Paratge Natural de la Serra de Tramuntana |
Gaudiu | Informació | Itineraris | Equipaments |
Activitats | Finques públiques | Normativa |
Descripció
El Paratge Natural de la Serra de Tramuntana és un espai protegit terrestre amb una petita part marina, on s’alternen paisatges naturals, agrícoles, forestals i urbans que hi confereixen un caràcter propi i característic.
La part terrestre ocupa 62.403 ha i comprèn 20 municipis. És molt diversa en espècies vegetals i animals i inclou un elevat nombre d’endemismes, especialment als grans penya-segats. La part marina, de 1.123 ha, mereix una atenció especial per la bellesa i el bon estat de conservació que presenta, amb zones de praderies de posidònia (Posidonia oceanica), fons de maërl i comunitats de coral·ligen. Inclou cala Figuera (Pollença), sa Foradada (Deià), Port des Canonge (Banyalbufar) i el morro de cap Fabioler (Andratx).
El 16 de març de 2007 la serra de Tramuntana va ser declarada Paratge Natural mitjançant un acord de govern amb l’objectiu de conservar-ne els valors naturals i culturals. Engloba altres figures de protecció, com els monuments naturals de ses Fonts Ufanes i del torrent de Pareis, del Gorg Blau i de Lluc, i també espais de la xarxa europea Natura 2000, formada per llocs d’importància comunitària (LIC) i zones d’especial conservació per a les aus (ZEPA).
Del total de la superfície protegida, quasi el 95 % és propietat privada i la resta pertany a finques públiques de gestió estatal, autonòmica, insular o municipal.
La millor manera d’accedir-hi és per la carretera Ma-10 que travessa la seva superfície des del municipi d’Andratx, al sud de l’illa de Mallorca, fins a Pollença, al nord. Al llarg del recorregut d’aquesta carretera es pot arribar als 20 municipis que estan inclosos en l’àmbit de l’espai protegit: Alaró, Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Calvià, Campanet, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloseta, Mancor de la Vall, Palma, Pollença, Puigpunyent, Santa Maria, Selva, Sóller i Valldemossa.
Com arribar al centre d’interpretació de Ca s’Amitger de Lluc
Descarregar fulletó general del paratge: (CA) (ES) (EN)
GAUDIU2
Gaudiu
Els visitants del Paratge poden gaudir-ne fent-hi diferents activitats: senderisme, ciclisme, visites culturals i gastronòmiques, escalada, barranquisme, etc., però sense oblidar que és un espai protegit amb uns objectius de conservació i que no tots els terrenys són públics. Cal tenir en compte que moltes finques tenen ramats; per tant, les barreres i els tancats s’han de deixar tal com es troben, perquè no fugin els animals; els cans s’han de dur fermats i s’han de respectar les indicacions i els senyals.
Algunes activitats necessiten una autorització de l’espai protegit, com l’escalada, el barranquisme, el vol lliure, l’espeleologia, els vols de dron o les filmacions comercials. En qualsevol cas, si per fer l’activitat s’ha de transitar per finques privades, també s’ha de comptar amb el permís de la propietat.
La serra de Tramuntana té una pluviometria anual major que la de la resta de Mallorca. La pluja interacciona amb els materials geològics, que són majoritàriament calcaris, i forma un relleu amb roques gratellades (rellar), anomenat carst, que és d’una bellesa singular. També hi ha molts de forats, escletxes i formacions subterrànies, com els avencs i les coves, amb unes condicions ambientals molt específiques que els fan fràgils i especials. Les majors precipitacions també afecten la cobertura vegetal. Així, a la serra de Tramuntana hi podem trobar els alzinars més ben conservats.
Flora
Els hàbitats més valuosos i amb més interès de conservació són els de les zones més inaccessibles, on es concentren una bona part dels endemismes i de les espècies amenaçades: per exemple, espècies que creixen als altiplans dels cims, en zones ventoses, amb grans variacions tèrmiques, sòls prims i pedregosos, a vegades mòbils, com les rossegueres; les que arrelen a les escletxes de les roques i exemplars que han quedat aïllats en penyals i que són relíquies vivents d’èpoques anteriors més fredes, en les quals estaven més estesos. Totes elles constitueixen un patrimoni natural únic que cal conservar. També trobam hàbitats especials a les zones ombrívoles, com fonts i surgències d’aigua, escletxes fondes i alzinars espessos, i als torrents, la vegetació de ribera.
Les espècies vegetals més rares estan emparades pel Pla de recuperació i conservació de la Flora Amenaçada de la Serra de Tramuntana.
Als torrents més inaccessibles de la serra podem trobar el ferreret (Alytes muletensis), amfibi endèmic, actualment molt amenaçat per la introducció de la voraç serp d’aigua (Natrix maura). Va ser descrit com a fòssil fins que, anys després, se’n varen trobar exemplars vius.
