INSCRIPCIÓ DE CONSTITUCIÓ

En virtut del que disposa l'article 13 de la Llei 50/2002, de fundacions, els patrons tenen un termini de 6 mesos per instar la inscripció de la fundació des que s'atorgui l'escriptura pública fundacional. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi fet, el Protectorat ha de cessar els patrons, els quals han de respondre solidàriament de les obligacions contretes en nom de la fundació i pels perjudicis que ocasioni no haver fet la inscripció.

Un cop iniciada la tramitació de l'expedient, hi ha un termini de quatre mesos (art. 12.9 del Decret 61/2007, de Registre Únic de Fundacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears) per fer la inscripció, transcorregut el qual el silenci de l'Administració serà positiu.

Els documents que s'han presentar per inscriure una fundació són: 

  • Sol·licitud: signada electrònicament. S’ha d’emprar aquest model de sol·licitud.
  • Acta fundacional: signada electrónicament. Ha de contenir les dades personal dels fundadors; la voluntat de constituir una fundació; la dotació, valoració i forma de la seva aportació; la identificació de les persones que integren el patronat i la seva acceptació com a tals; els estatuts i el certificat negatiu de denominació.
  • Estatuts: signada electrónicament. Ha de contenir com a mínim la denominació de l'entitat, en la qual ha de figurar la paraula "Fundació". Les finalitats fundacionals. El domicili de la fundació i l'àmbit territorial on hagi de desenvolupar principalment les seves activitats. Les regles bàsiques per aplicar els recursos en compliment de les finalitats fundacionals així com determinar els beneficiaris. La composició del patronat, les regles per designar-ne i substituir-ne els membres, les causes del seu cessament, les seves atribucions i la manera de deliberar i adoptar acords.
  • Taxes: s'ha de presentar el document unificat d'ingrés, validat per una entitat bancària, justificatiu d'haver abonat la taxa establerta.
  • Model 600, Imposts de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.
  • Targeta acreditativa del número d'identificació fiscal (CIF provisional).