Descripció general: És la primera finca pública de la CAIB, declarada com a tal l’any 1927, juntament amb la finca pública de Binifaldó.

Tenim constància que ja existia com a alqueria musulmana amb el nom de Monut i que hi varen viure sarraïns. Amb la conquesta del rei en Jaume, surt en el llibre del Repartiment que Menut va pertocar majoritàriament a l’ordre del Temple i una part més petita, a les cavalleries dels homes de Tortosa (1229-1231).

Durant segles va passar per diferents propietaris, fins i tot sarraïns. Al segle XV se’n va fer una reforma important, que va donar un caire senyorial a les cases i s’hi va construir una torre que va servir per defensar-se d’atacs musulmans durant el segle XVI i dels bandolers durant el XVII.

El 1682, Pere Antoni Ferragut va llegar les possessions de Menut i de Binifaldó al santuari de Lluc. En virtut d’una aplicació tardana de la desamortització de Madoz, l’any 1897 Menut va ser expropiada per l’Estat i el 1927 va passar a dependre de l’antiga Direcció General de Monts del Govern de les Illes Balears.

Els canvis de propietat han suposat canvis d’usos. Hi ha vestigis que demostren que els usos tradicionals estaven orientats a aprofitar-ho tot: la llenya per fer carbó, les pedres per fer calç, les zones més planeres per conrear-hi i la caça per alimentar-se. També hi havia explotació agrícola, un molí de sang i un celler, perquè s’hi havia plantat vinya. Hi ha constància que el segle XVIII s’hi cultivava olivar i blat i, atès que Menut es conreava conjuntament amb Binifaldó, es pot suposar que ambdues dues finques compartien conreus. El conreu de l’olivera era el més preuat i l’oli s’emprava sovint per pagar jornals i a vegades com a present per als pelegrins durant el temps que les finques varen pertànyer al col·legi de Nostra Senyora de Lluc. Aquest costum va desaparèixer amb la desamortització.

Quan la finca passa a ser pública, canvien els usos. Actualment dins la finca trobam el Centre Forestal, on hi ha un banc de llavors d’espècies vegetals de les Illes Balears. A les instal·lacions també es duen a terme programes de formació i activitats de difusió en temes forestals; hi ha un viver forestal per subministrar planta per a repoblacions i per a la venda de planta al públic. A més, l’indret s’aprofita per fer-hi activitats d’esbarjo, com excursions i estades a les àrees recreatives de Menut I i Menut II i a la zona d’acampada dels Pixarells.

Les finques allotgen una gran quantitat d’espècies animals i vegetals pròpies d’alzinars i pinars. A més de les imponents alzines (Quercus ilex), hi trobam espècies com les arboceres (Arbutus unedo), les lletreres (Euphorbia sp.), les mates llentiscleres (Pistacia lentiscus), entre d’altres. Quant als animals, hi podem veure grans rapinyaires sobrevolant les finques, com les milanes (Milvus milvus), i també d’altres de més petits, com els busquerets (Sylvia sp.) i els ferrericos (Parus major), i mamífers, com els marts (Martes martes).

Superfície: 358,84 ha.

Situació: ubicada al municipi d'Escorca, al sector central de la serra de Tramuntana, dins la vall de Lluc, a l'àmbit del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.

Com arribar-hi: l'accés principal a la finca és la carretera Ma-10 de Lluc a Pollença. Google maps

Equipaments:

  • Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ Gremi de Corredors, 10 - 1º. Polígon de Son Rossinyol, 07009 Palma. Telèfon 971 17 76 45. Fax 971 17 76 47. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h.
  • Centre d'Informació del Paratge natural de la Serra de Tramuntana (Ca s'Amitger), carretera Lluc-Pollença, s/n, Lluc (Escorca). Telèfons 971 51 70 83 / 971 51 70 70. Horari: Dilluns a diumenge, de 9:00 a 16:30 h.
  • Zona d'acampada es Pixarells: reserva als telèfons 971 51 70 70 / 971 51 70 83
  • Àrea recreativa es Pixarells, àrea recreativa Menut I i àrea recreativa Menut II.

Itineraris: és possible fer els itineraris autoguiats següents:

  • Camí de la cometa des Morts. 
  • Volta a sa moleta de Binifaldó.
  • Pujada al puig Tomir. 
  • Camí dels Pixarells.
  • Camí Vell de Lluc a Pollença.

Accessibilitat: no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.