A territoris més càlids de la zona sud del Paratge, entre zones forestals i conreus, viu la tortuga mora (Testudo graeca), catalogada com a vulnerable. Les principals amenaces són la destrucció i la fragmentació del seu hàbitat o la seva captura per tenir-les a casa.
Als penya-segats podem trobar l’única població mundial insular de voltor negre (Aegypius monachus), l’àguila peixatera (Pandion haliaetus), singular per la seva tècnica de pesca, i el falcó marí (Falco eleonorae), que és un rapinyaire que migra a l’arxipèlag balear durant la tardor, en contra de la fenologia habitual dels rapinyaires.
La milana o milà (Milvus milvus), espècie catalogada en perill, estableix els nius a les copes de pins i, tot que va estar a punt d’extingir-se, avui és habitual veure-la volant.
Les coves poden ser llocs de refugi i reproducció de ratapinyades cavernícoles, totes elles protegides i excel·lents controladors de les proliferacions d’insectes.
Alguns mamífers són espècies introduïdes, com la geneta (Genetta genetta), el mart (Martes martes), el mostel (Mustela nivalis) i l’os rentador (Procyon lotor), que és un animal salvatge que pot ser perillós.
AVISOS2
Informació
- Recordau que sou a un espai natural emblemàtic de l’illa de Mallorca, que s’ha protegit sota la figura de Paratge Natural. L’objectiu principal de la seva gestió és la conservació dels hàbitats i de les espècies, juntament amb la cura dels elements culturals i patrimonials. Per aconseguir-ho, qualsevol activitat que s’hi dugui a terme s’ha de fer de manera que no suposi cap perill o dany al medi natural, al patrimoni ni a les persones.
- Per fer senderisme cal dur roba i calçat adequats, aigua abundant i, en èpoques insolació alta, protector solar i capell o gorra. Si us perdeu o teniu una emergència, telefonau a l’112.
- Durant la realització de les activitats, seguiu les indicacions de la senyalització; evitau fer renous estridents o elevats que puguin molestar la fauna silvestre; recolliu els fems que pugueu produir (tant orgànics com inorgànics); anau pels camins sense fer dreceres que poden augmentar l’erosió del terreny i respectau els béns públics i privats.
- Les persones que no puguin accedir al medi natural per qualsevol dificultat física o psíquica poden sol·licitar fer un itinerari amb una de les cadires tot terreny anomenades Joëlette, que l’obra social "La Caixa" va adquirir l’any 2011 i que actualment són gestionades per personal del Servei d’Espais Naturals i de la Creu Roja. El préstec de la cadira és gratuït.
Per a més informació podeu consultar el fullet aquí.
Els itineraris accessibles amb cadira Joëlette dins el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana són els següents:
◦ Itinerari de ses Fonts Ufanes.
◦ Camí de les cases de Planícia.
◦ Camí de sa Volta des General.
◦ Camí Vell de Caimari a Lluc.
◦ Itinerari de sa Coma de Binifaldó.
◦ Camí de ses Basses de Mortitx.
Per tenir més detalls de l’oferta d’itineraris accessibles, podeu contactar amb l’equip d’informadors del Paratge Natural al telèfon 971 51 70 70.
Podeu concertar la visita amb els voluntaris de Creu Roja, amb un mínim de tres setmanes d’antelació, cridant al seu telèfon d’atenció al públic 971 29 50 00. La visita es farà sempre que hi hagi voluntaris.
- La normativa que regula l’ús del foc a les Illes Balears (Decret 125/2007) estableix, amb caràcter general, que l’època de perill d’incendis forestals comprèn des de l’1 de maig fins al 15 d’octubre (ambdós inclosos). La persona responsable de la conselleria competent en la matèria podrà modificar el període segons les condicions meteorològiques o altres motius que puguin incidir en el risc d’incendi forestal.
Recordau que tot l’any cal autorització per fer foc i acampar en terrenys forestals. N’és una excepció l’ús recreatiu del foc en llocs degudament preparats, que compten amb fogons, com les àrees recreatives gestionades per l’IBANAT, i sempre fora de l’època de perill d’incendis.
Durant l’època de risc alt d’incendi, en terrenys forestals i a les àrees contigües (en un radi de 500 m) no es poden fer les activitats següents:- Fer foc.
- Cremar pastures permanents.
- Llençar objectes inflamables, susceptibles de produir un incendi forestal.
- Impedir o dificultar les servituds d'ús per part dels serveis de prevenció i extinció d'incendis forestals.
- Utilitzar cartutxos o altre tipus de munició cinegètica que tengui tac de paper.
