Parc Natural de Mondragó |
Gaudiu | Informació | Itineraris | Equipaments |
Activitats | Normativa |
DescripcióEs troba situat al migjorn de l’illa de Mallorca, al terme municipal de Santanyí, i ocupa una àrea aproximada de 766 hectàrees, 95 de les quals són de propietat pública, mentre que la resta de terreny correspon a finques de propietat privada, molt parcel·lades, que es destinen preferentment al conreu extensiu de secà. El 1992 Mondragó fou declarat Parc Natural. És també Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) i forma part de la Xarxa Natura 2000 com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Zona d’Especial Conservació (ZEC). Segles d’activitat agrícola i ramadera han definit el seu paisatge. Destaca la gran quantitat de parets seques i barraques de roter, que poden ser de bigues o de curucull. Més rars són els marges, que es localitzen a les torrenteres i als barrancs. També trobam elements d’enginyeria popular lligada a l’aprofitament de l’aigua: sínies, síquies, safarejos i cisternes. Altres testimonis són els relacionats amb els usos forestals: sitges, barraques de carboner i forns de calç. A més d’altres elements com els escars per guardar les embarcacions, les pedreres de marès, algunes construccions per a la vigilància i defensa de la costa, i els secrets de contraban. |
A nivell natural, la riquesa d’hàbitats i la diversitat paisatgística d’aquest espai natural el fan destacar com una de les joies ambientals de la Mallorca meridional, atès que en un espai bastant reduït hi podem trobar boscos, zones humides, platges i dunes, penya-segats, torrents i coves, alternats amb nombrosos camps de conreu.
El Parc Natural de Mondragó està situat a la costa sud-est de Mallorca, a les marines de Llevant, en el terme municipal de Santanyí.
Com arribar a l’aparcament de ses Fonts de n’Alis
Com arribar a l’aparcament de s’Amarador
Descarregar fulletó general del parc: (ES) (EN)
GAUDIU2
Gaudiu
Mondragó presenta una importat varietat d’ambients concentrats en un espai natural relativament reduït. Hi predomina la garriga d’ullastre (Olea europaea var. sylvestris) acompanyada per la savina (Juniperus phoenicea) i el pi blanc (Pinus halepensis). Les espècies més característiques del sotabosc són la mata (Pistacia lentiscus), l’estepa llimonenca (Cistus monspeliensis) i el romaní (Rosmarinus officinalis). Cal esmentar l’existència d’una important varietat d’orquídies, com la mosca grossa (Himantoglossum robertianum), i espècies dels gèneres Ophrys i Orchis, entre d’altres.
La garriga és el lloc d’alimentació, refugi i nidificació de moltes espècies d’aus, des de rapinyaires, com la milana (Milvus milvus) o l’esparver (Aquila pennata), fins a ocells petits i mitjancers, com el ferrerico (Parus major), el puput (Upupa epops) i el busqueret (Sylvia spp.).
Un dels rèptils més emblemàtics de Mondragó és la tortuga mediterrània (Testudo hermanni). D’ençà de la seva creació, el Parc Natural ha promogut amollades d’exemplars d’aquesta espècie amb l’objectiu de recuperar les seves poblacions.
El típic paisatge agrari del Parc està conformat per una multitud de rotes, petites parcel·les generalment tancades amb paret seca dedicades al conreu de cereals i d’arbres de secà, sobretot l’ametller (Prunus dulcis), el garrover (Ceratonia siliqua) i la figuera (Ficus carica).
En el tram final dels torrents de s’Amarador i de ses Coves del Rei es formen dues zones humides de gran rellevància ambiental: l’estany de s’Amarador i l’estany de ses Fonts de n’Alis. Aquests estanys acullen hàbitats per a la cria i alimentació d’aus aquàtiques i constitueixen un important punt de descans en les rutes migratòries entre Europa i Àfrica. Hi podrem veure colls blaus (Anas platyrhynchos), gallinetes d’aigua (Gallinula chloropus) i fotges (Fulica atra), entre d’altres espècies.
