Parc Natural de s'Albufera des Grau

Gaudiu Informació Itineraris Equipaments
Activitats Normativa

Descripció

El Parc Natural de s’Albufera des Grau, nucli de la Reserva de la Biosfera de Menorca, és l’únic parc natural de Menorca. Va ser declarat el 4 de maig de 1995, després d’anys de mobilitzacions socials que demanaven la protecció de la zona. L’any 2003 s’amplien els límits del parc fins a ocupar un total de 5.066,95 ha, de les quals una tercera part són marines.

La gran diversitat d’ambients naturals, tant terrestres com marins, juntament amb la seva història i aprofitament humà al llarg del temps, ens mostren des d’una natura en el seu estat més salvatge fins a zones fortament modelades per l’acció humana amb un rellevant patrimoni cultural. Paratges com l’albufera des Grau, els plans i el cap de Favàritx, Addaia o l’illa d’en Colom fan del parc natural un indret irrepetible que mereix ser conservat.

Al parc natural es promou la conservació del paisatge i la biodiversitat, en equilibri amb el desenvolupament socioeconòmic, la recerca i l’educació i interpretació ambiental.

Per visitar el Parc Natural de s’Albufera des Grau és recomanable dirigir-se el Centre de Recepció Rodríguez Femenías, on us informaran sobre els itineraris, les visites guiades i hi podreu visitar l’exposició permanent “S’Albufera des Grau, nucli de la reserva de biosfera”. Si visiteu el Centre de Recepció fora de l’horari d’obertura, trobareu uns plafons informatius sobre els diferents itineraris.

Per arribar-hi heu d’agafar la carretera Maó-Fornells (Me-7), desviar-vos per la carretera d’es Grau (Me-5) i al punt quilomètric 3,5 prendre el desviament de Llimpa a l’esquerra. Seguint per aquest camí, trobareu el Centre de Recepció aproximadament a 1 km.

Si arribeu per mar, la normativa del parc prohibeix fondejar sobre posidònia (Posidonia oceanica) i també sobre l’algueró (Cymodocea nodosa). Per aquest motiu al parc hi ha:

Trobareu més informació al fulletó de medi mari, a la web https://atlasposidonia.com/ i al telèfon +34 617 97 51 72

Descarregar fulletó general del parc: (CA) (ES) (EN)

Descarregar fulletó de medi marí: (CA)

Tornar

GAUDIU2

Gaudiu

El Parc Natural de s’Albufera des Grau és un indret fràgil que cal visitar amb respecte i sense sortir dels camins. Totes aquelles activitats que s’hi realitzin no han d’alterar els valors paisatgístics, naturals i culturals del parc. Cal tenir en compte que molts de camins dins el parc natural són privats i sovint hi ha bestiar, no boteu cap paret. Al parc hi ha zones altament sensibles sota protecció estricta, aquestes zones no són visitables.

Recomanam dirigir-vos al Centre de Recepció Rodríguez Femenías, on us informarem sobre les activitats que podeu fer al parc i on podeu fer-les:

  • Visita a l’exposició permanent i audiovisuals
  • Préstec de prismàtics i mini guies d’ocells
  • Cadires Joëlette
  • Mapes i plafons informatius i interpretatius
  • Itineraris autoguiats 
  • Observació d’aus als aguaits i pantalles que trobareu als itineraris
  • Senderisme pel Camí de Cavalls
  • Visites guiades i activitats
  • Visites escolars

Natura, flora i fauna

L’ullastrar ocupa totes les zones interiors del Parc, excepte les fondalades més humides, les àrees inundades i la franja litoral. Aquesta formació densa i espessa està dominada per l’ullastre (Olea europaea var. sylvestris) i l’acompanyen espècies com la mata (Pistacia lentiscus) i l’aladern de fulla ampla (Phillyrea media) i, als costers més secs i pedregosos, la mula (Euphorbia dendroides).

Allà on la profunditat del sòl o l’orientació permeten una major humitat, hi ha petites clapes d’alzinar i, a les zones inundades, hi creix la vegetació higròfila.