Per a més informació descarregau el següent fulletó explicatiu: https://xarxaforestal.org/wp-content/uploads/2021/06/folleto_decret125-2007.pdf
ITINERARIS2
Itineraris
A continuació podeu consultar els itineraris disponibles per a aquest espai natural protegit segons la seva localització
A) Tramuntana nord
Finques públiques de Menut i Binifaldó
- Volta a sa Moleta de Binifaldó
- Pujada al puig Tomir
- Camí Vell de Lluc a Pollença
- Camí de sa Cometa des Morts
- Camí des Pixarells
- Camí de sa coma de Binifaldó
- Camí Vell de Caimarí a Lluc
Finca pública de Mortix
Monument Natural de ses Fonts Ufanes
Lluc (Escorca)
Pollença
Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí
B) Tramuntana centre
Finca pública de Son Moragues
Finca pública de Cúber
10. Volta al puig des Tossals Verds
11. Itinerari de Cúber a Biniaraix
Deià
Sóller
Esporles
15. Camí des Correu
Bunyola
16. Camí des Grau
Banyalbufar
Alaró
19. Castell d'Alaró
Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí
C) Tramuntana sud
Planícia
Estellencs
Calvià
Per navegar i consultar informació al mapa fes clic aquí
FINQUES PUBLIQUES2
Finques públiques
Les finques públiques són espais amb un entorn natural que s’ha mantingut al llarg del temps. L’objectiu de la seva gestió és conservar-ne i restaurar-ne, sempre que sigui possible, els valors naturals i culturals, inclosos els de caràcter patrimonial, etnològic i agrari, i posar-los a l’abast de la ciutadania, sempre que sigui compatible amb la conservació. Totes les finques públiques han estat declarades refugi de caça, per la qual cosa no s’hi permet cap modalitat cinegètica.
L’Administració fa un esforç constant per dur a terme les finalitats de conservació i manteniment d’aquestes finques perquè la població pugui gaudir-ne. Però la realitat és que algunes persones les consideren parcs temàtics on poder dur a terme activitats a l’aire lliure, sense tenir-ne en compte els valors naturals i culturals ni els objectius de la gestió.
Tothom que accedeixi a les finques públiques ha de ser conscient que són espais públics que s’han de visitar amb respecte i civisme, evitant fer renous estridents, malmetre la vegetació i molestar els animals. També cal recollir el fems per evitar contaminació de l’entorn i no s’hi poden fer foc ni activitats que puguin provocar un incendi forestal. Són llocs per gaudir del cant dels ocells, observar les estrelles, escoltar el so de l’aigua d’una font, sentir els olors d’un alzinar després de la pluja o notar la remor del vent travessant colls, carenes i cims.
- Finca pública de ses Figueroles
- Finca pública de Míner Gran
- Finca pública de Planícia
- Finca pública de Gabellí Petit
- Finca pública de sa coma des Prat
- Finca pública de Cúber
- Finca pública de Mortitx
- Finca pública de Son Moragues
- Finca pública de Binifaldó
- Finca pública de Menut
EQUIPAMENTS2
Equipaments
Centre d'Interpretació de Ca s'Amitger
Adreça: plaça peregrins s/n, 07315 Lluc (Escorca).
Ubicació: està situat abans d'entrar a l'aparcament del Santuari de Lluc, a l'esquerra.
Horari: obert tots els dies de la setmana de 9 a 16 h, excepte els dies de Nadal, Cap d'any i Reis.
Telèfon: 971 51 70 70
Adreça electrònica: informadorestramuntana@gmail.com
El centre d’interpretació i informació compta amb personal que ofereix informació sobre les activitats que es poden dur a terme a la serra de Tramuntana. L’edifici allotja una exposició permanent sobre els valors naturals i culturals que varen donar lloc a la protecció de l’espai i compta amb guies i fullets perquè les persones interessades hi puguin fer itineraris autoguiats per conèixer l’espai natural protegit.
Centre d'educació ambietal de Binifaldó
Adreça: carretera Ma-10 Km. 17,4. 07315 Escorca.
Ubicació: al punt quilomètric 17,4 de la Ma-10, a la dreta en direcció de Lluc a Pollença, trobareu l’entrada del camí que condueix a les cases de Binifaldó.
Telèfons i horaris:
• Com a Centre d'Educació Ambiental: 608732145 (Magdalena), 639069145 (Mª Àngels), de dilluns a divendres de 8.30 h a 14 h.
• Com a refugi: 971 17 76 52 de dilluns a divendres, 10 a 14 h.
• Com a camp d'aprenentatge: 613723967 de dilluns a divendres de 8.30 h a 14:30 h.
Adreces electròniques:
Com a centre d'educació ambiental: educacioambientaltramuntana@gmail.com
Com a refugi: refugi@ibanat.caib.es
Com a camp d'aprenentatge: ca_binifaldo@campsdaprenentatge.org
Les cases de Binifaldó funcionen com a refugi els caps de setmana i els dies no lectius i com a centre d’educació ambiental o com camp d’aprenentatge entre setmana.
