Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera

Gaudiu Informació Itineraris Equipaments
Activitats Normativa

Descripció

El parc natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera està situat entre les dues illes Pitiüses. Vinculades al Parc hi ha diverses reserves marines i terrestres.

El Parc s’estén des del sud d’Eivissa fins al nord de Formentera. Inclou el braç marí que les separa. Ocupa un territori d’unes 2.752,5 ha terrestres (1.776,3 de les quals pertanyen al Parc i 106,8 a la Reserva) i 14.028 ha marines (13.610,5 de les quals corresponen al Parc i 416,9 a la Reserva).

Ses Salines d’Eivissa i Formentera constitueixen un exemple paradigmàtic de la riquesa de la biodiversitat mediterrània. La seva singularitat rau en el fet que constitueixen una àrea de descans i de nidificació per a les aus en les seves migracions. Com a espai natural d’especial interès engloba un conjunt d’hàbitats terrestres i marins, amb valors ecològics, paisatgístics, històrics i culturals de primer ordre a escala internacional.

El Parc natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera està situat entre el sud de l’illa d’Eivissa i el nord de l’illa de Formentera, en els termes municipals de Sant Josep de sa Talaia i de Formentera.

Com arribar a la platja des Cavallet

Com arribar al centre d’interpretació de Sant Francesc

Com arribar a Ses Illetes

Com arribar a Can Marroig

Descarregar fulletó general del parc: (CA) (ES) (EN)

Accessos

  • Al Parc a Eivissa des d’Eivissa ciutat (Vila)
    Amb vehicle propi
    Des d’Eivissa ciutat (Vila) dirigiu-vos cap a l’avinguda de Sant Josep de sa Talaia, direcció a l’aeroport. Seguiu per la circumval·lació Eivissa direcció Sant Jordi i continuau per la carretera PM 802 en direcció sa Canal/es Cavallet/ses Salines.
  • Al Centre d’Interpretació de Sant Francesc
    A la carretera 802, direcció ses Salines/sa Canal, trobareu el Centre d’Interpretació, al costat de l’església de Sant Francesc de s’Estany. Hi podeu arribar caminant, en vehicle, en bicicleta o en autobús. Ibiza Bus. ALSA (Línies 11 i 11 B).
  • Al Parc a Formentera des del port de la Savina
    Amb vehicle propi
    Per conèixer ses Illetes, es Pujols i Punta Prima, dins el Parc Natural de ses Salines, agafeu la carretera de la Savina direcció Sant Francesc (Av. Mediterrània). Girau a l’esquerra (ctra. PM 802-2) direcció ses Illetes. Seguint aquesta carretera trobareu les indicacions per arribar a les zones abans esmentades.
  • Al Centre d’Interpretació de Can Marroig a Formentera
    Ens situam a la carretera de la Savina a Sant Francesc, al punt quilomètric 1, agafem la cruïlla de la carretera a Porto Saler. Giram a la dreta en el primer camí, camí de s’estany des Peix, on apareix indicat Can Marroig (2500 m). Continuam per aquesta pista de terra vorejant s’estany des Peix pel camí de sa Pedrera, seguint els indicadors de Can Marroig. El camí acaba a l’aparcament de l’àrea recreativa, on s’han de deixar els vehicles a motor.
    A la finca de Can Marroig només es pot circular a peu o amb bicicleta.

Empreses privades de transport col·lectiu

  • Al Parc a Eivissa des d’Eivissa ciutat (Vila)
    Amb transport públic-autobús des d’Eivissa ciutat (Vila):
    Ibiza Bus (ibizabus.com). Autocares Voramar el Gaucho (Línies 11 i 11 B)
  • Al Parc a Formentera des del port de la Savina
    Amb transport públic-autobús des del port de la Savina.
    Bus turístic línia regular. (Bus Formentera) Línia 3

Tornar

GAUDIU2

Gaudiu

El parc natural de ses Salines acull una excel·lent representació dels ecosistemes de les Pitiüses, tant terrestres com marins. Inclou un conjunt d'hàbitats terrestres i marins amb valors ecològics, paisatgístics, històrics i culturals de primer ordre. La seva riquesa rau en la biodiversitat que engloba.

El patrimoni històric del Parc constitueix un dels seus principals actius, tant en l'àmbit marí com en el terrestre. Aquest patrimoni, fruit de tradicions, usos, valors, manifestacions i formes de vida mil·lenàries, esdevé una excel·lent representació del passat del territori i defineix el caràcter ecohistòric del Parc natural. La presència d'una indústria extractiva salinera en funcionament afegeix una sigularitat paisatgística i històrica a tot l'espai.

