Parc Natural de la Península de Llevant

Gaudiu Informació Itineraris Equipaments
Activitats Finques públiques Normativa

El Parc natural està ubicat al nord-est de l’illa de Mallorca, al llarg de part dels municipis d’Artà, Capdepera, Sant Llorenç i de Santa Margalida. Té una extensió de 17.111,48 hectàrees (10.917,27 ha terrestres i 6.194,21 ha marines) de les quals prop més de 2.700 hectàrees són de titularitat pública.  Inclou els cims de major altitud de les serres de Llevant (Talaia Freda 564 m; Bec de Ferrutx, 519 m; puig des Porrassar, 491 m; puig d’Alpare, 487m; puig de sa Tudossa, 441 m).

Les reserves naturals de Cap de Ferrutx i Cap des Freu, als termes d’Artà i Capdepera, comprenen dues àrees de penya-segats costaners a l’extrem septentrional de la península de Llevant, on es preserven íntegrament el conjunt d’ecosistemes naturals.

L’àmbit territorial del Parc Natural forma part de la xarxa Europea Natura 2000. Abasta la part terrestre i marina del lloc d’interès comunitari (LIC) i la zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) de les Muntanyes d’Artà, el LIC de Na Borges i la ZEPA  de  Son Real i el LIC de Can Picafort, així com una part de la Reserva Marina de Llevant, que inclou part del LIC de les Badies de Pollença i Alcúdia.

El parc  constitueix un dels espais naturals més singulars i interessants de les Illes Balears a causa de la presència d’una gran diversitat d’hàbitats en un espai relativament petit, on conflueix una zona muntanyosa i costera amb nombrosos endemismes botànics i amb un important patrimoni etnològic. S’hi troben també varietats d’hàbitats mediterranis com alzinars, ullastrars, pinars, penya-segats marins, sistemes dunars i zones humides associades a torrents i el propi entorn marí, els quals, combinats amb els extensos ecosistemes agraris creats per l’activitat agrària tradicional al llarg dels segles, conformen una bona representació de la costa mallorquina, la muntanya balear i el manteniment de les activitats tradicionals de l’illa.

Com arribar a s'Alqueria Vella

Com arribar a Son Real

Descarregar fulletó general del parc: (CA) (ES) (EN)

Tornar

GAUDIU2

Gaudiu

La gran diversitat d’ambients fan d’aquest espai una àrea de gran valor paisatgístic i elevada singularitat biològica.

La zona conté un abundant nombre d’espècies endèmiques de les Illes Balears. Pel que fa a la flora, hem de destacar el botó d’or (Ranunculus weyleri), la primavera blanca (Primula acaulis subsp. balearica), la gatova (Genista lucida), l’estepa joana (Hypericum balearicum) la savina (Juniperus oxycedrus L. subsp. macrocarpa) i el coixinet de monja (Teucrium marum subsp. occidentale). Entre els animals endèmics, hi ha el caragol de serp (Iberellus balearicus), el pseudoescorpí cavernícola (Chthonius balearicus) i el busqueret coallarg (Sylvia balearica). També podem escoltar el cant del ferreret (Alytes muletensis), un amfibi exclusiu de Mallorca recentment reintroduït al Parc a partir de poblacions de la Serra de Tramuntana.

El Parc té poblacions de tortuga mediterrània (Testudo hermanni), d’eriçó (Erinaceus algirus), de calàpet (Bufotes balearicus), de papallones com la d’arbocera (Charaxes jasius), així com de diferents espècies de ratapinyada.Entre les aus, cal destacar la nidificació de l’àguila calçada (Hieraaetus pennatus), el falcó (Falco peregrinus), l’àguila peixatera (Pandion haliaetus), el corb marí (Phalacrocorax aristotelis) la moixeta voltonera (Neophron percnopterus) i la milana (Milvus milvus). No és estrany veure en el Parc el majestuós voltor negre (Aegypius monachus).

A la costa distingim 11 sistemes platja-duna amb una extensió de 1.540  hectàrees, formant un conjunt excepcional de diferents mides i fortament condicionats per la inestabilitat del substrat,  la influència marítima i la pressió antròpica. La importància de conservar-los es basa en el fet que es troben entre els més importants a escala balear, ja que molts dels grans sistemes dunars de les illes han desaparegut.