Cases de Menut i CEFOR
Adreça: carretera Ma-10 Km. 17,4. 07315 Escorca
Ubicació: https://maps.app.goo.gl/zS4tkgWjbyt6SEvDA
Horari: de 8 a 13 h.
Telèfons: 971 51 70 55 / 682 14 88 78.
Adreça electrònica: recepcioceformenut@gmail.com
El Centre Forestal de les Illes Balears (CEFOR) treballa en la recerca forestal, amb la finalitat de garantir la conservació genètica i la biodiversitat insular, i en la producció de planta autòctona, conservació de la diversitat forestal, control del material forestal de reproducció i formació.
Compta amb vivers on es produeix planta autòctona per cobrir les necessitats dels projectes de restauració i regeneració de masses forestals i de restauració de sistemes dunars degradats. A les instal·lacions també hi ha un banc de llavors que atresora més de 250 milions de llavors, de les més de 270 espècies forestals autòctones. Aquest equipament garanteix la conservació genètica i proveeix de material forestal de reproducció per a la restauració de zones degradades. També s’hi investiguen els diferents mètodes de germinació i conservació de les llavors per conèixer el comportament de les nostres espècies.
En el camp de l’educació ambiental s’organitzen diferents activitats de sensibilització a les instal·lacions del viver, a la xiloteca i a la Caseta des Bosc, que és un espai expositiu dedicat al món forestal.
Informació important: L’equipament ofereix un servei de venda directa de planta forestal autòctona als particulars. La sol·licitud és un tràmit online. Us podeu informar a l'enllaç https://xarxaforestal.org/ Únicament es pot pagar amb targeta.
La finca es pot visitar tot l'any i es pot adquirir planta durant l'època òptima de plantació (octubre - abril), d'acord amb les tarifes de planta publicada. Des de l’1 de maig fins al 30 de setembre no es ven planta a particulars.
Cases de Planícia
Adreça: carretera Ma-10 Km. 90,2 Banyalbufar.
Ubicació: https://maps.app.goo.gl/4im1nfYPv1qF5nxi9
Horari: oberta tot l'any.
Telèfons: 971 17 76 39 (IBANAT), 971 17 61 00 (Servei Espais Naturals- Paratge Natural de la Serra de Tramuntana).
Adreça electrònica: pntramuntana@dgmedinatural.caib.es
Informació important: no és pot accedir fins les cases en cotxe.
Les cases de Planícia es varen edificar l’any 1724 i l’any 2009 varen passar a ser de propietat pública. La casa dels Senyors disposa d’una sala que s’ofereix a les entitats que vulguin tenir un espai per a actes públics. S’hi accedeix a peu des de l’aparcament de la carretera. Actualment es treballa en el muntatge d’una zona expositiva o museu que estarà format per la tafona de les cases principals, on es podrà conèixer el funcionament de la primera tafona industrial de Mallorca, i uns annexos amb una petita exposició d’eines antigues.
Les cases de ses Dones (també conegudes amb el nom de cases de ses Collidores) compten amb un projecte per convertir-les en un refugi de muntanya.
Zones d'acampada
Dins l’àmbit del Paratge Natural, prop de Lluc, trobareu 3 zones d’acampada gestionades per l'IBANAT: sa font Coberta, Pixarells i Marjanor.
Actualment no es disposa de lloc habilitat per a estacionar-hi furgonetes camperitzades o autocaravanes.
Per a més informació clicau els següents enllaços:
Refugis
L’IBANAT gestiona alguns dels refugis que es troben dins l’àmbit del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. La reserva de l’estada s’ha de fer amb suficient antelació a través de la web habilitada i comporta el pagament d’una taxa. Per a més informació clicau aquí.
Àrees recreatives
L’IBANAT gestiona 20 àrees recreatives dins l’àmbit del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, de les quals 18 són de propietat pública (municipal, del Consell o del Govern) i 2 són privades (del Bisbat i de la Fundació Rotger i Villalonga).
Si en voleu més informació, podeu fer clic aquí.
ACTIVITATS2
Activitats
- Agenda d'activitats: Per atendre-vos adequadament, fem grups petits de 20 - 25 persones, per això es necessari inscriure-s'hi prèviament. Podeu consultar l'agenda d'activitats clicant aquí
- La Guía de recursos i activitats d'educació ambiental s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. Podeu descarregar la guía clicant aquí
NORMATIVA2
Normativa
Sou dins un espai natural protegit, que és fràgil i té importants valors naturals i culturals. Hi ha unes normes elementals que heu de respectar per fer compatible la vostra presència amb la conservació d'aquests valors i el gaudi de la resta d'usuaris.
Activitats permeses
Activitats que requereixen autorització
A més, també podeu consultar la normativa pròpia de l'espai natural protegit clicant aquí