|
Monument Natural del Torrent de Pareis
|
 |
Descripció
L’any 2003 es va declarar el Monument Natural dels torrents de Pareis, del Gorg Blau i de Lluc, per protegir aquests canons càrstics que conformen una de les meravelles naturals més impressionants de Mallorca.
El torrent de Pareis comença a la confluència dels torrents del Gorg Blau i de Lluc en una zona coneguda com s’Entreforc, a 150 m d’alçària. Continua cap a la mar al llarg d’uns 3.300 m, entre parets de fins a 200 m d’alçària, i va davallant amb un pendent mitjà del 5,14 %, per desembocar finalment a sa Calobra.
La morfologia del torrent és el resultat de l’abrasió de l’aigua torrencial sobre la roca calcària i dels processos de dissolució de la roca per l’acció de l’aigua de la pluja, propis del modelat càrstic, origen de la formació de coves, avencs, camps de lapiaz, dolines, etc. En el cas del torrent de Pareis, aquests agents han actuat a favor d’una gran fractura d’origen tectònic, amb un resultat espectacular.
El torrent del Gorg Blau neix als Tossals Verds, té una conca d’uns 14 km² i un desnivell de 627 m. L’any 1972 se’n modificà el traçat a causa de la construcció de l’embassament del mateix nom. El seu topònim prové d’un conegut gorg que tenia aigües de tonalitats blavoses que s’alimentava sobretot de la font de la Roca i que actualment es troba sota les aigües de l’embassament. En el tram final aquest torrent presenta una accentuada engorjada, on l’alçària de les parets i l’estretor del fons impedeixen que hi arribi la llum. Això, juntament amb la humitat elevada, fa que sigui un lloc extraordinari i únic conegut amb el descriptiu nom de sa Fosca.
El torrent de Lluc passa per la vall del mateix nom i més endavant pel Clot d’Albarca. Té una conca de 28 km² i un desnivell de 500 m. En altre temps fou emprat pels sarraïns com a via de penetració en els saquejos que patiren les possessions situades dins el Clot d’Albarca.
|
El torrent de Pareis està situat a la serra de Tramuntana, al terme municipal d’Escorca. S’hi accedeix per la carretera Ma-2141 que arriba fins a Sa Calobra.
Com arribar al Torrent de Pareis
Descarregar fulletó general del monument: (CA) (ES) (EN)
Tornar
GAUDIU2
Gaudiu
El torrent de Pareis és un torrent càrstic amb algunes surgències d'aigua subterrània en diverses zones del seu recorregut i que finalitza en una platja de còdols, sa Calobra.
La morfologia del torrent és conseqüència de l’acció abrasiva de l’aigua torrencial sobre la roca calcària i de l’erosió, lenta i contínua, de l’aigua de pluja sobre les roques. El resultat és un relleu espectacular de parets rocoses grisenques i abruptes, plenes de coves, amb enormes blocs rocosos al llit del torrent i tot gratellat per solcs verticals, a vegades de més d'una desena de metres d'alçària.
Tot i ser difícil de veure, en alguns punts bastant inaccessibles sobreviu una petita població de ferreret (Alytes muletensis), un amfibi endèmic de Mallorca i en perill d’extinció que està protegit. El podem considerar un fòssil vivent. Les poblacions del torrent de Pareis són molt reduïdes i qualsevol alteració o captura pot posar en greu perill aquest calàpet. El seu depredador més voraç és la serp d’aigua (Natrix maura), espècie introduïda.
També s’hi troben petits invertebrats endèmics, com ara el caragol de serp (Iberellus balearicus) o l’escarabat de sang (Timarcha balearica).
Entre les aus, hi destaca per la seva abundància el colom salvatge (Columbia livia), la pàssera (Monticola solitarius) i el cabot de roca (Ptyonoprogne rupestris).
Pel que fa als mamífers, hi destaquen la salvatgina, el ratolí de rostoll (Apodemus sylvaticus) i diverses espècies de ratapinyades.
Quant a la flora, s’han citat més de 300 espècies vegetals, de les quals un 10 % són endemismes rars que han sobreviscut en condicions desfavorables, dins petites encletxes a les roques, a zones de pendents pronunciats, orientació ombrívola i sotmeses a processos erosius continus.
Els arbusts presents solen ser matolls amb flors de colors vistosos (predominen les grogues), que normalment són pol·linitzades pel vent.