A la zona marina descobrirem les praderies de Posidònia oceànica, planta endèmica del Mediterrani, amb un molt bon estat de conservació. Entre els ocells litorals, cal destacar l’àguila peixatera (Pandion haliaeetus), el tiruril·lo (Charadrius alexandrinus)  i el corb marí (Phalacrocorax aristotelis), nidificants al Parc i molt sensibles a les molèsties.

Patrimoni i història

Les primeres evidències d’ocupació humana que es coneixen corresponen al període dolmènic (1900-1600 aC) aquestes són les restes d’un dolmen i de tres hipogeus o coves artificials d’enterrament. Cal destacar la Necròpolis talaiòtica de Son Real (entre els segles VII i II aC) situada vora la mar. Altres testimonis són el jaciment arqueològic des Figueral de Son Real del període prototalaiòtic (1100-900 aC) i l’assentament del Puig Figuer del període talaiòtic (850-550 aC) i posttalaiòtic (550-123 aC).

Trobem elements de gestió hidràulica d’herència musulmana, les sínies. Així mateix, hem de destacar les cases de possessió, com les cases d’Albarca, originàries del segle XIII, o les de son Real, les marjades i la resta d’elements de la vida agrícola (tafones, sitges de carboner, forns de calç, aljubs, etc.). També hi ha mostres de l’arquitectura militar, com la Talaia Moreia (torre de vigilància costanera bastida l’any 1580), les restes d’un campament de presoners republicans que varen treballar en règim de treball forçat l’any 1941, després de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i les torres d’enfilació situades a la badia d’Alcúdia.

L’abundància de garballó en el parc va fer possible que a final del segle XIX s’hi desenvolupes un actiu moviment comercial entorn de l’artesania tradicional de l’obra de palma. Després d’anys de decadència avui aquesta activitat torna a agafar força amb nombroses artesanes d’Artà i Capdepera.

Tornar

AVISOS2

Informació

  • Per la vostra seguretat planificau la vostra visita, revisau la previsió meteorològica i duis l’equipament necessàri (especialment aigua a l’estiu).
  • Vos trobau en una zona d’alt risc d’incendi forestal. Extremau les precaucions i no encengueu foc en cap cas.
  • L’accés en Cavall a les finques públiques pels itineraris habilitats requereix de reserva prèvia al correu: pnllevant@dgmedinatural.caib.es
  • Es pot accedir a la Talaia Moreia, seguint els condicionants del (PORN), entre el 15 d’agost i 15 de gener, amb reserva prèvia de 48 hores al correu: pnllevant@dgmedinatural.caib.es
  • Les persones que no puguin accedir al medi natural, per qualsevol dificultat física o psíquica, poden sol·licitar fer un itinerari amb una cadira Joëlette. Per mes informació contactau amb els centres d’informació del parc.

Tornar

ITINERARIS2

Itineraris

El parc té un total de 19 itineraris per poder fer a peu.

  1. Itinerari de s'Alqueria Vella a es Verger
  2. Itinerari es Verger - Albarca
  3. Camí dels Presos
  4. Itinerari del campament dels Soldats - es Verger
  5. Itinerari de s'Esquena Llarga
  6. Camí d'en Mondoi
  7. Itinerari dels Horts Vells d'Albarca
  8. Itinerari de la font de Penya Roja

   10. Itinerari de la volta als Establits de s'Alqueria Vella
   11. Pujada al Puig Figuer
   12. Pujada al Puig des Porrassar
   13. Pujada a la Talaia Freda
   14. Itinerari del Puig des Corb
   15. Camí de ses costellades
   16. Itinerari de sa Duaia

Finca de Son Real

  1. Itinerari es Figueral
  2. Camí de l'Illa des Porros - Refugi
  3. Itinerari de la necròpolis de la punta des fenicis
  4. Itinerari de son Bauló

Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí

Tornar

FINQUES PUBLIQUES2

Finques públiques

Les finques públiques són espais amb un entorn natural que s’ha mantengut al llarg del temps. L'objectiu de la seva gestió és conservar i restaurar, sempre que sigui possible, els seus valors naturals i culturals, inclosos els de caràcter patrimonial, etnològic i agrari, i posar-los a l'abast de la ciutadania, sempre que sigui compatible amb la conservació. Totes les finques públiques han estat declarades refugi de caça, per la qual cosa no s’hi permet cap modalitat cinegètica.

