organismes i entitats que integren el sector públic (consorcis, organismes autònoms, etc...)

Registro de procedimientos de experimentación con animales

Todos los establecimientos usuarios de animales en la experimentación y otras finalidades científicas, así como en la docencia, están obligados a comunicar a la autoridad competente los procedimientos que tienen previsto realizar.

Se requiere la autorización previa y expresa de la autoridad competente para poder llevar a cabo los procedimientos siguientes:

a) La utilización de animales de las siguientes especies:

- Ratón: Mus musculus

- Rata: Rattus norvegicus

- Conejo de Indias: Cavia porcellus

- Hámster dorado: Mesocricetus auratus

- Conejo: Oryctolagus cuniculus

- Primates no humanos

- Perro: Canis familiaris

- Gato: Felis catus

- Codorniz: Coturnix coturnix

que no hayan nacido ni hayan estado expresamente criados en centros oficialmente reconocidos.

b) La utilización de animales de las especies no incluídas en el punto anterior que no procedan de centros de cría o suministro.

c) La ejecución de procedimientos fuera de los centros usuarios.

d) La liberación de los animales durante el procedimiento.

e) La utilización de animales salvajes capturados en la naturaleza, de animales vagabundos, de animales procedentes de centros oficiales de protección animal o de animales protegidos o en peligro de extinción, si lo permite la normativa específica de protección, siempre que los objetivos del procedimiento sean la investigación que tienda a la protección de estas especias o a otros fines biomédicos esenciales y se compruebe que las especias mencionadas son excepcionalmente las únicas adecuadas para la finalidad que se pretende. Se excluyen las actividades científicas relacionadas con el anillaje, el marcaje, y la toma de muestras para análisis rutinarios.

f) La ejecución de procedimientos con fines docentes en centros de enseñanza no superior.

g) La realización de procedimientos en los cuales no se utiliza anestesia, analgesia u otros métodos destinados a eliminar al máximo el dolor, el sufrimiento o la angustia, porque son incompatibles con los resultados perseguidos por el procedimiento o porque está contraindicada.

h) La ejecución de procedimientos en que el animal puede sufrir un dolor grave o prolongado.

i) En los procedimientos en los cuales se han utilizado animales capturados en la naturaleza, la liberación en el medio originario de estos animales, una vez acabados aquéllos.

PROCEDIMENTOS PROHIBIDOS

1. Quedan prohibidos los procedimientos en los cuales se utilicen los animales considerados en peligro de extinción de acuerdo con el apéndice I del CITAS y el anexo A del Reglamento (CE) nº. 338/97 del Consejo, de 9 de diciembre de 1996, relativo a la protección de especias de la fauna y flora silvestres mediante el control de su comercio, así como aquéllos que en el Catálogo Nacional de Especias Amenazadas de la Ley 4/1989, de 27 de marzo, de conservación de los espacios naturales y de la flora y fauna silvestres, se cataloguen como tales, salvo que se ajusten a la normativa mencionada y que los objetivos del procedimiento sean la investigación tendente a la protección de las especies de que se trate o los fines biomédicos esenciales, cuando se compruebe que estas especias son excepcionalmente las únicas adecuadas para estos fines, y con la autorización previa de la autoridad competente.

2. No se pueden llevar a cabo procedimientos con animales capturados a la naturaleza o vagabundos, a menos que los realizados con otros animales no permitan alcanzar los objetivos perseguidos por el procedimiento, y con la autorización previa de la autoridad competente. En ningún caso se pueden utilizar perros o gatos vagabundos.

3. No se pueden llevar a cabo procedimientos con fines de formación y educación realizados en centros de enseñanza no superior, a menos que sea imprescindible según el programa de la formación de que se trate, y con la autorización previa de la autoridad competente.

Codi SIA

207806

Persones destinatàries

Establecimientos usuarios de animales en la experimentación, otras finalidades científicas y la docencia.

Termini per a resoldre i notificar

.

Silenci administratiu

Según normativa aplicable

Forma d'inici

De oficio

Fi de la via administrativa

No

Disponible per tramitar per persona apoderada

Si

Òrgan competent per a resoldre

Dirección General de Agricultura, Ganadería y Desarrollo Rural

Tràmits

X

COMUNICACIÓ DE PROCEDIMENTS

Documentació a presentar

La documentació mínima per a la comunicació de procedments és la següent:

1. Una memòria descriptiva del procediment, en la qual s'ha de fer constar:

a) La denominació del procediment a realitzar.

b) Els objectius que es persegueixen.

c) La metodologia del procediment. En cas que les directrius d'un procediment estiguin publicades amb caràcter oficial o hagin estat oficialment validades, es considera complert aquest aspecte, sempre que s'aporti una còpia de la publicació o validació corresponent.

d) Justificació de la necessitat d'usar animals per a l'obtenció dels resultats perseguits amb el procediment.

e) L'espècie i el nombre d'animals que es preveu utilitzar.

f) La durada del procediment i freqüència de realització previstes.

g) Data prevista d'inici i data prevista de finalització del procediment.

h) Destí final dels animals i, en el cas de sacrifici, el mètode utilitzat.

i) La identificació del personal investigador responsable del procediment.

j) Les dades del centre responsable de l'estabulació dels animals durant el procediment, fent-hi constar el seu número de registre corresponent. Qualsevol canvi d'ubicació dels animals a un altre centre registrat ha de quedar reflectit en el llibre de registre d'aquests.

