Activitats als espais naturals protegits
Segons la Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), els usos dins l’àmbit d’un espai natural protegit poden ser permesos, autoritzables o prohibits.
- Els usos i activitats permesos són tots aquells que són compatibles amb els objectius de protecció dels espais naturals protegits i que no alteren els seus valors naturals.
- Els usos i activitats prohibits són aquells que no són compatibles amb la protecció de l'espai natural protegit pels impactes que podrien generar-hi.
- Totes aquelles activitats que, amb determinats condicionants, poden resultar compatibles amb la protecció del medi natural, sense deteriorar-ne els seus valors es consideren activitats autoritzables. L'òrgan competent per raó de la matèria ha d'autoritzar aquestes activitats, el qual ha de sol·licitar informe, preceptiu i vinculant, a l'òrgan competent en matèria d'espais naturals protegits abans de resoldre (article 21 de la LECO). També són autoritzables els usos que figuren en els instruments de planejament mediambientals com a permesos o prohibits.
Els instruments de planejament mediambientals, és a dir, els Plans d'ordenació dels recursos naturals (PORN) i els Plans rectors d'ús i gestió (PRUG), defineixen, entre d'altres temes, els usos i activitats que són permesos, autoritzables i prohibits a l'espai natural protegit que regulen.
A continuació hi ha una relació d'algunes de les activitats més sol·licitades per part de les persones usuàries i visitants dels espais naturals protegits que necessiten autorització prèvia:
- La realització de reportatges fotogràfics, filmacions i produccions audiovisuals.
- Les activitats i competicions esportives.
- La pràctica de barranquisme i escalada.
- L'acampada.
- El bivac i la pernoctació a l'aire lliure.
- L'espeleologia.
- Les activitats amb finalitats científiques.
- El vol amb dron.
- El busseig esportiu dins l'àmbit marí dels espais naturals protegits.
- La pesca recreativa submarina.
- La navegació i l'ancoratge.
- Les activitats de caràcter festiu multitudinari.
- La circulació de cavalls fora dels camins o itineraris adequats per a aquest efecte.
- L'encesa de foc fora dels llocs habilitats per a aquest fi.
Les activitats autoritzables necessiten una Resolució de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal per poder realitzar-les, per la qual cosa la persona interessada presentarà una sol·licitud degudament emplenada i signada.
El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa en relació a les autoritzacions per a realitzar activitats dins espais naturals protegits de les Illes Balears és de sis mesos, d'acord amb la Llei 3/2003, de 26 de març, de Règim Jurídic de l'administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears. En conseqüència, les sol·licituds per a realitzar activitats als diferents espais naturals protegits s'han de presentar amb suficient antelació per a poder resoldre abans de la data que es volen realitzar.
Determinades activitats necessiten del pagament d'una taxa derivada de la utilització de l'Espai Natural Protegit o de la tramitació de l'autorització, d'acord amb la Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la CAIB, modificada per la Resolució del conseller d’Economia, Hisenda i Innovació de 8 de gener de 2024 per la qual s’estableix l’actualització de les bases, els tipus de gravamen i les quotes tributàries de les taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2024.
Al següent enllaç trobareu més informació de com sol·licitar una autorització