Descripció general: Declarada finca pública l’any 1927, juntament amb Menut.

Les restes trobades les cavitats de sa Cometa des Morts demostren que ja hi havia presència humana des de l’antiguitat.

Els musulmans ja conreaven aquestes terres i el topònim Binifaldó, que conté el prefix àrab bini, marca clarament l’existència d’una alqueria islàmica. La seva etimologia seria «Beni Haldun», ‘fills de Haldun’.

Amb el rei en Jaume les propietats varen canviar de mans i durant segles varen ser assetjades per pirates i corsaris que desembarcaven a les costes mallorquines. També hi ha relats de malifetes de bandolers, en una llarga època d’inestabilitat en què la vida era molt dura a la muntanya mallorquina.

L’any 1682 el propietari de Binifaldó i també de Menut va llegar les possessions al santuari de Lluc. En virtut d’una aplicació tardana de la desamortització de Madoz, l’any 1897 Menut i Binifaldó varen ser expropiades per l’Estat i el 1927 varen passar a dependre de la Direcció General de Monts del Govern de les Illes Balears.

Els usos tradicionals eren molt similars als de la finca de Menut: producció de carbó i de calç, caça, agricultura i explotació ramadera, sobretot d’ovelles i de cabres, que va tenir sempre una gran importància tant a Menut com a Binifaldó.

Actualment les cases de possessió de Binifaldó funcionen com a refugi de muntanya, centre d’educació ambiental i camp d’aprenentatge. A més, a la finca es poden fer diferents excursions i itineraris a la natura.

Quant a flora i fauna, és similar a la que podem trobar a Menut: alzinars (Quercus ilex) amb sotaboscos de mates llentiscleres (Pistacia lentiscus) i lletrereres (Euphorbia sp.). Molts d’ocells petits poblen aquests boscos: així, podem sentir cantar els ferrericos (Parus major) i veure els ropits (Erithacus rubecula), amb el seu característic pit taronja, entre moltes altres espècies.

Superfície: 377,06 ha.

Situació: es troba ubicada al municipi d’Escorca, al sector central de la Serra de Tramuntana, dins la vall de Lluc, a l’àmbit del Paratge natural de la Serra de Tramuntana.

Com arribar-hi: s’accedeix des del km 17,4 de la carretera Ma-10, de Lluc a Pollença. Google maps

Equipaments:

  • Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ del Gremi de Corredors, 10, 1r. Polígon de Son Rossinyol. 07009. Palma. Telèfon 971 17 76 39. Fax 971 17 66 15. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h.
  • Centre d'Informació del Paratge natural de la Serra de Tramuntana (Ca s'Amitger), carretera Lluc-Pollença, s/n, Lluc (Escorca). Telèfons 971 51 70 83 / 971 51 70 70. Horari: Dilluns a diumenge, de 9:00 a 16:30 h.
  • Centre d’Educació Ambiental de Binifaldó. Reserva als telèfons 971 51 70 74 i 971 51 70 83 de dilluns a divendres de 8 a 15 h.

Itineraris: és possible fer els itineraris autoguiats següents:

  • Volta a sa moleta de Binifaldó.
  • Pujada al puig Tomir. 
  • Camí de la coma de Binifaldó.
  • Camí Vell de Lluc a Pollença.

Accessibilitat: no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.