Compensació a les persones propietàries i arrendadores prevista en el Reial decret llei 11/2020
Què és?
El programa de compensacions té per objecte compensar a les persones propietàries i arrendadores afectades per la suspensió extraordinària dels procediments de desnonament i dels llançaments per a persones econòmicament vulnerables sense alternativa a l'habitatge prevista per Reial decret llei 11/2020, de 31 de març.
Qui té dret a sol·licitar compensació?
Arrendadors afectats per la suspensió extraordinària prevista en l'article 1 del RDL 11/2020 (suspensió de judicis verbals relatius a reclamacions de renda o quantitats degudes per la persona arrendatària, o l’expiració del termini de durada de contractes subscrits conforme a la LAU que pretenguin recuperar la possessió de la finca), en què concorrin les circumstàncies següents:
- L’informe dels serveis socials aportat per sol·licitar la suspensió assenyalava les mesures adequades per atendre la situació de vulnerabilitat acreditada i facilitar l'accés de les persones vulnerables a un habitatge digne.
- Han transcorregut tres mesos des de la data de l'informe dels serveis socials i l'administració competent no ha adoptat aquelles mesures.
Propietaris (no arrendadors) dels habitatges afectats per les mesures adoptades conforme a l'article 1 bis del RDL 11/2020 (suspensió de judicis verbals relatius a demandes de l’article 250.1, apartats 2.º, 4.º i 7.º de la LEC, i de processos penals de llançament de l’habitatge habitual de persones que l’estiguin habitant sense cap títol habilitant), en què concorrin les circumstàncies següents:
- L’informe dels serveis socials aportat per sol·licitar la suspensió assenyalava les mesures adequades per atendre la situació de vulnerabilitat acreditada i facilitar l'accés de les persones vulnerables a un habitatge digne.
- Han transcorregut tres mesos des de la data de l'informe dels serveis socials i l'administració competent no ha adoptat aquelles mesures.
- La suspensió del llançament ha ocasionat perjudici econòmic a la persona propietària, en trobar-se l'habitatge ofert en venda o arrendament amb anterioritat a l'entrada en l'immoble i aquest perjudici es pot acreditar.
On s’ha de presentar la sol·licitud?
Presencial si sou un particular demanant cita prèvia, en aquest enllaç per a l'oficina de registre que us convengui.
I, per mitjans electrònics en aquest enllaç. Els autònoms, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius estan obligats a relacionar-se per aquests mitjans amb les administracions públiques (article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques).
No s'admetran a tràmit aquelles sol·licituds que es presentin fora del termini establert.
Quins són els terminis per a sol·licitar la compensació?
El termini de presentació de les sol·licituds finalitza el 31 de gener de 2025.
Quin import es compensarà?
El dret a la compensació s’origina a partir de la data de suspensió del procediment de desnonament i/o llançament per part del jutjat i s’exhaureix amb l’aixecament de la suspensió o per assolir el límit temporal del 31 de desembre de 2024.
Les quanties de la compensació per la renda del lloguer de cada habitatge seran, com a màxim, el valor mitjà que correspondria a un lloguer d’habitatge a l’entorn en què es trobi l’immoble, determinat a partir del Sistema Estatal de Referència de preus de lloguer segons secció censal que es pot consultar en aquest enllaç.
Si aquest valor fos superior a la renda establerta en el contracte d’arrendament, la compensació consistirà en la renda deixada de percebre.
A les quanties indicades anteriorment es podran afegir les despeses que s’hagin generat durant el període esmentat en el dret a la compensació en concepte de despeses corrents de l’habitatge (aigua, electricitat, impost RSU...) que segons el contracte pertoqui a l’arrendatari el seu abonament. En tot cas, la persona arrendadora o propietària haurà d’acreditar haver-ho pagat i no haver cobrat de l’arrendatari o ocupant.