Parc Natural de s'Albufera de Mallorca |
Gaudiu | Informació | Itineraris | Equipaments |
Activitats | Normativa |
Descripció
S’Albufera de Mallorca fou declarada Parc Natural el 28 de gener de 1988 (Decret 4/1988). És també zona humida d’importància internacional inclosa en el conveni de Ramsar i en la Xarxa Natura 2000, com a Zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i lloc d’importància comunitària (LIC).
S’Albufera és la zona humida més extensa i important de les Illes Balears (2.036,23 ha), sobretot de prat, inclosa dins els termes municipals de Muro i sa Pobla. Té un origen molt antic i ha variat en extensió i característiques segons els canvis en el nivell de la mar. Part del prat s’originà a l’era terciària, però l’actual zona humida es va formar fa menys de 100.000 anys. Les dunes litorals són més modernes, d’uns 10.000 anys d’edat.
L’accés a s’Albufera és a peu o en bicicleta pel pont dels Anglesos. Es pot aparcar el vehicle amb motor en els vials de les urbanitzacions properes o a l’aparcament habilitat per a aquesta finalitat devora l’entrada del parc.
L’entrada al parc es fa per l’accés de la carretera Ma-12 Alcúdia-Artà a l’alçada del pont dels Anglesos a la localitat de Platja de Muro.
Si es ve de Palma i conurbació, comarques de Ponent i es Raiguer, s’accedeix per l’autopista/ctra. Palma-Alcúdia Ma-13, la ronda d’Alcúdia Ma-3470 i la carretera sa Pobla – Platja de Muro Ma-3433 fins a enllaçar amb la ctra. Ma-12 direcció a Artà.
Si es ve de Llevant o de l’interior de l’illa, per la referida ctra. Ma-12 Artà-Alcúdia i els seus diferents accessos del sud i interior de l’illa.
Davant el parc s’hi aturen les línies de bus L302, L315 i L324 (consultau-ne els horaris)
Com arribar a s’Albufera de Mallorca
Descarregar fulletó general del parc: (CA) (ES) (EN)
GAUDIU2
Gaudiu
A una illa seca com la nostra, un paisatge de ponts i canals té un atractiu cert, irrefutable. S’Albufera és una localitat única, patrimoni de valors naturals i d’espècies pròpies, amb ritmes i sons propis. Quan el visitant traspassa les seves barreres, a peu o en bicicleta, entra en un món tranquil que exigeix deixar la pressa fora.
S’Albufera és bella, però per mostrar els seus encants demana temps. Aquí no trobareu els paisatges espectaculars de la muntanya ni els grans animals del zoològic. La bellesa rara de l’orquídia, el vol àgil de l’arpella, el xipolleig de les ànneres dins l’aigua, els crits nerviosos dels esbarts de juies o d’avisadors, la música del vent dins del canyet o la tímida mirada de la tortuga són de qui vulgui dedicar l’estona a copsar-les. Al llarg de l’any s’organitzen visites guiades i altres activitats de tipus educatiu i interpretatiu adreçades al públic general i familiar que permeten conèixer aquest espai natural. També hi ha una oferta de tallers i itineraris adreçada expressament als centres educatius que ho sol·licitin. |
Natura, flora i fauna
L’aigua és la base de la riquesa biològica de s’Albufera. L’aigua i la humitat del sòl permeten el creixement continuat de la vegetació, diferent segons la profunditat, la proximitat a la mar i el tipus de terreny. El Parc rep l’aigua de pluja a través de torrents i ullals (afloraments d’aigües subterrànies).
Les entrades a l’estiu d’aigua de la mar no són importants en quantitat, però afecten la vegetació i la fauna.
La vegetació està dominada pel canyet (Phragmites australis), la cesquera (Cladium mariscus) i la bova (Typha spp.). En els canals trobam plantes que viuen submergides: l’herbei de fil (Potamogeton pectinatus) i la cua de mart (Ceratophyllumdemersum). A les zones salabroses creixen els joncs (Juncus spp.) i les herbes salades (Sarcocornia spp.). Entre els arbres destaquen el poll blanc (Populus alba), l’om (Ulmus spp.) i el tamarell (Tamarix spp.). Les espècies de les dunes, com el lliri de mar (Pancratium maritimum), el peu de milà (Thymelaea velutina) o el ginebró de fruit gran (Juniperus oxycedrus macrocarpa), estan adaptades a les difícils condicions de l’arenal.