A les platges trobam vegetació dunar ben desenvolupada i al litoral rocós, els socarrells, conjunt d’espècies espinoses amb forma de coixí, morfologia condicionada pels esquitxos de la mar i el vent. Aquests socarrells formen part de les comunitats vegetals amb major nombre d’endemismes de Menorca.

El Parc destaca per la diversitat d’aus. Hi ha espècies aquàtiques, com les anàtides, les fotges o els cagaires; a més de rapinyaires, com l’àguila peixatera, el milà o el soter.

Entre els rèptils i els amfibis, hem de destacar la sargantana gimnèsica (Podarcis lilfordi), endèmica de Mallorca i Menorca i present exclusivament als illots, on s’ha anat diversificant en subespècies. A més, hi ha altres espècies interessants, com ara el calàpet, la reineta, les tortugues de terra i d’aigua, la sargantana italiana o la serp de garriga i la blanca. Entre els mamífers destaquen els carnívors com ara el mostel o el mart, insectívors com l’eriçó, a més de rosegadors com la rata cellarda.

El Parc compta amb una franja de medi marí on hi ha representats fons de diferents tipus. A les zones de fons tous dominen les praderies de posidònia. A les cales tancades i poc profundes apareixen unes altres comunitats, com ara les de Cymodocea i Zoostera, plantes marines molt escasses a la Mediterrània. Però també hi ha fons rocosos amb comunitats d’algues interessants. En tots dos tipus de substrat hi podem trobar diverses espècies de peixos i invertebrats.

Sistema agropecuari

Formen part de l’àmbit del Parc unes comunitats agroforestals en bon estat de conservació, on l’acció humana ha afavorit un ambient d’una gran biodiversitat vegetal i animal. Aquestes comunitats estan constituïdes per camps de pastura extensiva de bestiar boví i oví, camps de farratge i cereals d’hivern per alimentar el bestiar i camps en guaret, alternats amb zones d’ullastrar més o menys esclarissat.

El conjunt de comunitats forma un mosaic paisatgístic on la diversitat d’hàbitats afavoreix la coexistència de multitud d’espècies de flora i la seva fauna associada. Així, la diversitat

Patrimoni i història

El Parc Natural de s’Albufera des Grau va ser declarat com a tal mitjançant el Decret 50/1995, de 4 de maig, després d’anys de mobilitzacions socials que demanaven la protecció de la zona. L’any 2003 s’amplien els límits del Parc fins a ocupar un total de 5183,61 ha, tant marines com terrestres, i es declaren cinc reserves naturals (les illes d’Addaia, s’Estany, Bassa de Morella, es Prat i l’illa d’en Colom) amb l’objectiu de conservar els indrets especialment sensibles i amb valors de gran interès. A més, gairebé tota la zona està inclosa dins una àrea natural d’especial interès (ANEI), forma part de la xarxa Natura 2000 i és nucli de la Reserva de la Biosfera.

Al Parc estan ben representats diferents elements del patrimoni cultural de Menorca. La riquesa d’elements arqueològics (talaiots, navetes, taules…) i etnològics (parets seques, barraques…) és testimoni de la convivència de l’ésser humà amb la natura en aquesta zona des de temps prehistòrics. Algunes cases de lloc són representatives de l’arquitectura tradicional menorquina.

Un bon exemple de la cultura talaiòtica present al Parc és el poblat talaiòtic de sa Torreta de Tramuntana. Del poblat, actualment, se’n conserva el talaiot, el recinte de taula i diferents cases. Les excavacions arqueològiques realitzades han descobert la base d’una naveta funerària, construïda amb tècnica ciclòpia, i restes de cases talaiòtiques. S’hi accedeix per la carretera Me-7 de Maó a Fornells: al punt quilomètric 4,5, a la dreta, hi ha un camí rural, el camí de sa Boval, pel qual s’accedeix als llocs de sa Torre Blanca i sa Torreta de Tramuntana. A l’altre costat de les cases de sa Torreta hi ha el poblat. L’horari de visita és de 9 h a 13 h tots els dijous de l’any.

