Parc Natural de sa Dragonera

Gaudiu Informació Itineraris Equipaments
Activitats Normativa

Descripció

El Parc Natural de Sa Dragonera està format per l’illa de sa Dragonera i pels illots des Pantaleu i sa Mitjana. La superfície del Parc és de 275 ha terrestres i està declarat tot ell, juntament amb una important superfície marina, Zona d’Especial Conservació (ZEC) i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i, per tant, forma part de la Xarxa de Conservació europea Natura 2000.

El camí cap a la conservació de l’espai no va ser fàcil, i en bona part la seva protecció es deu a la forta pressió popular en contra de l’intent d’urbanització de l’illa en la dècada de 1970. És per això que sa Dragonera és un dels símbols de l’ecologisme balear. L’any 1987 el Consell de Mallorca va adquirir l’illa, que fou declarada Àrea natural d’especial interès (ANEI). Finalment, l’any 1995 es convertí en Parc Natural.

El Parc natural de sa Dragonera es troba situat a l’oest de l’illa de Mallorca, es tracta d’una illa principal i alguns illots, amb una superfície de 275 ha, ubicat enfront de la costa d’Andratx, en les proximitats de la població de Sant Elm.

Geològicament forma part de la Serra de Tramuntana, de la qual n’és l’extrem més occidental del seu vessant septentrional (extrem NW de la serra de Tramuntana), si bé un estret marí d’uns 800 m. la separa de la resta de la Serra. Precisament la insularitat és el que li confereix el seu caràcter diferenciat i el seu elevat valor mediambiental. 

Com arribar a sa Dragonera

El transport regular més ràpid i amb major freqüència d’horaris surt del moll de Sant Elm (normalment entre els mesos de març i octubre, cal confirmar-ho amb antelació.)

Descarregar fulletó general del parc: (CA) (ES) (EN)

Tornar

GAUDIU2

Gaudiu

Sa Dragonera, situada al sud-oest de Mallorca, està separada d’aquesta per un estret canal de prop de 800 m. d’ample, amb una profunditat màxima de 15 m. Els visitants poden arribar-hi en la seva pròpia embarcació o bé mitjançant diverses empreses que realitzen el transport des del Port d’Andratx, Santa Ponça o Sant Elm. L’accés al Parc es pot realitzar únicament des del moll de Cala es Lledó, on es troba el centre d’informació del parc natural.

Natura, flora i fauna

Les dimensions de l’illa, la seva aridesa, el seu relleu i la influència marina fan que sa Dragonera disposi d’una riquesa natural excepcional. A sa Dragonera s’hi han identificat 361 espècies de plantes en total, de les quals 18 són endemismes de distribució balear.

La comunitat vegetal més extensa al Parc és la garriga d’ullastre (Olea europaea sylvestris) amb olivella (Cneorum tricoccon). Menys esteses, però amb una diversitat florística alta, hi ha les comunitats litorals, de penyal o les d’encletxes i parets, afavorides pel caràcter abrupte de l’illa.

D’entre els animals, el Parc destaca per la seva gran riquesa ornitològica, sent un enclavament de primera magnitud per a la nidificació d’aus marines, que hi troben un espai molt adequat per a la reproducció atès que es tracta d’una illa i illots sense població humana; així com també és una important zona de pas d’aus en migració, atesa la seva localització en un dels extrems de l’illa de Mallorca. I si s’ha de parlar de fauna terrestre, no es pot deixar de mencionar la sargantana balear (Podarcis lilfordi), amb una de les principals poblacions de les Balears.

Patrimoni i història

El 7 de juliol de 1977 un grup de joves carregats amb motxilles es concentrà a Sant Elm, i amb petites embarcacions, va creuar fins a sa Dragonera. La intenció d’aquests joves amb ideologia majoritàriament anarco-sindicalista, i simpatitzants d’associacions com Terra i Llibertat, i Talaiot Corcat, era ocupar l’illa amb l’objectiu d’aturar el desenvolupament del «Pla Parcial i Especial de sa Dragonera» aprovat el 1976, que l’empresa constructora valenciana PAMESA (Patrimonial Mediterránea Sociedad Anónima) pretenia dur a terme.

Durant els dies que va durar l’ocupació pacífica de l’illa, es va crear un comitè de suport als ocupants, que feia assemblees i donava rodes de premsa al bar Talaiot Corcat. El 21 de desembre de 1978, l’illa va ser ocupada novament en una segona actuació reivindicativa.
El mes d’octubre de 1979 diversos milers de persones es manifestaren a la plaça de Cort de Palma amb el lema «Salvem sa Dragonera», en un acte massiu de suport a la reivindicació proteccionista de l’illa.

