Informe d'esforç d'integració

Què és?

El Reglament de la Llei orgànica sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, aprovat pel Reial decret 557/2011, de 20 d’abril, es refereix a l'informe d’esforç d’integració.

És un informe que emet la Comunitat Autònoma, a sol·licitud d’un ciutadà estranger.

NO S’HA DE PRESENTAR OBLIGATÒRIAMENT, però pot ser al·legat per l’estranger en cas de no acreditar el compliment d’algun dels requisits prevists per a la renovació de l’autorització i serà tingut en compte com a informació que ha de valorar l’oficina d’estrangeria.

D’acord amb el que estableix el Reial decret 557/2011, de 20 d’abril, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei orgànica 4/2000, l’informe d’esforç d’integració només pot ser valorat en els procediments següents:

- Renovació d’autoritzacions de residència temporal no lucrativa (art. 51.6 del Reglament).
- Renovació d’autoritzacions de residència temporal per reagrupació familiar (art. 61.7 del Reglament).
- Renovació d’autoritzacions de residència temporal i treball per compte d’altri (art. 71.6 del Reglament).
- Renovació d’autoritzacions de residència i treball per compte propi (art. 109.6 del Reglament).

Qui pot sol·licitar-lo?

Poden sol·licitar l’emissió de l’informe d’esforç d’integració les persones immigrades que compleixin els requisits següents:

- Estar empadronada en un municipi de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
- Tenir autorització de residència temporal inicial o renovada.
- Haver participat de manera activa en accions formatives adreçades a la integració social de persones immigrants, desenvolupades per entitats públiques o privades acreditades, de conformitat amb el que estableix la clàusula cinquena de la Instrucció 1/2013, de 4 de febrer, de la directora general de Cooperació i Immigració, per la qual s’estableixen els criteris generals per elaborar els informes d’esforç d’integració per a la renovació d’autoritzacions de residència.

Com es pot sol·licitar?

El model de sol·licitud i el tràmit per presentar-la es troben aquí: Sol·licitud d'informe d'esforç d'integració

Alternativament, es pot presentar presencialment a qualsevol oficina de registre de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot presentar en els llocs que estableix la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Quina documentació s’ha de presentar?

Les sol·licituds han d’anar acompanyades dels documents següents, que han de ser originals o còpies compulsades:

- Targeta d’identitat de la persona immigrant sol·licitant (NIE).
- Certificat d’empadronament.
- Certificacions de totes i cadascuna de les accions formatives al·legades en la sol·licitud.

D’acord amb l’article 2 ter de la Llei orgànica 4/2000, d’11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, s’han de tenir en consideració les accions formatives destinades a:

- Coneixement i respecte dels valors constitucionals d’Espanya.
- Coneixement i respecte dels valors de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears.
- Coneixement i respecte dels valors de la Unió Europea.
- Coneixement i respecte dels drets humans, les llibertats públiques, la democràcia i la tolerància.
- Coneixement i respecte de la igualtat entre homes i dones.
- Cursos de llengua castellana.
- Cursos de llengua catalana. 

També s’han de considerar les accions de formació professional per a l’ocupació impartides pels serveis públics d’ocupació o per entitats privades acreditades pels serveis públics d’ocupació.

Com a mínim, s’han d’haver realitzat cursos per un còmput global de 40 hores, en qualsevol de les matèries formatives especificades anteriorment.

En aquest sentit, la certificació ha d’esmentar expressament el temps de formació dedicat als àmbits assenyalats.

Quan es pot disposar de l’informe?

En el termini màxim de 10 dies hàbils, comptadors des de la data en què la sol·licitud hagi entrat al registre general de la Direcció General de Cooperació i Immigració, es notificarà si l’informe és favorable o desfavorable.

Instrucció per a l'elaboració dels informes d'esforç d'integració

La Instrucció 1/2013, de 4 de febrer, de la directora general de Cooperació i Immigració, per la qual s’estableixen els criteris generals per elaborar els informes d’esforç d’integració per a la renovació d’autoritzacions de residència estableix que per tal d’obtenir l'informe d'esforç d'integració favorable és imprescindible acreditar la participació en un o més cursos formatius.

Es flexibilitzen els criteris per obtenir informe favorable: com a mínim, s'han d'haver realitzat cursos per un còmput global de 40 hores, en qualsevol de les matèries formatives especificades en el punt primer la clàusula cinquena de la Instrucció.

Algunes administracions públiques, com l'Ajuntament de Palma, organitzen cursos d'integració social. També la Direcció General de Cooperació i Immigració, mitjançant el Centre d'informacio i orientació per a la immigració (OFIM) realitza periòdicament cursos d'integració social i cultural a les seves oficines del carrer d'Eusebi Estada núm. 48, baixos.

Així mateix, alguns centres d'educació de persones adultes imparteixen cursos computables per a l'obtenció de l'informe favorable d'esforç d'integració: acolliment lingüístic en català, acolliment lingüístic en castellà, castellà per a estrangers.