Els arbres únicament aconsegueixen tenir un port arbustiu i sovint després de molts d’anys. En aquest indret es conserven espècies relictes, que són testimoni d’un tipus de vegetació que vivia en aquesta zona quan el clima era més humit que l’actual. En són exemples la didalera (Digitalis minor), l’herba pudenta (Pastinaca lucida), la viola roquera (Viola jaubertiana), l’esperó baleàric (Delphinium pictum), la fonollassa borda (Pimpinella bicknellii), l’arbre de visc (Ilex aquifolium), el llorer (Laurus nobilis), el rotaboc (Acer opalus subsp. granatense) i la presència de gairebé totes les espècies de falgueres conegudes a l’illa.
A la desembocadura del torrent cal destacar la presencia d’alguns exemplars d’aloc (Vitex agnus-castus), que floreix a l’estiu i al qual se li atribueixen usos medicinals per a les dones, com controlar la prolactina (l’hormona que regula la llet) i els efectes de la menopausa. Durant l’edat mitjana els monjos l’utilitzaven com a anafrodisíac, encara que aquests efectes no estan clars.
El torrent de Pareis finalitza a la cala de còdols coneguda com sa Calobra, que avui en dia és un dels atractius turístics més significatius de l'illa.
Tornar
INFORMACIO2
Informació
- Amb antelació i just abans de començar l’excursió convé consultar la informació meteorològica de l’AEMET a l’enllaç següent: https://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/municipios/horas/escorca-lluc-id07019. En cas d’avís meteorològic per precipitacions o tempestes (groc, taronja o vermell) no inicieu el recorregut. Hi ha risc de crescuda sobtada del cabal.
- A l’estiu, les temperatures altes fan aconsellable començar la ruta tan prest com sigui possible, atès el risc d’insolació. La calor excessiva ens torna menys àgils i aquesta excursió és de dificultat alta. Convé anar proveïts de molta d’aigua i dur protecció solar i gorra o capell.
- Durant la primavera, la tardor o l’hivern la dificultat del recorregut augmenta, perquè sol ploure més i l’aigua que queda als gorgs la converteix en una ruta molt arriscada, que obliga a dur equipament tècnic (vestits de neoprè, calçat adequat, etc.).
- Les roques de gran part del recorregut estan molt polides pel pas de la gent i lleneguen. Per això, és recomanable dur cordes sempre.
- És convenient no anar sols i tenir una bona forma física perquè s’ha de botar o grimpar per les roques. Cal dur roba i calçat adequats.
- Cal planificar degudament l’activitat. Si no es coneix molt bé el torrent, no és recomanable fer el recorregut des de sa Calobra perquè és més difícil i en alguns punts és més fàcil perdre’s.
- Els torrents es modifiquen després dels passos abruptes d’aigua per pluges intenses. És necessari anar amb guia o persona que conegui bé el recorregut i que l’hagi fet abans i conegui aquestes modificacions.
- Al llarg del recorregut hi ha moltes zones de cobertura de telèfon nul·la o baixa. Convé deixar dit on anam i quan està previst que tornem. El SEIB 112 té un servei de seguiment d’excursions: https://www.caib.es/sites/112/es/seguimiento_de_excursiones-58225/
- No enceneu foc.
- En cas d’emergència telefonau a l’112.
Tornar
NORMATIVA2
Normativa
Sou dins un espai natural protegit, que és fràgil i té importants valors naturals i culturals. Hi ha unes normes elementals que heu de respectar per fer compatible la vostra presència amb la conservació d'aquests valors i el gaudi de la resta d'usuaris.
Activitats permeses
Normes generals de l'ENP
ACTIVITATS PERMESES
• El descens/ascens del torrent de Pareis en grups de fins a 20 persones. Per a grups més nombrosos, d’entre 21 i 39 persones, s’ha de comunicar a l’Administració corresponent.
• L’estada a la platja de sa Calobra per a les activitats pròpies d’un dia de lleure a la platja.
ACTIVITATS QUE REQUEREIXEN AUTORITZACIÓ ADMINISTRATIVA I DE LA PROPIETAT
• La pràctica de l’escalada, el barranquisme, l’espeleologia i altres activitats de risc i totes les activitats esportives i de lleure amb un nombre de participants igual o superior a 40.