2. En els centres de titularitat estatal, informe del comitè ètic de benestar animal dels animals utilitzats en els procediments. Una còpia de l'informe ha de ser remesa al centre usuari corresponent.

Forma de presentació

D'acord amb el que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, podeu dur a terme aquest tràmit mitjançant un dels canals següents (entre d'altres):


a) De manera telemàtica (*obligatori per als subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions per l'article 14.2 i 3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i opcional per a les persones físiques), fent un "click" al botó «Accés al tràmit telemàtic» que trobareu a la part inferior d'aquest tràmit. Per poder fer aquest tipus de tràmit, heu de disposar de certificat digital, DNI electrònic o cl@ave permanente.


b) De manera presencial (només per a persones físiques), a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració Autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració Local. Podeu consultar les adreces de totes les oficines de l'Administració Autonòmica.


c) A més, també podeu enviar la documentació per correu postal (només per a persones físiques). En aquest cas, heu de presentar els documents dins un sobre obert, a fi que el personal de l'oficina de Correus hi pugui indicar, mitjançant el segell oficial, el lloc, la data i l'hora exacta en què s'ha efectuat el registre. Aquestes dades també quedaran anotades en el resguard justificatiu de la presentació.


*Els subjectes als quals fan referència els apartats 2 i 3 de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, estan obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions, per la qual cosa, de conformitat amb el que estableix l'article 68.4 de la Llei esmentada, si algun d'aquests subjectes presenta la seva sol·licitud presencialment, l'administració pública l'ha de requerir que l'esmeni presentant-la per via electrònica.

Òrgan competent per a la tramitació

Dirección General de Agricultura, Ganadería y Desarrollo Rural

X

SOL·LICITUD D'AUTORITZACIÓ PRÈVIA I EXPRESSA DE PROCEDIMENTS

Documentació a presentar

Les sol·licituds d'autorització prèvia i expressa de procediments han d'anar acompanyades de la següent documentació:

1. Memòria descriptiva del procediment, en la qual s'ha de fer constar:

a) La denominació del procediment que es preveu realitzar.

b) Els objectius que es persegueixen.

c) La metodologia del procediment. En cas que les directrius d'un procediment estiguin publicades amb caràcter oficial o hagin estat oficialment validades, es considera complert aquest aspecte, sempre que s'aporti una còpia de la publicació o validació corresponent.

d) Justificació de la necessitat d'utilitzar animals per a l'obtenció dels resultats perseguits amb el procediment.

e) L'espècie i el nombre d'animals que es preveu utilitzar.

f) La durada del procediment i, si s'escau, freqüència de realització prevista.

g) Data prevista d'inici i data prevista de finalització del procediment

h) Destí final dels animals i, en el cas de sacrifici, el mètode utilitzat.

i) La identificació del personal investigador responsable del procediment.

j) Les dades del centre responsable de l'estabulació dels animals durant el procediment, fent-hi constar el seu número de registre corresponent. Qualsevol canvi d'ubicació dels animals en un altre centre registrat ha de quedar reflectit en el llibre de registre d'aquests.

2. Els centres de titularitat estatal han de presentar un informe del comitè ètic.

3. Circumstància per la qual es necessita l'autorització prèvia i expressa de l'autoritat competent, i la seva justificació.

Forma de presentació

D'acord amb el que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, podeu presentar els documents adreçats als òrgans de l'Administració autonòmica mitjançant els canals següents (entre d'altres):


a) De manera telemàtica per mitjà del Registre electrònic comú (REC) de l'Administració General de l'Estat (https://rec.redsara.es) (obligatori per als subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions per l'article 14,2 i 3 de la llei 39/2015, d'1 d'octubre, i opcional per a les persones físiques). Per poder dur a terme un registre mitjançant el REC cal disposar d'un certificat electrònic, DNI electrònic o cl@ve permanente.


b) De manera presencial (només per a persones físiques), a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració local. Podeu consultar les adreces de totes les oficines de l'Administració autonòmica.


c) A més, també podeu enviar la documentació per correu postal (només per a persones físiques). En aquest cas, heu de presentar els documents dins un sobre obert, a fi que el personal de l'oficina de Correus hi pugui indicar, mitjançant el segell oficial, el lloc, la data i l'hora exacta en què s'ha efectuat el registre. Aquestes dades també quedaran anotades en el resguard justificatiu de la presentació.


*Els subjectes als quals fan referència els apartats 2 i 3 de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, estan obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions, per la qual cosa, de conformitat amb el que estableix l'article 68.4 de la Llei esmentada, si algun d'aquests subjectes presenta la seva sol·licitud presencialment, l'administració pública l'ha de requerir que l'esmeni presentant-la per via electrònica.

Òrgan competent per a la tramitació

Dirección General de Agricultura, Ganadería y Desarrollo Rural

Informació sobre protecció de dades

X

De conformidad con el reglamento (UE) 2016/679 y la legistación vigente en materia de protección de datos, se informa del tratamiento de los datos personales que contiene este trámite

Finalitat

Tramitación del procedimento

Destinatari

No se cederán datos a terceros salvo obligación legal

Drets

Derechos de acceso, rectificación, supresión, de limitación, de portabilidad, de oposición y de no inclusión en tratamientos automatizados, como se explica en la información adicional