Les addiccions

Et responem a algunes qüestions de gran interès

  • Una droga és qualsevol substància que, una vegada introduïda en l’organisme a través de distintes vies (esnifada, injectada, fumada o empassada), té capacitat per alterar o modificar les funcions corporals, les sensacions, l’estat d’ànim o els diferents sentits (vista, oïda, tacte, olfacte).
  • Totes les drogues presenten una característica comuna: en ingerir-les -sigui quina sigui la manera de fer-ho- passen a la sang, i d’aquí al cervell, la qual cosa implica l’aparició dels efectes que produeixen: relaxació, excitació, sedació, excitabilitat, distorsió de la realitat...
  • Sigui quina sigui la droga o substància ingerida i tenguis l’edat que tenguis, les drogues afecten totes les persones i n’impliquen un deteriorament progressiu a curt o llarg termini, tant físicament com en el desenvolupament personal.
  • El gran risc, a més d’afectar la teva salut, és la capacitat per crear-hi dependència i, encara que hi ha gent que afirma no és així, has de saber que ningú no controla les drogues; tot al contrari, poden arribar a controlar tota la teva vida i el teu destí, i dur-te a la submissió de la teva pròpia llibertat i capacitat de decisió.
  • Hi ha moltes classes de drogues i substàncies addictives (cànnabis, cocaïna, alcohol, tabac, tranquil·litzants, ketamina...). Informa-te’n bé i no dubtis a consultar sobre qualsevol problema o aclariment que vulguis fer respecte de substàncies tan perilloses i nocives.
  • La vida és el do més preuat que tens; pots  perdre-la per aquesta qüestió i fer-te mal a tu mateix i als que t’envolten.
  • Una sola experiència amb les drogues, una de sola, et pot produir un greu problema per a tota la vida i un camí sense tornada.
  • Prendre drogues no t’ajuda a escapar dels teus problemes, tot al contrari, te’n produeix més... a tu i a tots els que estimes (als teus pares, als amics, a l’escola...).
  • Has de ser solidari; si coneixes algú amb un problema amb les drogues, participa en la seva solució animant-lo a cercar ajuda. Encara que no la vulgui acceptar, la necessita.
  • Les drogues no t’ajudaran a animar-te, no et donen més glamur, consumir-les no és símbol d’èxit, no tendràs unes relacions sexuals més satisfactòries, consumir drogues no és indicatiu de modernitat i no són innòcues. 

Per totes aquestes raons i per moltes més ... No et deixis enlluernar per les drogues! 

  
CRIDA (Centre de Resposta Immediata sobre Drogodependències i altres Adiccions) 
Telèfon CRIDA: 971 17 78 48

De dilluns a divendres, de 9:00 h a 14:00 h (sense interrupció)

Pla d'Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB)
c/ Jesús 38 A, 07010 Palma de Mallorca Tel. 971 17 66 65 / FAX. 971 17 96 11
pladrogues@dgsanita.caib.es