Parc Natural Maritimoterreste es Trenc-Salobrar de Campos

Gaudiu Informació Itineraris Equipaments
Activitats Normativa

Descripció

Aquest espai natural protegit compta amb una gran riquesa, ecològica, natural i paisatgística. Es tracta d’un sistema platja -duna on coexisteixen un nombre significatiu d’hàbitats, incloent importants praderies marines de Posidonia oceanica, cordons de dunes primàries davanteres, dunes estabilitzades, una important zona humida (es Salobrar de Campos), basses litorals, boscos de pins i savines que fixen les dunes més consolidades i, al nord i a la part central, camps de conreus i explotacions ramaderes.

El Parc compta amb 1.441,06 hectàrees terrestres i 2.327,20 hectàrees marines. Dins l’àmbit marí del Parc es troben els illots de sa Llova, na Llarga, Illot de na Llarga i Illa Gavina. L’àmbit marí del Parc se solapa amb la ZEC (Zona d’Especial Conservació) de l’arxipèlag de Cabrera.

El Parc natural està situat al sud-est de l’illa de Mallorca. En concret, correspon a l’àrea costanera i de zones humides (salobrars) que es troba entre el nucli urbà de sa Ràpita i la Colònia de Sant Jordi. Cap a l’interior, el Parc limita parcialment amb les carreteres Ma-6104 i Ma-6040.

Els accessos al Parc són els següents: l’accés des de sa Ràpita, l’entrada per ses Covetes, l’accés per la Colònia de Sant Jordi, i finalment l’accés a la platja que hi ha des de l’aparcament de na Tirapel.

Com arribar per sa Ràpita

Com arribar per ses Covetes

Com arribar al aparcament de na Tirapel

Es recomana l’accés amb transport públic, a sa Ràpita arriben les línies de bus L508 i L518, i a la Colònia de Sant Jordi, la línia 517 (consultau-ne els horaris i les connexions  amb altres línies)

Descarregar fulletó general del parc: (CA) (ES) (EN)

Tornar

GAUDIU2

Gaudiu

El Parc Natural Maritimoterrestre des Trenc-Salobrar de Campos, situat al sud-est de Mallorca és un dels sistemes litorals amb més valor ecològic de la costa mallorquina i protegeix, en una superfície de 3.768,26 hectàrees, tant l’àmbit marí com el terrestre.
En l’ambit marí, destaquen les praderies de posidonia, claus per a la conservació de la platja, les aigües cristalines i la gran biodiversitat que en elles s’hi alberga. En l’àmbit terrestre és important recalcar la presència d’uns dels pocs sistemes platja-duna que encara es conserven de la costa de Mallorca, format per una gran diversitat d’hàbitats i espècies de fauna i flora, algunes d’elles amenaçades i singulars, com ara la planta Silene migjornensis, de petites i vistoses flors roses.

El Salobrar de Campos congrega també gran quantitat d’espècies interessants, sobretot aus, com ara el flamenc, l’avisador o el bec d’alena.
Per altra banda el paisatge cultural de l’espai natural, format per camps agrícoles i ramaders, generalment de titularitat privada i alguns encara en actiu, també és destacable. Cal esmentar en aquest sentit l’activitat salinera al Salobrar de Campos i a la Colònia de Sant Jordi. Totes aquestes activitats ens ajuden a entendre la relació de l’humà amb la natura i la terra i són determinants per a la conservació i manteniment dels elements etnològics, culturals, i també naturals.

Per tot això, el Parc esdevé un atractiu per locals i visitants, que cada any visiten les platges i els paisatges des Trenc. Perquè la visita sigui respectuosa amb el medi és important que es faci amb seny i seguint sempre les indicacions.

El Parc compta amb un itinerari guiat, “Ran de mar”, i a més, també s’ofereixen visites guiades per a tot tipus de públic i en diferents punts i èpoques de l’any.
Gaudir des Trenc amb respecte és possible, i passa per entendre la importància dels seus valors naturals i culturals.

Els tresors naturals

En el sistema platja-duna des Trenc-Salobrar de Campos, hi coexisteixen un nombre significatiu d’hàbitats d’interès comunitari, amb importants praderies de posidònia, extenses platges d’arenes fines formades a partir d’esquelets d’organismes marins, cordons de dunes primàries davanteres amb borró (Ammophila arenaria), dunes estabilitzades amb Crucianella maritima, zones humides de magnituds importants, com es Salobrar de Campos i basses litorals, com també boscs de pi (Pinus halepensis) i savina (Junipherus phoenicea), que fixen el sistema dunar més consolidat. Aquesta varietat d'hàbitats, limítrofs amb cultius de secà i zones de guaret i pastures, donen lloc a la presència d'una biodiversitat elevada.