Les possibilitats de gaudi d'aquest espai natural per part dels visitants es centren sempre en la visita dels espais públics, que es concentren en la zona propera a la mar (finca pública de Can Marroig, platges i cales, camins vora els estanys i equipaments públics). L'oferta que planteja el Parc natural perquè puguem conèixer aquest espai és de 2 Centres d'Interpretació, un a Eivissa i un a Formentera, i 4 itineraris a l'illa de Formentera, que estan senyalitzats perquè puguin realitzar-se directament, sense visita concertada i sense guia.

Al llarg de l'any s'organitzen visites guiades i altres activitats de tipus educatiu i d'oci adreçades al públic general i familiar que permeten conèixer aquest espai natural. També hi ha una oferta educativa dirigida expressament als centres educatius que ho sol·licitin.

Natura, flora i fauna

El medi marí representa aproximadament el 85% del territori del Parc i es caracteritza per la importància ecològica de les praderies submarines de Posidonia oceanica. Aquesta planta marina, exclusiva de la nostra mar, afavoreix el manteniment de les poblacions de peixos i organismes marins; oxigena les aigües i les manté netes i transparents; preserva les platges de l’efecte erosiu de l’onatge i manté la dinàmica natural dels sistemes dunars.

Aquestes praderies, les més ben conservades de tota la Mediterrània, estan incloses en la Directiva d’Hàbitats (92/43/CEE) i declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (1999).

Al Parc Natural han estat censades unes 210 espècies d’ocells. Hi destaquen les poblacions d’aus aquàtiques, com el flamenc (Phoenicopterus roseus), el xerraire (Himantopus himantopus), l’ànnera blanca (Tadorna tadorna), el picaplatges camanegra (Charadrius alexandrinus); i les d’aus marines, com la gavina de bec vermell (Ichthyaetus audouinii) i el virot (Puffinus mauretanicus). A l’estany Pudent de Formentera hi ha una de les majors concentracions de cabussoneres d’Europa (Podiceps nigricollis).

Altres espècies animals destacables a l’àmbit terrestre són la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis), endèmica d’aquestes illes, i que es presenta amb subespècies diferents als illots; la rata de coa blanca (Eliomys quercinus ophiusae), a Formentera, i diverses espècies de caragols i escarabats endèmics.

En l’àmbit terrestre, el Parc Natural acull una representació magnífica de la majoria d’espècies vegetals existents a les illes Pitiüses (178 espècies en total). Hi apareixen representades les pinedes mediterrànies, els savinars costaners, els salicornars i la vegetació halòfila que envolta els estanys, els sistemes dunars i la vegetació litoral de penya-segats.

Patrimoni i història

Des dels anys 70, molts han estat els esforços per a protegir legalment ses Salines, tots ells encoratjats per una sostinguda demanda ciutadana de respecte cap a un dels espais naturals més importants de les Illes. L’any 1991 es va aplicar la figura de protecció d’ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès) a bona part de la zona. Posteriorment, la Llei estatal 26/1995, de 31 de juliol, va convertir ses Salines en Reserva Natural.

Finalment, la Llei 17/2001, de 19 de desembre, de protecció ambiental de ses Salines d’Eivissa i Formentera, va requalificar la zona com a Parc Natural. El Govern de les Illes Balears és l’encarregat de la seva gestió i administració.

Tornar

AVISOS2

Informació

Les persones que no puguin accedir al medi natural, per qualsevol dificultat física o psíquica, poden sol·licitar fer un itinerari amb una cadira Joëlette. Per a més informació podeu consultar el fulletó a www.caib.es

Per elegir entre l’oferta d’itineraris del Parc Natural, es pot contactar amb el centre d’informació del Parc, des d’on podreu rebre assessorament entre les diverses opcions de rutes a fer, segons els vostres interessos (telèfon de contacte del Parc: 971 17 76 88).

Per concertar la visita amb el suport d’una cadira Joëlette, cal sol·licitar-ho amb un mínim de tres setmanes d’antelació, i es pot fer a través del centre d’informació del Parc (Telèfon: 971 17 76 88) o bé a través del servei de voluntaris de la Creu Roja (telèfon d’atenció al públic de la Creu Roja de 24 hores: 971 29 50 00).

