Descripció general: La finca pública de Son Moragues, mont d’utilitat pública, va ser adquirida per l’Estat l’any 1979. Posteriorment va ser transferida a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

La seva àmplia zona boscosa tradicionalment va ser molt explotada per produir carbó. També s’hi va produir calç, i a la part alta les restes d’un pou de neu, edificat el segle XVII i abandonat a mitjan segle XIX, confirmen la producció de gel, aprofitant les nevades. Dins la finca també s’hi practicava la caça.

L’arxiduc Lluís Salvador, home de gran sensibilitat i cultura, es va establir a Miramar i va comprar moltes finques veïnades, entre elles Son Moragues, on va dur a terme actuacions per restaurar edificis, arreglar camins de pedra dins el bosc, etc. Va convertir les cases en un museu de productes balears, amb col·leccions d’artesania, mobiliari, eines, etc.

Actualment és una finca molt visitada perquè està molt a prop del poble de Valldemossa, que és un dels municipis més turístics de Mallorca. Els camins de la finca són zones de pas per a excursions que van cap a Deià, però també s’hi poden fer dos recorreguts circulars.

Entre els alzinars i els pinars podem trobar espècies com el llampúdol bord (Rhamnus ludovici-Salvatoris), que rep el nom de l’arxiduc, ginebrons (Juniperus oxycedrus), lletreres (Euphorbia sp.) i olivelles (Cneorum tricoccon), entre d’altres.

La part alta de la finca, anomenada Pla de ses Aritges, que és planera i despoblada d’arbres, és una àrea biològica crítica on és molt important mantenir-se en el camí perquè a les voreres a nivell de terra hi nidifica la coablanca (Oenanthe oenanthe), inclosa en el Catàleg Balear d’Espècies Amenaçades i d’Especial Protecció en la categoria de vulnerable. També hi podem veure sobrevolar rapinyaires com el voltor (Aegypius monachus) i la milana (Milvus milvus). I dins les zones de bosc podem trobar ropits (Erithacus rubecula), rossinyols (Luscinia megarhynchos) i pinsans (Fringilla coelebs), entre d’altres. Entre els mamífers es poden veure marts (Martes martes) i genetes (Genetta genetta), a part de les cabres assilvestrades, que són molt nombroses i creen problemes a la vegetació vulnerable.

Superfície: 579,96 ha.

Situació: es localitza al sector occidental del massís del Teix, al municipi de Valldemossa, dins l'àmbit del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.

Com arribar-hi:

  • L'accés per a l'itinerari circular i més curt de la finca pública és pel carrer de ses Oliveres, 14, fins a la bifurcació on se separa la finca privada de la pública.
  • L'accés per a l'itinerari més llarg és per la finca de sa Coma. Podeu deixar el cotxe al carrer d'Àustria i, sortint a la carretera principal i en direcció cap a Palma, començar a caminar durant 50 metres fins a trobar l'entrada a la finca de sa Coma.

Google maps

Equipaments:

  • Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ Gremi de Corredors, 10 - 1º. Polígon de Son Rossinyol, 07009 Palma. Telèfon 971 17 76 45. Fax 971 17 76 47. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h.
  • Centre d'Informació del Paratge natural de la Serra de Tramuntana (Ca s'Amitger), carretera Lluc-Pollença, s/n, Lluc (Escorca). Telèfons 971 51 70 83 / 971 51 70 70. Horari: Dilluns a diumenge, de 9:00 a 16:30 h.
  • Àrea recreativa de sa Font des Polls.
  • Refugi de Son Moragues: Telèfon d'informació: 971 17 76 52. Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h.

Itineraris: Podeu fer els itineraris següents, que en breu estaran senyalitzats:

  • Camí de la coma des Cairats / Camí de s'Arxiduc (itinerari llarg)
  • Camí de ses Basses / Camí de ses Fontanelles / Itinerari del ranxo d'en Sutro (itinerari més curt)

Accessibilitat: no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.