En conseqüència, dia 24 de febrer del 1983 el Consell General Interinsular va acabar suspenent el Pla General d’Andratx, paralitzant així els plans urbanístics que afectaven sa Dragonera. L’Audiència Nacional va deixar sense efecte l’Ordre ministerial de 21 de novembre de 1980 pel qual es permetia a PAMESA urbanitzar sa Dragonera, i la sentència definitiva del Tribunal Suprem va arribar el mes de febrer de 1987. Amb aquesta sentència la urbanització de sa Dragonera quedaria impossibilitada definitivament.

El Consell Insular de Mallorca va comprar l’illa de sa Dragonera i els illots des Pantaleu i sa Mitjana dia 29 de desembre de 1987, per un import de 280.000.000 pessetes (aproximadament 1.680.000 €). Set anys després sa Dragonera va ser declarada Parc Natural pel Govern de les Illes Balears (Decret 7/1995, de 26 de gener, pel qual es declara el Parc Natural sa Dragonera.)

Tornar

AVISOS2

Informació

El Parc natural està obert tots els dies de l’any, tret dels dies en que les condicions meteorològiques no permeten l’accés marítim.

Horari del Centre d’informació:

  • De 10:00 a 16:30 h (de 01/05 a 31/10)
  • De 10:00 a 14:30 h (de 01/11 a 30/04)

L’horari de visita a l’illa de sa Dragonera és:

  • De 10:00 a 16:30 h (de 01/05 a 31/10, de dilluns a divendres)
  • De 10:00 a 18:00 h (de 01/05 a 31/10, dissabtes, diumenges i dies festius)
  • De 10:00 a 14:30 h (de 01/11 a 30/04)

Quan visitar el Parc?

Com s’hi pot arribar?

Quin és el port de Mallorca més proper al Parc?

Es pot nedar a sa Dragonera?

Es pot arribar a sa Dragonera en caiac, piragua o paddle des de Mallorca?

Altres recomanacions

Cal demanar autorització per visitar sa Dragonera?

Accessibilitat

On sol·licitar informació del Parc?

Disposa el Parc de centre de recepció i d’informació?

Es pot romandre al Parc durant la nit?

Es poden visitar els illots menors?

Tornar

ITINERARIS2

Itineraris

El Parc té quatre itineraris senyalitzats per poder fer a peu.

  1. Itinerari de na Miranda
  2. Itinerari del far de Tramuntana
  3. Itinerari del far de Llebeig
  4. Itinerari del far Vell

Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí

Tornar

EQUIPAMENTS2

Equipaments

Al parc natural:

  • Centre de recepció i d’interpretació del Parc natural de sa Dragonera.
  • 4 itineraris autoguiats senyalitzats: 1. Na Miranda, 2. Far de Tramuntana, 3. Far de Llebeig, 4. Far de na Pòpia o far Vell.
  • Zones de descans (taules i bancs a l’ombra) en diversos emplaçaments dels itineraris del Parc.
  • Un aguait per a l’observació de l’avifauna i diversos miradors.
  • Una casa d’estades per a persones investigadores, científiques i col·laboradores (amb capacitat per a 10 persones)

A Palma:

  • Oficines de gestió: Consell de Mallorca (C/ General Riera, 111, 07010. Palma) Telèfon: 971 173700. Horari: de 8 a 15 h. https://dragonera.conselldemallorca.cat
  • Oficines administratives de l’IBANAT (CAIB): C/ Gremi de Corredors, 10-1er. Polígon de Son Rossinyol, 07009. Palma) Telèfon: 971 177639. Horari: de 9 a 14 h.

Tornar

ACTIVITATS2

Activitats

  • Agenda d'activitats: Per atendre-vos adequadament, fem grups petits de 20 - 25 persones, per això es necessari inscriure-s'hi prèviament. Podeu consultar l'agenda d'activitats clicant aquí
  • La Guía de recursos i activitats d'educació ambiental s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. Podeu consultar més informació a la página web del Consell de Mallorca

Tornar

NORMATIVA2

Normativa

Sou dins un espai natural protegit, que és fràgil i té importants valors naturals i culturals. Hi ha unes normes elementals que heu de respectar per fer compatible la vostra presència amb la conservació d'aquests valors i el gaudi de la resta d'usuaris.

Activitats permeses

desc_PV4.jpg desc_PV7.jpg desc_PV18.jpg desc_PV22.jpg desc_PV23.jpg desc_PV27.jpg desc_PV29.jpg desc_PV35.jpg desc_PV36.jpg desc_PV37.jpg
desc_PV41.jpg desc_PV44.jpg desc_PV40.jpg desc_PV11.jpg

Activitats prohibides

desc_PR17.jpg desc_PR21.jpg desc_PR25.jpg desc_PR28.jpg desc_PR36.jpg desc_PR16.jpg desc_PR3.jpg desc_PR4.jpg

A més, també podeu consultar la normativa pròpia de l'espai natural protegit clicant aquí

Tornar