Torna

Govern de les Illes Balears - Servei d'Entitats Jurídiques

Associacions

El dret fonamental d'associació projecta la seva protecció des d'una doble perspectiva; d'una banda, com a dret de les persones a l'àmbit de la vida social, i, de l'altra, com a capacitat de les associacions per regular-ne el funcionament. La Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora d'aquest dret, limita l'àmbit d'actuació a les associacions sense finalitats lucratives. L'article 5.1 de la norma esmentada disposa que les associacions es constitueixen mitjançant l'acord de tres o més persones físiques o jurídiques, legalment constituïdes, que es comprometen a posar en comú coneixements, mitjans i activitats per aconseguir unes finalitats lícites, comunes, d'interès general o particular, i es doten dels estatuts que regeixen el funcionament de l'associació.

Fundacions

La Constitució espanyola reconeix el dret de fundació per a fins d'interès general, amb subjecció a la llei i li reserva la regulació de l'exercici. La Llei 50/2002, de 26 de desembre, de fundacions, regula aquest dret reconegut i les defineix, a l'article 2, com a organitzacions constituïdes sense finalitat de lucre que,per voluntat dels creadors, tenen afectat de manera duradora el seu patrimoni a la realització de fins d'interès general.

Col·legis professionals

La Carta Magna estableix que la llei ha de regular les peculiaritats pròpies del règim jurídic dels col·legis professionals i l'exercici de les professions titulades, i que l'estructura interna i el funcionament d'aquestes entitats han de ser democràtics. L'article 11 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears regula les matèries sobre les quals la Comunitat Autònoma té competències de desenvolupament legislatiu i execució, entre les quals hi ha les corporacions de dret públic, representatives d'interessos econòmics i professionals. En virtut d'aquesta competència es va aprovar la Llei 10/1998, de 14 de desembre, de col·legis professionals de les Illes Balears, i la resta de normativa que la desplega.L'article 2 de la Llei esmentada defineix els col·legis professionals com a corporacions de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per complir els seus fins, les quals han d'actuar com a corporacions col·laboradores del Govern i de l'Administració de les Illes Balears per satisfer interessos generals, sense perjudici de les funcions que tinguin atribuïdes en matèria de representació idefensa dels interessos professionals dels col·legiats.

Acadèmies

L'article 10.21 de l'Estatut d'Autonomia atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència exclusiva en matèria de foment de la cultura i de la investigació. El foment, entès com a expressió, protecció o desenvolupament d'una activitat permetla inclusió en l'article 10.21 de les facultats de crear, organitzar i sostenir entitats instrumentals de caràcter cultural.El 5 de juliol de 1994 es va publicar en el BOIB núm. 81, l'Ordre de 13 de juny de 1994 que regula el Registre Administratiu d'Acadèmies. L'article 2 de l'esmentada Ordreindica que aquest registre és públic i que està a la disposició dels interessats, així com dels departaments de la Comunitat Autònoma o de qualsevol altra administració pública.