NECESSITATS BÀSIQUES
L’aplicació d’un sistema de gestió ambiental suposa una sèrie de condicions:
El resultat final ha d’ésser la millora contínua del comportament ambiental de l’organització. L’aplicació del sistema permet que siguin les pròpies empreses les que decideixin en gran mesura quines millores i objectius s’han d’aplicar i a quin ritme, adaptant-se a les condicions pròpies de l’empresa.
PAS 1: ANÀLISI AMBIENTAL
És l'anàlisi preliminar d'activitats, productes i serveis, per identificar els aspectes ambientals com a base per a l'establiment del sistema de gestió ambiental de l'organització.
Fruit d’aquesta anàlisi, s’elabora l’informe entorn de 5 àmbits clau:
A l'annex I 'Anàlisis mediambiental' del Reglament 1221/2009 s'especifiquen les àrees a tractar a l'anàlisi ambiental. El Reglament (UE) 2017/1505 de la Comissió de 28 d'agost de 2017 ha modificat els annexes I, II i III del Reglament (CE) 1221/2009.
PAS 2: POLÍTICA AMBIENTAL
És l'eina clau per a la comunicació pública de les prioritats i intencions ambientals de l'empresa, s’ha de posar per escrit i s’ha d’adoptar al màxim nivell directiu.
PAS 3: PLANIFICACIÓ
S'ha d'establir un programa que ha d'estar d'acord amb la política i amb l’anàlisi ambiental. El programa ha de comprendre la determinació de responsabilitats quant als objectius fixats en la política per a cada funció i nivell de l'empresa, i els mitjans humans i materials per assolir els esmentats objectius, així com els terminis per a la seva aplicació.
PAS 4: IMPLANTACIÓ I FUNCIONAMENT
PAS 5: COMPROVACIÓ I ACCIÓ CORRECTORA
Diversos aspectes de l'auditoria interna s'especifiquen a l'annex III 'Auditoria mediambiental interna' del Reglament 1221/2009. El Reglament (UE) 2017/1505 de la Comissió de 28 d'agost de 2017 ha modificat els annexes I, II i III del Reglament (CE) 1221/2009.
PAS 6: REVISIÓ PER LA DIRECCIÓ
Una vegada el sistema estigui en funcionament, l’organització ha d’elaborar la Declaració ambiental i verificar el sistema.
PAS 7: LA DECLARACIÓ AMBIENTAL
Què és?
La Declaració ambiental és un document que té per objecte facilitar al públic i altres parts interessades informació ambiental sobre:
Quin és el contingut mínim?
El contingut mínim de les declaracions ambientals està descrit a l'annex IV 'Presentació d'informes mediambientals'.
Quan cal actualitzar la informació de la Declaració ambiental?
La majoria d'organitzacions han d'actualitzar anualment la informació de la Declaració ambiental, i fer validar cada any per un verificador ambiental els canvis que s'hi produeixin.
PAS 8: LA VERIFICACIÓ
La verificació és el control extern que realitza una entitat acreditada, pel qual es comprova el correcte funcionament del sistema i es valida la Declaració Ambiental.
Aquestes comprovacions s’han de realitzar periòdicament, generalment cada tres anys. El verificador ha d’estar acreditat per una entitat oficialment reconeguda (a Espanya l’ENAC –Entitat Nacional d’Acreditació–).
Com a novetat respecta l'anterior Reglament, el nou Reglament 1221/2009 exigeix que el verificador faci una declaració sobre la verificació i la validació d'acord amb el model establert a l'annex VII del Reglament, que es tè que presentar a l'organisme competent amb la declaració ambiental validada, per a l'inscripció en el Registre.
PAS 9: PROCÉS D'INSCRIPCIÓ AL REGISTRE EMAS
L'organització que es vol adherir al sistema EMAS ha de verificar el seu sistema amb un verificador degudament acreditat i presentar la sol·licitud d'adhesió al sistema i la Declaració Ambiental validada a l’organisme competent.
L’organisme competent, comprova la documentació i altres aspectes del sistema. Si tot és correcte, una resolució del Conseller incorpora al centre o organització al registre. A continuació, s’informa al Ministeri de Medi Ambient que avisa a la Comissió Europea. El centre o organització registrada queda inscrit al llistat oficial de la Unió Europea.
PERÍODE DE VIGÈNCIA
El Registre EMAS s’ha de renovar cada 3 anys; és a dir, cal realitzar una verificació del sistema i validar la Declaració Ambiental, per part de l’equip auditor acreditat.
De totes maneres, anualment s’han d’actualitzar les dades de les declaracions; és a dir, s’han de validar les dades de la Declaració ambiental actualitzada, per part de l’equip auditor acreditat, i presentar l’actualització de la Declaració Ambiental a l’organisme competent.
Les organitzacions petites poden sol·licitar a l'organisme competent l'ampliació de aquests terminis, fins a quatre anys per a la renovació i fins a dos anys per les actualitzacions entre verificacions, sempre que tinguin la condició d'organització petita segons la definició d'aquestes de l'article 2 punt 28 del Reglament 1221/2009, i que el verificador ambiental confirmi que es compleixen les condicions de l'article 7 del Reglament 1221/2009.
Per sol·licitar-la s'utilitza el model de sol·licitud d'inscripció en el Registre EMAS de la conselleria i es marca aquesta opció.