Hi trobam gran diversitat de fongs, 205 espècies. Una d’elles, la Psathyrella halofila, nova per a la ciència, va ésser descoberta a s’Albufera l’any 1992.
Quant a la fauna, destaquen, entre els peixos, l’anguila (Anguilla anguilla) i les llisses (Chelon i Liza spp.). És abundant el granot (Pelophylax perezi) i rèptils, com la serp d’aigua (Natrix maura) i la tortuga d’aigua (Emys orbicularis). També 22 espècies de mamífers com ratapinyades, ratolins i rates.
Els invertebrats són molt diversos: libèl·lules, dípters, escarabats i papallones nocturnes (més de 450 espècies).
D’ocells, se n’han observat fins a 303 espècies. Hi ha 64 espècies reproductores, entre sedentàries i estivals. Més de 10.000 aus hivernen a s’Albufera: ànneres, agrons i d’altres, a més de grans esbarts d’estornells. El Parc és també important per les aus migradores que hi fan estades de pocs dies: cetles blanques, oronelles… i per les divagants, de presència ocasional, com les grues.
Patrimoni i història
Al llarg de la història, s’Albufera ha suposat una important font de recursos per als pobladors de la zona: primer com a lloc de caça i pesca, més endavant com a terreny agrícola, i en temps relativament recents, fins i tot com a explotació industrial. Si bé durant molt de temps l’activitat humana no la va transformar substancialment, els canvis dels darrers 160 anys han estat profunds. S’Albufera d’avui reflecteix les empremtes desiguals que han deixat cada una d’aquestes èpoques passades, al mateix temps que ens serva el que n’és el seu fruit més preuat: la conservació del patrimoni natural i cultural.
Les primeres cites històriques són d’època romana, quan la zona humida arribava pràcticament a les portes de la ciutat de Pollentia. De l’edat mitjana ens n’ha quedat ni més ni manco que el topònim principal, Albufera ve de l’àrab “Al-Buhayra”, que significa “mar petita”. La paraula marjal, emprada encara avui per anomenar les parcel·les agrícoles de Muro i sa Pobla guanyades a s’Albufera, també prové de l’àrab, i vol dir “prat o terreny abundant en aigua, bo per a hort”. La zona humida es dividí, a partir de la conquesta catalana, entre el Reial Patrimoni i diverses famílies de la noblesa que n’arrendaven la pesca, la caça i les pastures. Durant segles s’Albufera fou un rosari de prats, llissers i estanys, connectats a través d’alguns canals utilitzats per a la pesca, amb una zona de marjal, això és, un conjunt de petites parcel·les de terra envoltades d’aigua (veles), que els pagesos de sa Pobla i Muro havien anat guanyant a la zona humida a poc a poc, especialment durant els segles XVI i XVII.
La dessecació de les zones humides a partir del segle XIX esdevé una qüestió d’Estat. En temps del pensament il·lustrat les albuferes es veien com a zones deprimides i focus de malalties, i eixugant-les es pretenia “sanejar-les” i al mateix temps aconseguir terres fèrtils per al conreu. Es coneixen una desena de projectes d’enginyers i empresaris sol·lícits a emprendre aquesta tasca, i bàsicament tots coincidien en la canalització dels torrents, la construcció de canals de drenatge i la instal·lació de màquines o bombes hidràuliques.
La fesomia actual de s’Albufera es deu, sobretot, a les obres de dessecació que realitzà entre 1863 i 1871 la New Majorca Land Company, una empresa anglesa amb un contingent de més de 1.500 treballadors que feren titàniques reformes estructurals en el sistema de drenatge, regadiu i comunicació viària. D’aquella època es conserva la xarxa de canals i síquies, dels quals en destaquen el Gran Canal, el del Sol, el de sa Siurana o el Canal Riego, una important xarxa de camins i ponts (pont dels Anglesos, de sa Roca, de Son Carbonell…) o l’edifici de Can Bateman, que va ser primer estació de bombeig, fàbrica de paper després i Centre d’Interpretació del Parc en l’actualitat.