L’Administració fa un esforç constant per a dur a terme les finalitats de conservació i manteniment d’aquestes finques per a que la població pugui gaudir-ne. Però la realitat és que moltes persones consideren aquestes finques com parcs temàtics on poder dur a terme activitats a l'aire lliure, sense tenir en compte els seus valors naturals i culturals ni els objectius de la gestió.

Les persones que accedeixin a les finques públiques han de prendre consciència de que són espais públics que s’han de visitar amb respecte i civisme, evitant fer renous estridents, sense malmetre la vegetació, ni molestar als animals; on s’han de recollir el fems per evitar contaminació de l’entorn i sense fer foc ni activitats que puguin produir un incendi forestal. Són llocs per gaudir del cant dels ocells, per observar les estrelles, escoltar el so de l'aigua d'una font, sentir-hi els olors d'un alzinar després de la pluja o notar la remor del vent travessant colls, carenes i cims.

Tornar

EQUIPAMENTS2

Equipaments

Centre d'informació de s'Alqueria Vella de baix

Carretera Ma-3333 desviament al quilòmetre 4,7, Artà.
Horari: de dilluns a diumenge de 9 a 16 h. Telèfon: 606 096 830.
Servei d’audioguies disponibles.
Correu: pnllevant@dgmedinatural.caib.es

Centre d'informació de Son Real

Carretera Alcúdia- Artà (Ma – 12) al quilòmetre 17,7, Santa Margalida.
Horari: de dilluns a diumenge de 9.30 a 15.30 h. Telèfon: 971 18 53 63 /686 977 101. Teniu a la vostra disposició un servei de lloguer de bicicletes.
Correu: pnllevant@dgmedinatural.caib.es

Refugis: s'Alzina, s'Arenalet, els Orguers i Son Real

Les reserves es realitzen online exclusivament a través de la plana web següent: Refugis ibanat
Per a consultes i aclariments pot telefonar al 971 17 76 52 (de dilluns a divendres de 10 a 14 h).

Museu Arqueològic de Son Real

Horari: de dilluns a diumenge de 9.30 a 15.30 h
Dues de les cases que conformen el conjunt arquitectònic de Son Real, ‘Es Sestadors’ i ‘la Casa dels Senyors’, han estat reformades per convertir-les en un centre d’interpretació i un museu.).
El recorregut d’aquest centre és ple d’elements audiovisuals que guiaran el visitant en un passeig per la finca, explicant la història, els valors arqueològics, etnològics i ecològics de Son Real.
La visita permet conèixer com era una forma de vida basada en el coneixement de la natura i en l’harmonia amb els cicles de les estacions, una forma de vida que girava entorn del camp, el mar, el bosc i les mans de la gent que feien d’això la seva forma de vida i supervivència.
L’entrada al centre i museu és gratuïta.


Tornar

ACTIVITATS2

Activitats

  • Agenda d'activitats: Per atendre-vos adequadament, fem grups petits de 20 - 25 persones, per això es necessari inscriure-s'hi prèviament. Podeu consultar l'agenda d'activitats clicant aquí
  • La Guía de recursos i activitats d'educació ambiental s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. Podeu descarregar la guía clicant aquí

Tornar

NORMATIVA2

Normativa

Sou dins un espai natural protegit, que és fràgil i té importants valors naturals i culturals. Hi ha unes normes elementals que heu de respectar per fer compatible la vostra presència amb la conservació d'aquests valors i el gaudi de la resta d'usuaris.

Activitats permeses

desc_PV1.jpg desc_PV2.jpg desc_PV3.jpg desc_PV4.jpg desc_PV5.jpg desc_PV6.jpg desc_PV7.jpg desc_PV8.jpg desc_PV11.jpg desc_PV13.jpg
desc_PV18.jpg desc_PV20.jpg desc_PV22.jpg desc_PV23.jpg desc_PV26.jpg desc_PV28.jpg desc_PV29.jpg desc_PV31.jpg desc_PV40.jpg desc_PV44.jpg

Normes generals de l'ENP

Es prohibit

Requereix autorització

Es permès

A més, també podeu consultar la normativa pròpia de l'espai natural protegit clicant aquí

Tornar