Descripció general: El Govern de les Illes Balears va adquirir la finca l’any 1989 i posteriorment es va declarar mont d’utilitat pública. A la zona central es troba l’embassament del mateix nom, propietat de l’Ajuntament de Palma.

Antigament a la finca s’hi extreia carbó i el segle XVI era bàsicament un latifundi ramader amb 50 bous i 650 ovelles i es presumia que s’hi produïa el millor blat de la varietat xeixa de l’illa. Aquesta economia basada en ramaderia ovina i cultiu de cereals va perdurar fins al segle XVIII.

L’arxiduc Lluís Salvador va visitar la finca de Cúber i hi ha constància de comentaris sobre que el formatge de les ovelles d’allà era el millor de l’illa. També va remarcar els nombrosos clapers que hi havia, la qual cosa ens indica que el terreny era molt rocós i que, per això, la collita de cereals no devia ser abundant.

L’embassament de Cúber, que ocupa la part més central de la finca, es va construir entre abril de 1970 i juny de 1971 i es va inaugurar el 17 d’abril de 1973, any en què s’hi varen alliberar truites arc de Sant Martí (Oncorhynchus mykiss) i posteriorment carpes (Cyprinus carpio). Més endavant s’hi va introduir clandestinament una espècie de gran voracitat: el lluç de riu (Esox lucius), que va limitar la població de carpes i va provocar la desaparició de les truites.

Actualment, l’aigua de l’embassament abasteix el municipi de Palma d’aigua potable i els visitants utilitzen la finca per a usos recreatius, com fer excursions o accedir a l’àrea recreativa de la font des Noguer i al refugi de Cúber, que era l’antic refugi de pescadors de l’embassament.

Entre la vegetació, a més d’alzinars i pinars, podem destacar la presencia d’endemismes mallorquins com la falguerola (Dryopteris pallida ssp. Balearica), l’Ononis zschackei, catalogada com a vulnerable degut a l’àrea de distribució tan petita que té, i la Brassica balearica, catalogada com a rara. També a les zones elevades trobam teixos (Taxus baccata), rotabocs (Acer opalus ssp granatense) i Ephedra fragilis.

Quant a la fauna, hi podem trobar endemismes terrestres com el caragol Iberellus balearicus. A la zona de l’embassament hi podem veure ocasionalment aus associades a ecosistemes aquàtics, com els agrons (Ardea cinerea) i les arpelles (Circus aeruginosus). És habitual veure grans rapinyaires com el voltor negre (Aegypius monachus) i la milana (Milvus milvus) sobrevolant la zona. Però també hi podem veure busquerets (Sylvia sp.), ropits (Erithacus rubecula), falcons pelegrins (Falco peregrinus) i esparvers (Hieraeetus pennatus), entre d’altres.

Superfície: 362,6827 ha, a les quals s'han d'afegir les 59,30 ha ocupades per l'embassament de Cúber.

Situació: es localitza a l'extrem sud-occidental del municipi d'Escorca, al sector nord de la Serra de Tramuntana, dins l'àmbit del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.

Com arribar-hi: s’hi accedeix des de la carretera Ma-10 Pollença – Andratx,  que travessa la finca per l'extrem nord-oriental i hi permet l'accés rodat des de Lluc i des de Sóller. Entre els quilòmetres 33 i 34 es troben els dos accessos principals a la finca: el primer a l'àrea recreativa de sa font des Noguer i camí de la canal, i l'altra, a un aparcament des d’on s'accedeix al camí cap al refugi. Google maps

Equipaments:

  • Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ Gremi de Corredors, 10 - 1º. Polígon de Son Rossinyol, 07009 Palma. Telèfon 971 17 76 45. Fax 971 17 76 47. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h.
  • Centre d'Informació del Paratge natural de la Serra de Tramuntana (Ca s'Amitger), carretera Lluc-Pollença, s/n, Lluc (Escorca). Telèfons 971 51 70 83 / 971 51 70 70. Horari: Dilluns a diumenge, de 9:00 a 16:30 h.
  • Àrea recreativa de sa font des Noguer.
  • Refugi de Cúber: Telèfon d'informació: 971 17 76 52. Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h.

Itineraris: és possible fer els itineraris autoguiats següents :

  • Volta al puig dels Tossals Verds.
  • Pujada al puig des Tossals Verds.
  • Itinerari de Cúber a Biniaraix.

Accessibilitat: no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.