Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera

Gaudiu Informació Itineraris Equipaments
Activitats Normativa

El Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera està situat al sud de Mallorca, a deu milles nàutiques del port mallorquí més proper, el de la Colònia de Sant Jordi (ses Salines).

La superfície protegida és de 90.794 ha, de les quals 89.478 corresponen al medi marí i la resta, a les 19 illes i illots de l'arxipèlag.

Per anar a Cabrera es poden agafar les barques turístiques que surten de la Colònia de Sant Jordi (ses Salines) els mesos d’estiu.

Aquí pots accedir a la plataforma de reserves del Parc Nacional Maritimoterrestre de l'Arxipèlag de Cabrera que inclou la possibilitat de reservar el refugi de Cabrera, així com sol·licitar les autoritzacions per accedir amb transport col·lectiu al parc.

Si voleu anar-hi amb el vostre vaixell, cal que sol·liciteu un permís de navegació.

Si voleu passar la nit al port de Cabrera, heu de menester una reserva de fondeig.

Descarregar fulletó general del parc: (CA) (ES)

Aquelles empreses navieres que estiguin interesades en realitzar el transport col·lectiu de visitants al Parc Nacional de Cabrera durant l'anualitat 2025, hauran de sol·licitar autorització entre l'1 de gener  i el 28 de febrer de l'any en curs, d'acord al punt 3 de la disposició transitoria primera de le Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica (BOIB núm. 180).

Aqui trobareu el model sol·licitud: Model sol·licitud Transport col·lectiu

Empreses privades de transport col·lectiu 2024:

  • AVENTURA IB SUB S.L.
    Sortides des de: Colònia de Sant Jordi (Mallorca)
    Més informació: (+34)616475195,e-mail: sara@aventuraib.com
  • CABRERA SEA FUN S.L.
    Sortides des de: Colònia de Sant Jordi (Mallorca)
    Més informació: 971 65 64 03, e-mail: info@marcabrera.com; http://www.marcabrera.com
  • EXCURSIONS A CABRERA
    Sortides des de: Colònia de Sant Jordi (Mallorca)
    Més informació: 971 64 90 34, e-mail: info@excursionsacabrera.es; http://www.excursionsacabrera.es/

Els visitants amb reserva al refugi i els grups organitzats o individus amb fins científics, de divulgació o de gestió, que tinguin una autorització expressa de la direcció del
parc també disposen de l’empresa de transport:

  • ONA I MAR SERVEIS MARÍTIMS SL
    Sortides des de: Colònia de Sant Jordi (Mallorca)
    Més informació: (+34)650310969, e-mail: reservas@marinereservetrips.com; https://onaimar.es

Tornar

GAUDIU2

Gaudiu

El Parc Nacional maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera el formen un conjunt d’illes i d’illots situats al sud-est de Mallorca que, per les seves especials condicions geogràfiques, geològiques i naturals, ha transitat al llarg de la història per una diversitat de situacions que han conformat un espai d’especial atractiu per a tot tipus de visitants. El visitant de Cabrera Gran, l’única illa visitable, es trobarà un sorprenent paisatge de cales i racons pràcticament inalterats per l’escassa presència humana al llarg dels segles. Al mateix temps, es trobarà amb una llarga història farcida de passatges ben curiosos que despertaran el seu interès: des de la presència d’un monestir del segle V, a les històries de corsaris o la sorprenent història dels soldats de l’exèrcit napoleònic empresonats a l’illa.

Alhora, la presència d’endemismes com les sargantanes o la rotgeta, una natura ben viva i meravellosament adaptada, no deixa indiferent ningú. Passejar de la mà de guies especialitzats i visitar indrets d’una bellesa natural indescriptible, al mateix temps que es va descobrint la importància i valor d’aquest món tan peculiar i autèntic és una experiència única.

Cabrera és un gran laboratori de 90.000 hectàrees d’extensió, de les quals més del 98% corresponen al medi marí, que gaudeix de la màxima protecció. Científics de totes les especialitats treballen i aporten coneixement científic des d’aquest racó de món especialment ben conservat.

Venir a Cabrera és gaudir d’un paisatge peculiar, d’un espai natural molt ben conservat i d’una història sorprenent.