La visita s’acordarà sempre que hi hagi persones voluntàries disponibles.
El préstec de la cadira és completament gratuït.
El projecte ha estat finançat íntegrament per l’Obra Social de “la Caixa”.

Quan està obert el Parc natural?

Quines zones del Parc natural queden restringides al pas dels visitants?

On puc fondejar dins el Parc natural?

Puc arribar a Formentera amb la meva embarcació?

Puc desembarcar als illots que es troben entre Eivissa i Formentera?

Puc passar la nit fondejat?

Per fer busseig amb botella al Parc, necessito alguna autorització?

Puc fer pesca recreativa dins el Parc?

Puc fer acampada o vivac al Parc?

Puc anar al parc amb el meu ca?

Puc recollir plantes al Parc?

On i quan puc veure flamencs al parc?

Quines altres aus puc veure al Parc?

Si vull fer una visita guiada al Parc, com ho puc sol·licitar?

Tornar

ITINERARIS2

Itineraris

El parc, a l'illa de Formentera, te quatre itineraris senyalitzats por poder fer a peu.

  1. Itinerari de Can Marroig - Torre de la Gavina
  2. Camí de s'Estany des Peix
  3. Camí des Brolls
  4. Camí de sa Guia - es Trucadors

Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí

Tornar

EQUIPAMENTS2

Equipaments

Centre d’Interpretació de Sant Francesc (Eivissa)

El Centre d’Interpretació de Sant Francesc és el lloc ideal per conèixer els valors del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera. Immers dintre del propi Parc Natural, forma part de les dependències de l’església de Sant Francesc de s’Estany, al terme municipal de Sant Josep de sa Talaia.
Els visitants podran descobrir-hi una exposició dedicada a la sal, amb imatges modernes i eines antigues usades per a l’extracció del preciat or blanc, També del dia a dia d’una feina que, si bé actualment està mecanitzada, durant moltes generacions va ser duta a terme de manera manual. Eren els homes i la seva fortalesa els encarregats de portar la sal a les nostres cases i més enllà de les nostres fronteres. Avui dia, encara gran part de la producció anual està destinada als països del nord d’Europa per salar el bacallà. Per concloure la visita, podreu veure una magnífica projecció audiovisual en què, sense moure-us del vostre seient, tindreu l’oportunitat de gaudir de tota la bellesa del Parc, i dels seus valors naturals i paisatgístics, inclosos els més inaccessibles, els del nostre medi marí.

Centre d’Interpretació de Can Marroig (Formentera)

El Centre d’Interpretació de Can Marroig és el lloc ideal per conèixer els valors del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera. Els visitants podran descobrir, a través de la seva exposició, els atractius d’un parc natural on es troben les praderies de Posidònia oceànica més antigues, dues explotacions salineres, llocs declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i espècies endèmiques úniques d’aquestes illes.
El recorregut de l’exposició els brindarà l’oportunitat de posar a prova tots els seus sentits i coneixements sobre la naturalesa, serà una experiència inoblidable, especialment recomanada per a nens.
Per concloure la visita podran gaudir d’una magnífica projecció audiovisual en la qual, sense moure’s del seu seient, tindran l’oportunitat de gaudir de tota la bellesa del Parc i conèixer els seus habitants, inclosos els més inaccessibles, els del nostre medi marí.

Tornar

ACTIVITATS2

Activitats

  • Agenda d'activitats: Per atendre-vos adequadament, fem grups petits de 20 - 25 persones, per això es necessari inscriure-s'hi prèviament. Podeu consultar l'agenda d'activitats clicant aquí
  • La Guía de recursos i activitats d'educació ambiental s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. Podeu descarregar la guía clicant aquí

Tornar

NORMATIVA2

Normativa

Sou dins un espai natural protegit, que és fràgil i té importants valors naturals i culturals. Hi ha unes normes elementals que heu de respectar per fer compatible la vostra presència amb la conservació d'aquests valors i el gaudi de la resta d'usuaris.

Activitats permeses

desc_PV1.jpg desc_PV2.jpg desc_PV4.jpg desc_PV6.jpg desc_PV7.jpg desc_PV8.jpg desc_PV9.jpg desc_PV10.jpg desc_PV11.jpg desc_PV12.jpg
desc_PV20.jpg desc_PV21.jpg desc_PV26.jpg desc_PV27.jpg desc_PV28.jpg desc_PV40.jpg desc_PV41.jpg

Normes generals de l'ENP

A més, també podeu consultar la normativa pròpia de l'espai natural protegit clicant aquí

Tornar