• L’equipament amb ancoratges nous als torrents i vies d’escalada.
• L’obertura de vies noves d’escalada.
• La crema controlada de càrritx i socarrades.
• El vol d’aeronaus tipus dron o similar.
• Les filmacions o els reportatges fotogràfics dins l’àmbit del torrent de Pareis i de la platja de sa Calobra.
• Qualsevol altra activitat que pugui implicar un impacte sobre les espècies i els hàbitats de la zona.
ACTIVITATS PROHIBIDES:
• L’extracció i la recol·lecció d’àrids o de qualsevol altre material geològic.
• L’obertura de noves pistes, vies o camins.
• Tot allò que pugui alterar els sistemes aquàtics.
• L’acampada i el bivac fora dels llocs expressament autoritzats.
• La instal·lació de senyals, cartells, tanques publicitàries i altres elements similars diferents dels que prevegi l’òrgan de gestió competent.
• Pintar les roques i les parets del recorregut o posar-hi marques.
• Arrabassar, rompre o tallar exemplars de vegetació silvestre.
• Molestar la fauna silvestre, agafar ous o pollets, rompre o malmetre els nius o llocs de cria, etc.
• Emetre renous estridents o molt forts, tant dins el recorregut del torrent com a la zona de la platja de sa Calobra. Els espais naturals són espais de silenci, segons la Llei de contaminació acústica de les Illes Balears.
- Sou en una àrea d’alt risc d’incendi. No encengueu foc en cap cas.
- Circulau pels camins senyalitzats i estacionau el vehicle només als aparcaments autoritzats.
- Els cans poden causar molèsties a la fauna i als visitants. Si en portau, duis-los fermats. No els passegeu per les platges.
- Emportau-vos els residus que genereu i deixau-los als contenidors que trobareu en les zones urbanes, al Parc Natural no hi ha papereres.
- Fomentau la reducció, la reutilització i el reciclatge de residus.
- Respectau la propietat privada i feu bon ús de la propietat pública.
- No faceu malbé els elements etnològics. Respectau la feina dels que ens precediren.
- Col·laborau en la conservació del Parc i aportau suggeriments per millorar aquest espai natural protegit.
- No està permesa la pesca des de tota la costa del Parc, ni tampoc la pesca fluvial als torrents i estanys.
- No està permès caçar dins la zona de propietat pública de Mondragó.
- No està permès volar drons.
Recomanacions
• S’aconsella no anar-hi en solitari i anar en companyia d’alguna persona coneixedora del recorregut per evitar la confusió amb el camí a seguir i, si no es coneix bé, no es recomana començar des de sa Calobra, ja que en alguns punts és molt fàcil perdre’s.
• Cal dur calçat de muntanya, aigua suficient, els mòbils amb bateria i avisar a l’112 en el moment de començar i una vegada que s’ha acabat el recorregut. Per a major seguretat, en alguns trams és possible que es necessiti l'ús de cordes.
• Convé consultar sempre la predicció meteorològica abans d’iniciar el recorregut, ja que es poden donar episodis de crescudes d’aigua sobtades que poden posar en perill la seguretat de les persones que estiguin dins el torrent.
• A l’estiu convé començar tan prest com sigui possible per evitar episodis d’insolació, i disposar d’una bona quantitat d’aigua. La resta de l'any convé dur equipament tècnic adequat, com vestits de neoprè, ja que la presència d’aigua als gorgs augmenta el risc d’hipotèrmia i de caigudes.
• Cada any es produeixen repetits rescats de persones que s’aventuren a fer el recorregut sense la preparació i els coneixements necessaris per fer-lo amb garanties. Malauradament, aquestes imprudències solen acabar en complicats rescats que en ocasions han suposat la pèrdua de vides humanes.
• Els residus, inclosos els orgànics, s’han de retirar i deixar-los en els contenidors de recollida selectiva. La seva degradació és molt lenta i provoquen un impacte paisatgístic, a més de produir un impacte ambiental .
• Els portells s’han de tancar sempre per evitar la pèrdua del ramat.
• Durant el desenvolupament de l’activitat, convé reduir l’emissió de renou, per minimitzar l’impacte sobre les espècies animals i per respecte a les altres persones usuàries de l’espai.
A més, també podeu consultar la normativa pròpia de l'espai natural protegit clicant aquí
Tornar