Natura, flora i fauna

El fet que la protecció afecti la mar i la terra de l’arxipèlag de Cabrera atorga al Parc Nacional unes característiques especials, a més d’una rica diversitat. Entre els endemismes de l’arxipèlag trobam la rotgeta (Rubia angustifolia subsp. caespitosa), unes deu subespècies de la sargantana balear (Podarcis lilfordi), a més de nombrosos coleòpters, aràcnids i gasteròpodes terrestres i alguns crustacis que habiten les cavitats subterrànies (com el Psammogammarus burri).

En les seves aigües cristal·lines, entre fons rocosos, coves, fons arenosos o les amenaçades praderies de posidònia, habita una gran quantitat d’espècies: anfosos, escorballs, espets, nacres, dofins, cigales, estrelles d’un intens color vermell, etc. A terra, als ambients costaners formats per penya-segats i illots, les aus marines i les rapinyaires constitueixen un dels components més destacats de l’ecosistema. Al llarg de l’any és possible veure-hi espècies com la gavina, la gavina corsa, el corb marí, el falcó o l’àguila peixatera, a més de baldrigues, nonetes, virots i falcons marins. És destacable la població nidificant de la baldriga (Puffinus mauretanicus), l’au marina més amenaçada d’Europa i en perill d’extinció a nivell mundial.

La garriga, amb ullastres i llampúdols bords, domina bona part de la terra ferma. Entre orquídies, savines i bolets és fàcil observar espècies d’aus terrestres com el busqueret coallarga (Sylvia balearica), un altre endemisme balear, i el busqueret de cap negre. Les espècies de ratapinyades que habiten a Cabrera són els únics mamífers terrestres autòctons.

Patrimoni i història

El castell (del final del segle XIV), que presideix majestuós l’entrada al port de Cabrera, i el far de n’Enciola (acabat de bastir el 1870) constitueixen dos dels elements més característics del Parc Nacional.

Així mateix, és destacable la riquesa del patrimoni arqueològic. En les seves aigües hi ha nombrosos vaixells enfonsats d’època clàssica. Molt a prop del port, al conjunt arqueològic del pla de ses Figueres, es concentren les restes d’una factoria de salaons de peix, un taller de producció de porpra i part del que devia ser la necròpolis d’un monestir de l’antiguitat tardana, a més de les restes del campament dels presoners francesos (de principi del segle XIX).

Aquesta zona té una extensió aproximada de 10 hectàrees i ocupa la zona de sa Platgeta, cas Pagès i l’estació meteorològica. Per arribar-hi hem de seguir la pista que surt des del port i voreja tota la badia. És un trajecte curt que podem fer en devers 15 minuts. Es pot dur a terme la visita arqueològica de forma lliure ja que és un itinerari autoguiat d’una durada aproximada d’1 hora i una distàcia de  recorregut d’uns 1,5 km  Hi ha un plafó general al pou de sa Platgeta. Cada punt arqueològic té un plafó explicatiu específic. No es poden traspassar les tanques de protecció.
Resulta interessant  completar l’itinerari amb la visita al museu.

Al museu etnogràfic, instal·lat a l’antic celler, l’exposició permanent «Home i natura a Cabrera» permet fer un recorregut per la història, l’etnografia i els recursos naturals de l’arxipèlag. Es fan visites guiades diàries al Museu que s’anuncien cada dia a l’oficina d’informació des de Setmana Santa fins a finals d’octubre.

També es disposa d’un itinerari autoguiat per visitar El museu, el jardí i el monument als francesos fent el que anomenem Un passeig per la història. Un itinerari autoguiat d’1,5 hores de durada aproximada i uns 3 km de distància del recorregut.

Abans de començar, és recomanable passar per l’oficina d’informació del port, ja que aquesta visita està subjecta a l’horari del museu, que varia segons l’estació de l’any.

Es tracta d’un recorregut pel passat i les formes de vida tradicionals vigents, en alguns casos fins ben entrat el segle xx.

El 29 d’abril de 2021 es compliren 30 anys de la declaració del Parc Nacional de Cabrera. Aquest vídeo ens acosta la història d’aquest petit arxipèlag de la mediterrània occidental: https://www.youtube.com/watch?v=nLPNSIVV4i8

Tornar

AVISOS2

Informació

Com ho puc fer per arribar a Cabrera?

He de menester qualque permís per navegar per aigües de Cabrera?

Per on està permès navegar?

Quins són els millors indrets per fer snorkel?

Es poden realitzar activitats esportives aquàtiques al Port de Cabrera?

Com em puc desplaçar per l’illa?

Hi ha restaurants o cafeteries a Cabrera?

Es pot pagar amb targeta de crèdit?