A la vegetació terrestre, a més dels pinars mediterranis i els savinars costers, destaquen els salicornars i la vegetació halòfila. Dins el grup de les espècies protegides pel Catàleg Balear, hi trobam el gatell (Launaea cervicornis), Limonium antoni-llorenssii, lliris de mar (Pancratium maritimum) i tamarells (Tamarix canariensis); i destaca per la seva singularitat la presència de dos endemismes vegetals: Diplotaxis ibicensis i Helianthemun caput-felis.

Respecte a la fauna, els passos migratoris d'aus tenen una extraordinària importància tant a la primavera com a la tardor. A la garriga trobam ratapinyades, llebres (Lepus granatensis), conills (Oryctolagus cuniculus), eriçons (Atelerix algirus), la serp de garriga (Macroprotodon cucullatus), nombrosos invertebrats a la zona de la platja i el sistema dunar i una gran diversitat d'espècies en l'àmbit marí.

Terra i passat

Quant a l’activitat humana dins el Parc, trobam, sobretot a la zona nord i central, camps de conreu i activitats ramaderes. A més, hi ha una explotació salinera as Salobrar de Campos i una altra de més petita prop de la Colònia de Sant Jordi.

Les activitats salineres i agrícoles tradicionals són considerades factors determinants per a la conservació i manteniment tant dels elements etnològics i culturals com de les comunitats de flora i fauna que allotja aquest espai.

L’oratori dels Banys de sa Font Santa forma part del Catàleg de Béns Patrimonials de Campos. Aquest conjunt, molt pròxim as Salobrar, està format per una església original del segle XV que ha sofert diverses modificacions al llarg del temps i les edificacions corresponents als banys termals.

Un altre element d’interès són els nius de metralladora que trobam a les platges de sa Ràpita i es Trenc. Són construccions defensives militars que foren construïdes a partir de 1939 i es poden trobar també a altres indrets costaners de Mallorca. Aquests búnquers son testimoni del procés d'erosió i retrocés que sofreix la platja des de fa més de 40 anys. El col·lectiu artístic Boa Mistura els va transformar l’ArtNit de Campos de l’any 2014 pintant-los de blanc i escrivint-hi versos del poema “Cala Gentil” del poeta mallorquí Miquel Costa i Llobera

Tornar

AVISOS2

Informació

Quin és l’horari de visita?

Quines zones del PN puc visitar?

Cal pagar entrada?

Hi ha transport públic per arribar al PN?

Que puc fer al PN? Hi ha visites guiades?

Hi ha cap servei (bany, font, menjar…)?

Puc dur el meu ca al PN?

Puc fer excursions a cavall pel PN?

Tornar

ITINERARIS2

Itineraris

Actualment només hi ha un itinerari autoguiat al parc natural que va des de la Població de ses Covetes a la Colònia de Sant Jordi, a través de la línia de costa “ran de mar”.

  1. Itinerari ran de mar

Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí

Tornar

EQUIPAMENTS2

Equipaments

Oficina de gestió
C/ Manacor, 16, 07620 Campos
Telèfon: 971 17 61 14 
Horari: de dilluns a divendres de les 8 a les 15 h.

Tornar

ACTIVITATS2

Activitats

  • Agenda d'activitats: Per atendre-vos adequadament, fem grups petits de 20 - 25 persones, per això es necessari inscriure-s'hi prèviament. Podeu consultar l'agenda d'activitats clicant aquí
  • La Guía de recursos i activitats d'educació ambiental s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. Podeu descarregar la guía clicant aquí

Tornar

NORMATIVA2

Normativa

Sou dins un espai natural protegit, que és fràgil i té importants valors naturals i culturals. Hi ha unes normes elementals que heu de respectar per fer compatible la vostra presència amb la conservació d'aquests valors i el gaudi de la resta d'usuaris.

Activitats permeses

Tot i això, cal recordar que per a la realització d'activitats d'ús públic lucratives, així com qualsevol activitat amb finalitats comercials, s'haurà de demanar autorització.

desc_PV1.jpg desc_PV4.jpg desc_PV5.jpg desc_PV8.jpg desc_PV11.jpg desc_PV12.jpg desc_PV13.jpg desc_PV14.jpg desc_PV15.jpg desc_PV18.jpg
desc_PV20.jpg desc_PV21.jpg desc_PV26.jpg desc_PV27.jpg desc_PV28.jpg desc_PV40.jpg desc_PV41.jpg desc_PV43.jpg desc_PV44.jpg desc_PV45.jpg

Activitats permeses amb autorització

desc_PV3.jpg

Normes generals de l'ENP

Usos i activitats que requereixen autorització escrita prèvia de l'òrgan gestor del Parc

Bones pràctiques

A més, també podeu consultar la normativa pròpia de l'espai natural protegit clicant aquí

Tornar