Reserva Natural de s'Albufereta |
Gaudiu | Informació | Itineraris | Equipaments |
Activitats | Normativa |
DescripcióLa zona humida litoral de s’Albufereta constitueix una de les joies de la badia de Pollença tant pel seu paisatge especial com pels valors ornitològics i botànics que conté. La Reserva natural protegeix una superfície de 211 hectàrees i al seu voltant les 290 hectàrees de la seva perifèria de protecció tenen regulades algunes activitats i usos per evitar-hi impactes indesitjats. S’Albufereta fou declarada Reserva natural mitjançant el Decret 121/2001 (BOIB núm. 130, de 30 d’octubre de 2001) i quatre anys després va ser requalificada com a Reserva natural especial mitjançant la Llei 5/2005, de 26 de maig, de conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO). El Pla d’ordenació dels recursos naturals de s’Albufereta fou aprovat per Acord del Consell de Govern el 19 d’octubre de 2001 (BOIB núm. 130, de 30 d’octubre de 2001). Malgrat tot, d’ençà de l’any 1991 ja s’havia declarat Àrea natural d’especial interès a través de la Llei 1/1991, de 30 de gener, d’espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d’especial protecció de les Illes Balears (LEN). |
A més, s’Albufereta també forma part de la Xarxa Natura 2000, integrada per distints espais naturals europeus l’objectiu dels quals és contribuir a la conservació de les espècies i hàbitats naturals.
S’Albufereta es troba ubicada al sector sud-occidental de la badia de Pollença, entre aquest municipi i el d’Alcúdia.
Per arribar a la Reserva, us recomanam l’ús del transport públic (consultau www.tib.org). També podeu venir en bicicleta, i en aquells itineraris que es poden fer només a peu, aparcar-la als llocs habilitats.
No hi ha aparcament per vehicles. Si veniu amb vehicle particular, podeu aparcar als vials d’urbanitzacions properes.
Com arribar a la Reserva Natural de s’Albufereta
Descarregar fulletó general de la reserva: (CA) (ES) (EN)
GAUDIU2
Gaudiu
S'Albufereta és una de les zones humides més importants i de major interès natural de l'illa de Mallorca pel bon estat de conservació dels sistemes naturals, la gran biodiversitat i la particular riquesa de l'avifauna i la flora.
Conforma un mosaic d'hàbitats naturals i semi naturals, fruit de la interacció humana amb la natura, en forma d'estanys, prats inundats, torrents, canals, camps de conreu, dunes i platja. La zona humida, es troba separada de la mar per una barra arenosa, travessada per la carretera que uneix Alcúdia amb el Port de Pollença.
A l’interior de la zona humida hi ha dos estanys i diversos canals inundats permanentment, gràcies a l’aportació continuada del torrent del Rec, on hi brollen els Ulls del Rec, unes surgències salobroses que neixen al seu jaç. A més, la zona humida també rep les aportacions dels torrents de la Font de Mal Any, de Can Roig i de Can Xanet.
Els tamarellars del Rec, es Grau i la platja, les plenes dels estanys i torrents, els ambients variables segons les estacions li atorguen una categoria especial entre les àrees protegides de les Illes Balears. L'atractiu cultural i etnològic dels paisatges agrícoles i ramaders del seu entorn i la riquesa de restes prehistòriques, edificacions tradicionals i històriques, mostren la petjada humana a s'Albufereta.
La Reserva natural està oberta a tothom qui vulgui gaudir de la natura. Si la visitau, heu de circular sempre pels vials i camins, i heu de respectar la propietat privada. Trobareu diversos itineraris, aguaits i plataformes per fer la vostra visita més profitosa.
Durant tot l'any s'organitzen de manera periòdica activitats obertes al públic en general, en forma de visites guiades, tallers, etc., amb l'objectiu de donar a conèixer els valors de s'Albufereta. També hi ha una oferta educativa dirigida expressament als centres educatius que ho sol·licitin.
Natura, flora i fauna
Com altres zones humides de la Mediterrània, s’Albufereta és un enclavament d’importància vital per a les aus aquàtiques, com a lloc de nidificació, de repòs o d’estada temporal durant les migracions anuals. Així mateix, durant les rigoroses sequeres estivals pròpies del clima mediterrani, les zones humides com s’Albufereta es converteixen en autèntics oasis per a moltes aus.
La varietat d’ocells que podem observar a la reserva natural és molt gran i no els podem anomenar tots. Des de grans rapinyaires com l’arpella (Circus aeruginosus), l’àguila peixatera (Pandion haliaetus) o diferents espècies de falcons, com el xoriguer (Falco tinnunculus) o el falcó marí (Falco eleonorae), fins a petits ocells com la butxaqueta (Cisticola jundicis), el busqueret de cap negre (Sylvia melanocephala) o el vitrac (Saxicola rubicola), entre molts altres. Evidentment, les aus aquàtiques hi són també presents: ànneres, avisadors, agrons i flamencs en són una bona mostra.
S’Albufereta també acull un gran nombre d’insectes: els coneguts i molests moscards, llagosts, vespes, cavallets del dimoni i libèl·lules fàcilment visibles gràcies a la vivesa del seu vol. Les papallones diürnes, amb elegants coloracions, converteixen la seva observació en una activitat especialment atractiva.
A s’Albufereta són abundants les comunitats vegetals pròpies de les zones anegades i amb forta influència salina per la proximitat de la mar. Així, la vegetació dominant del paisatge de la reserva són els prats de salicòrnies i tamarellars entre llacunes, torrents i canals. De fet, el bosc de tamarells que flanqueja el torrent del Rec és un dels més destacables de Mallorca. No menys importants per la seva singularitat hidrogeològica són les fonts salobres de cabal variable dels Ulls del Rec, dins el mateix llit del torrent, i que aporten aigua a la zona humida pràcticament durant tot l’any.