Es poden llogar caiacs o dinguis?

Està permès l’accés lliure fins al far d’Enciola?

Quin preu tenen els itineraris guiats?

Quin horari tenen els itineraris guiats?

Es pot contractar un guia per fer una excursió de forma particular?

Què podem trobar al museu?

Quin preu té el museu?

Quin horari té el museu?

Com s’ha de fer per reservar plaça al refugi de Cabrera?

Hi ha servei de transport de motxilles i menjar al refugi?

Puc quedar a dormir amb una embarcació particular?

Puc atracar la meva embarcació al Port?

On puc desembarcar?

El Port de Cabrera disposa de serveis per a les embarcacions particulars?

Puc nedar a qualsevol lloc voltant l’Arxipèlag, sense tocar terra?

Com puc reservar una boia?

El Port de Cabrera disposa de serveis per a les embarcacions particulars?

Quant de temps puc tenir una boia reservada?

Com puc saber si hi ha boies diürnes lliures?

Es pot córrer al Parc com activitat esportiva?

Puc desembarcar el meu ca a Cabrera?

Tornar

ITINERARIS2

Itineraris

El Parc té cinc itineraris senyalitzats per poder fer a peu. Són de fàcil recorregut i amb una durada que oscil·la entre els 15 min i els 60 min. S’ofereix un servei de visites guiades gratuïtes (prèviament concertades: telèfon 971 17 60 65) desde setmana Santa fins a finals d'octubre a l'oficina d'informació.

Itineraris senyalitzats:

  1. Itinerari es Castell
  2. Itinerari el fons marí del port de Cabrera
  3. Itinerari visita arqueològica
  4. Itinerari un passeig per la història
  5. Itinerari el Coll Roig, un balcó cap a l'Enciola

Itineraris guiats:

Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí

Tornar

EQUIPAMENTS2

Equipaments

Oficines del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera

Gremi Corredors, 10, Polígon Son Rossinyol, 07009 Palma. Tel.: 971177641. Horari d’atenció: de les 8 a les 15 h. e-mail:parcnacionaldecabrera@gmail.com

Obert de dilluns a diumenge de febrer a novembre.

Centre de visitants de Cabrera

Atenció, l'1 de febrer de 2025 s'obre al públic.

C/ Gabriel Roca, s/n. 07638 Colònia de Sant Jordi. Telèfon: 971176124. Horari: 10:00 a 17:00 h. e-mail: centredevisitantsdecabrera@gmail.com

Oficina d’informació al Port de Cabrera
Telèfon: 971 17 65 01. Horari: de 8 a 20 h (de Setmana Santa a octubre). e-mail: guiesparcnacionalcabrera@gmail.com

Altres instal·lacions a Cabrera

  • Refugi "Rosa del Vents"
  • Museu etnogràfic-històric Es Celler
  • Cantina al port de Cabrera
  • Banys públics al port i al mollet de Cas Pagès
  • Infermeria
  • Sala d'interpretació des Molí de Sang

Tornar

ACTIVITATS2

Activitats

  • Agenda d'activitats: Per atendre-vos adequadament, fem grups petits de 20 - 25 persones, per això es necessari inscriure-s'hi prèviament. Podeu consultar l'agenda d'activitats clicant aquí
  • La Guía de recursos i activitats d'educació ambiental s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. Podeu descarregar la guía clicant aquí

Concurs escolar "Estima Cabrera"

II Concurso Nacional de Fotografía Parques Nacionales Españoles "Fotoparques 2025"

Activitats i itineraris planificats per fer a Cabrera des del dia 16 al 28 d'abril

Tornar

NORMATIVA2

Normativa

Sou dins un espai natural protegit, que és fràgil i té importants valors naturals i culturals. Hi ha unes normes elementals que heu de respectar per fer compatible la vostra presència amb la conservació d'aquests valors i el gaudi de la resta d'usuaris.

Activitats permeses

desc_PV1.jpg desc_PV5.jpg desc_PV6.jpg desc_PV11.jpg desc_PV13.jpg desc_PV22.jpg desc_PV27.jpg desc_PV28.jpg desc_PV29.jpg desc_PV31.jpg
desc_PV35.jpg desc_PV37.jpg desc_PV40.jpg desc_PV41.jpg

Usos i activitats que requereixen autorització escrita

Usos i activitats prohibides

A més, també podeu consultar la normativa pròpia de l'espai natural protegit clicant aquí

Tornar