Tornar

AVISOS2

Informació

Quin és l’horari de visita?

Quina és la millor època per a l’observació d’aus aquàtiques?

L’aigua de s’Albufera és dolça? M’hi puc banyar?

Cal pagar entrada?

Hi ha transport públic per arribar al parc natural?

Hi ha cap classe de servei (bany, font d’aigua, menjar…) al Centre de Recepció?

Des d’on s’inicia el Camí de Cavalls des Grau a Favàritx?

Es pot visitar l’illa d’en Colom? Com?

Puc passejar el meu ca pel parc natural?

Vull desenvolupar una activitat o fer-ne un ús dins el parc natural. Què he de fer?

Tornar

ITINERARIS2

Itineraris

El parc té tres itineraris senyalitzats per poder fer a peu.

  1. Itinerari del mirador de Cala Llimpa
  2. Itinerari de Santa Madrona
  3. Itinerari de sa Gola

El parc disposa d’un itinerari parcialment adaptat en la seva major part: sa Gola. Des d’aquí es pot gaudir d’unes agradables vistes de s’Albufera.

Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí

Us recomanam que visiteu el Centre de Recepció (obert de dilluns a diumenge de 9 h a 15 h, telèfon: 971 17 77 05), on us informarem de les diferents alternatives que teniu disponibles a l’hora de visitar el Parc:

  • Exposició i audiovisuals al Centre de Recepció.
  • Dos aguaits per a l’observació d’ocells (ornitologia).
  • Tres itineraris autoguiats de recorregut curt: Santa Madrona, Llimpa i sa Gola.
  • Ruta GR223 “Camí de Cavalls” (etapes 1, 2 i 3).
  • Visita a l’entorn del far de Favàritx.
  • Platges.
  • Activitats i visites guiades organitzades per l’equip d’educació i interpretació ambiental del Parc, amb inscripció prèvia: enllaç agenda d’activitats

Tornar

EQUIPAMENTS2

Equipaments

Centre de recepció de visitants Rodríguez Femenías i oficines del parc


Carretera des Grau (Me-5) desviament de Llimpa km 3,5, Maó 07710
Telèfons: 971 17 77 05 / 609 601 249
Horari del centre de recepció: de 9 h a 15 h de dilluns a diumenge
Horari d’oficina: de 9 h a 15 h de dilluns a divendres

Com arribar al Centre de Recepció del parc

Tornar

ACTIVITATS2

Activitats

  • Agenda d'activitats: Per atendre-vos adequadament, fem grups petits de 20 - 25 persones, per això es necessari inscriure-s'hi prèviament. Podeu consultar l'agenda d'activitats clicant aquí
  • La Guía de recursos i activitats d'educació ambiental s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. Podeu descarregar la guía clicant aquí

Tornar

NORMATIVA2

Normativa

Sou dins un espai natural protegit, que és fràgil i té importants valors naturals i culturals. Hi ha unes normes elementals que heu de respectar per fer compatible la vostra presència amb la conservació d'aquests valors i el gaudi de la resta d'usuaris.

Activitats permeses

desc_PV1.jpg desc_PV2.jpg desc_PV3.jpg desc_PV4.jpg desc_PV5.jpg desc_PV7.jpg desc_PV11.jpg desc_PV12.jpg desc_PV13.jpg desc_PV14.jpg
desc_PV15.jpg desc_PV19.jpg desc_PV20.jpg desc_PV22.jpg desc_PV23.jpg desc_PV26.jpg desc_PV27.jpg desc_PV28.jpg desc_PV29.jpg desc_PV33.jpg
desc_PV35.jpg desc_PV36.jpg desc_PV40.jpg desc_PV41.jpg desc_PV43.jpg desc_PV44.jpg

Activitats permeses amb autorització

desc_PV30.jpg

Normes generals de l'ENP

Usos i activitats que requereixen autorització escrita prèvia de l'òrgan gestor del Parc

Usos i activitats prohibides

A més, també podeu consultar la normativa pròpia de l'espai natural protegit clicant aquí

Tornar