La presència de la planta endèmica Limonium alcudianum, que només creix als salobrars de s’Albufereta i la veïna Albufera, així com l’única població de les Illes Balears d’una altra saladina, Limonium algarvense, juntament amb moltes altres espècies, atorguen a aquest lloc un destacat interès botànic.
Patrimoni i història
La història i el patrimoni present a la Reserva natural de s’Albufereta, fruit de la relació humana amb la natura, a l’entorn de la zona humida ens deixa algunes restes de l’època talaiòtica, sínies per elevar l’aigua subterrània, i construccions tradicionals de pedra i de marès. Els molins d’Almadrava, malauradament ja desapareguts i de probable origen àrab, comptaven amb un sistema hidràulic per conduir l’aigua fins als molins, que aprofitaven la caiguda de l’aigua per moure tot l’enginy que s’encarregava de moldre el gra.
S’Albufereta ha passat per diversos propietaris i la seva explotació tradicional ha anat sempre lligada a la caça, la pesca i l’agricultura. Els usos tradicionals i culturals han anat lligats al conreu del lli, del cànem, de cereals, vinya, horta i fruiters, així com l’aprofitament de les canyes, el canyet i la bova per a la construcció d’estris, cadires i instruments musicals. Compta, avui en dia, amb un sistema de canals i comportes, atribuïdes als anglesos John Bateman i William Hope, que segons la tradició oral, impedien que es dessecàs.
El primer gran canvi a la zona humida, té lloc al s. XX amb la construcció de la carretera del Port de Pollença a Alcúdia i, sobretot, amb la urbanització de bona part del cordó dunar que separa la zona humida de la costa. És a partir del boom turístic que es produeix un notable retrocés en les activitats tradicionals i apareixen les pressions urbanitzadores, amb la projecció d’una marina i un port esportiu, que es va denegar definitivament a finals dels anys setanta. La construcció d’un complex hoteler a terrenys des Gravet, va suposar una transformació important dels aiguamolls, i va ser als anys vuitanta, amb diversos intents més d’urbanització, que va començar un moviment social que reclamava la protecció efectiva de s’Albufereta, fins que l’any 1991 fou declarada àrea natural d’especial interès (ANEI) i, finalment, el 2001, reserva natural.
AVISOS2
Informació
Puc aparcar a la reserva natural?
En cas de mobilitat reduïda, com puc visitar s’Albufereta?
On és el centre d’informació de s’Albufereta?
Hi ha restaurants o cafeteries a s’Albufereta?
Hi ha taules de pícnic a s’Albufereta?
Hi ha botigues i comerços a s’Albufereta?
Es pot acampar a s’Albufereta?
Puc agafar animals o plantes de s’Albufereta?
Es poden fer volar drons per la reserva natural?
Es poden practicar esports, com ara córrer, ciclisme, nordic walking, hípica…?
Es poden practicar esports nàutics com ara el kitesurf, paddle surf, etc…?
ITINERARIS2
Itineraris
A s’Albufereta hi ha dues rutes a peu, la de sa Barcassa i la de Can Cuirassa i un itinerari circular en bicicleta pel camí de Braçals.
Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí
Cada estació de l’any té els seus particulars atractius i totes són recomanables. No obstant això, es recomana evitar les hores centrals del dia els mesos d’estiu, per la calor intensa .
Les temporades de primavera i tardor, especialment els mesos d’abril i octubre, coincideixen amb el punt àlgid de les migracions d’ocells, però també és quan més freqüència de visitants trobareu.
Cap de les proposades per a fer a peu no presenta cap dificultat, s’Albufereta és un espai molt pla. Per a la ruta en bicicleta cal tenir en compte que es circula per carreteres comarcals, que poden tenir molt de trànsit a determinades èpoques de l’any.
Si les condicions meteorològiques són favorables, és suficient que dugueu: calçat còmode, gorra o capell, protector solar, repel·lent de moscards, aigua, berenar o snacks. I si fos necessari, un impermeable.
També és molt recomanable dur prismàtics, telescopi i càmera fotogràfica.
EQUIPAMENTS2
Equipaments
Oficina de la Reserva natural de s’Albufereta L’oficina de gestió, o administrativa, està ubicada al Parc natural de s’Albufera de Mallorca, a sa Roca, ctra. d’Artà al Port d’Alcúdia (Ma 12 Km. 26,7, Pont dels Anglesos). L’horari d’atenció al públic és de 9 a 14 h., de dilluns a divendres. Telèfon: 971 89 22 50 Altres equipaments La reserva disposa de dos itineraris senyalitzats per poder fer a peu. Són de fàcil recorregut i d’una distància de prop d’un quilòmetre. Al llarg dels itineraris hi trobareu diversos observatoris d’aus i plataformes d’observació. |
ACTIVITATS2
Activitats
- Agenda d'activitats: Per atendre-vos adequadament, fem grups petits de 20 - 25 persones, per això es necessari inscriure-s'hi prèviament. Podeu consultar l'agenda d'activitats clicant aquí
- La Guía de recursos i activitats d'educació ambiental s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. Podeu descarregar la guía clicant aquí
NORMATIVA2
Normativa
Sou dins un espai natural protegit, que és fràgil i té importants valors naturals i culturals. Hi ha unes normes elementals que heu de respectar per fer compatible la vostra presència amb la conservació d'aquests valors i el gaudi de la resta d'usuaris.
Activitats permeses
A més, també podeu consultar la normativa pròpia de l'espai natural protegit clicant aquí