El fonoll marí (Crithmum maritimum) i les saladines (Limonium spp.) són algunes de les plantes que viuen a la costa rocosa i que poden suportar les condicions ambientals extremes d’aquest entorn. Entre les aus costaneres que hi podrem observar hi ha el corb marí (Phalacrocorax aristotelis) i la gavina de bec vermell (Larus audouinii).
És destacable la presència d’un important sistema dunar a s’Amarador. Damunt les dunes hi creixen espècies que juguen un paper vital en la fixació de l’arena, com el margall de platja (Elymus farctus), el lliri de mar (Pancratium maritimum) i el card marí (Eryngium maritimum).
AVISOS2
Informació
Les persones que no puguin accedir al medi natural, per qualsevol dificultat física o psíquica, poden sol·licitar fer un itinerari amb una cadira Joëlette. Per a més informació podeu consultar el fulletó a www.caib.es
Per elegir entre l’oferta d’itineraris del Parc Natural, es pot contactar amb el centre d’informació del Parc, des d’on podreu rebre assessorament entre les diverses opcions de rutes a fer, segons els vostres interessos (telèfon de contacte del Parc: 971 17 65 02).
Per concertar la visita amb el suport d’una cadira Joëlette, cal sol·licitar-ho amb un mínim de tres setmanes d’antelació, i es pot fer a través del centre d’informació del Parc (Telèfon: 971 17 65 02) o bé a través del servei de voluntaris de la Creu Roja (telèfon d’atenció al públic de la Creu Roja de 24 hores: 971 29 50 00).
La visita s’acordarà sempre que hi hagi persones voluntàries disponibles.
El préstec de la cadira és completament gratuït.
El projecte ha estat finançat íntegrament per l’Obra Social de “la Caixa”.
ITINERARIS2
Itineraris
El Parc té cinc itineraris senyalitzats per poder fer a peu. Són de fàcil recorregut i amb una durada que oscil·la entre els 15 min i els 60 min. S’ofereix un servei de visites guiades gratuïtes (prèviament concertades) durant tot l’any (telèfon 971 17 60 65).
- Itinerari del mirador de ses Fonts de n’Alis
- Itinerari de la volta a sa Guàrdia d’en Garrot
- Itinerari de sa Punta de ses Gatoves
- Itinerari de s’Amarador
- Itinerari de s’Hort d’en Metge
Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí
EQUIPAMENTS2
Equipaments
Centres d'informació i oficina El centre d’informació del Parc Natural es troba al costat de l’aparcament de ses Fonts de n’Alis (carretera Portopetro – cala Mondragó, s/n). L’horari d’atenció al públic és de 9 h a 16 h, cada dia de l’any (excepte alguns festius). Telèfon: 971 17 65 02. L’oficina de gestió, o administrativa, està ubicada en el poble de Santanyí, al carrer de Can Llaneres, número 8. L’horari d’atenció al públic és de 9 h a 14 h, de dilluns a divendres. Telèfon: 971 17 60 65. Altres equipaments Les zones de s’Amarador i ses Fonts de n’Alis compten cada una amb un aparcament públic i una àrea d’esbarjo en les seves proximitats, molt properes a les platges. En aquestes zones hi ha banys públics, taules i bancs. Durant la temporada d’estiu els aparcaments estan gestionats per una empresa contractada, amb finalitats socials, que en regula l’ús i cobra el servei d’estacionament a les persones usuàries. Els mesos fora de temporada turística l’ús dels aparcaments és gratuït. |
ACTIVITATS2
Activitats
- Agenda d'activitats: Per atendre-vos adequadament, fem grups petits de 20 - 25 persones, per això es necessari inscriure-s'hi prèviament. Podeu consultar l'agenda d'activitats clicant aquí
- La Guía de recursos i activitats d'educació ambiental s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. Podeu descarregar la guía clicant aquí
NORMATIVA2
Normativa
Sou dins un espai natural protegit, que és fràgil i té importants valors naturals i culturals. Hi ha unes normes elementals que heu de respectar per fer compatible la vostra presència amb la conservació d'aquests valors i el gaudi de la resta d'usuaris.
Activitats permeses
Activitats permeses amb autorització
A més, també podeu consultar la normativa pròpia de l'espai natural protegit clicant aquí