AVISOS2
Informació
La visita és GRATUÏTA però es requereix UN PERMÍS que s’ha de sol·licitar al Centre d’Informació (obert de 9 a 16 h tot l’any, excepte els dies festius de Nadal i Cap d’Any).
Les visites en grup requereixen un permís especial que s’ha de sol·licitar al Parc amb antelació.
Per a més informació, telefonau al 971 89 22 50.
S’ha de demanar un permís de visita?
S’ha de pagar per obtenir el permís de visita al parc?
Quantes entrades hi ha al parc?
El parc disposa de zona d’aparcament?
En cas de mobilitat reduïda, com puc visitar el parc?
L’estat dels itineraris (paviment o desnivells) compromet la mobilitat?
Hi ha restaurants o cafeteries a s’Albufera?
Hi ha taules de picnic a s’Albufera?
Hi ha botigues i comerços a s’Albufera?
S’hi poden fer pagaments electrònics a s’Albufera?
Es poden llogar bicicletes a s’Albufera?
Es poden llogar binocles a s’Albufera?
Puc disposar d’informació naturalistica de suport per a la visita?
Es pot acampar a s’Albufera o al pinar d’es Comú?
Puc entrar al parc fora de l’horari de visita?
Puc agafar animals o plantes del parc?
Es pot fer volar un dron pel parc?
Puc venir a practicar esports, com ara córrer, ciclisme, nordic walking, hípica…?
Què passa si tanquen el parc quan encara som a dins?
ITINERARIS2
Itineraris
Els quatre itineraris del parc estan senyalitzats en tots els punts cardinals i estratègics seguint un codi de colors i números que no permet confusions. El mapa que es lliura al visitant com a permís de visita reprodueix la cartografia i informació que apareix a la senyalètica.
La senyalètica informa també dels itineraris on és permesa o no la circulació de bicicletes.
Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí
Cada estació de l’any té els seus particulars atractius i totes són recomanables.
No obstant això, si el que es vol és fer la volta perimetral per l’itinerari 3 (12 km), no és recomanable fer-ho els mesos de calor intensa d’estiu i menys a les hores centrals del dia.
Si el que es vol és gaudir de la pau i tranquil·litat del parc, són recomanables els mesos de temporada baixa per a fer qualsevol dels itineraris proposats.
Les temporades de primavera i tardor, especialment els mesos d’abril i octubre, coincideixen amb el punt àlgid de les migracions d’ocells, però també és quan més saturats estan els equipaments per naturalistes i ornitòlegs en particular.
Si les condicions meteorològiques són favorables és suficient que dugueu: calçat còmode, gorra o capell, protector solar, repel·lent de moscards, aigua (que també es pot comprar a la màquina de begudes), entrepà o snacks.
També és molt recomanable dur prismàtics, telescopi o càmera de fotos.
EQUIPAMENTS2
Equipaments
Centre d’Informació de sa Roca Horari: obert de 9 a 16 h tot l’any, excepte els dies festius de Nadal i Cap d’Any. Telèfon 971 89 22 50. Centre d’Interpretació Can Bateman Horari: obert de 9 a 16 h tot l’any, excepte els dies festius de Nadal i Cap d’Any Oficina de Gestió de sa Roca Ctra. d’Artà al Port d’Alcúdia (Ma 12 Km. 26,7, pont dels Anglesos). Telèfon: 971 89 22 50. Fax 971 89 21 52. Horari: de 8 a 15 h. Correu electrònic: parc.albufera@gmail.com Observatoris d’aus i plataformes d’observació Laboratori per a l’ús d’investigadors Habitatge per a investigadors |
ACTIVITATS2
Activitats
- Agenda d'activitats: Per atendre-vos adequadament, fem grups petits de 20 - 25 persones, per això es necessari inscriure-s'hi prèviament. Podeu consultar l'agenda d'activitats clicant aquí
- La Guía de recursos i activitats d'educació ambiental s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. Podeu descarregar la guía clicant aquí
NORMATIVA2
Normativa
Sou dins un espai natural protegit, que és fràgil i té importants valors naturals i culturals. Hi ha unes normes elementals que heu de respectar per fer compatible la vostra presència amb la conservació d'aquests valors i el gaudi de la resta d'usuaris.
Activitats permeses
A més, també podeu consultar la normativa pròpia de l'espai natural protegit clicant aquí