playa_urbana.png

PER QUÈ AQUESTA PLATJA URBANA?

Les platges, tresors naturals que ens uneixen a la mar, desafien l'augment del nivell de la mar pel canvi climàtic. Les platges naturals poden adaptar-se, però les urbanes enfronten desafiaments únics.

Les platges urbanes, sofreixen de limitacions en la seva capacitat d'adaptació. La urbanització intensiva i la falta d'espai disponible per a expandir-se cap a l'interior redueixen les seves opcions de resposta al canvi climàtic. En llocs com les illes Balears, on la riquesa natural es barreja amb la vitalitat del turisme, la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic es torna encara més urgent.

Recerques recents han llançat llum sobre l'exposició i els riscos que enfronten les platges de sorra en aquest nou context climàtic. Els resultats a mitjà i llarg termini apunten a la pèrdua i retrocés de platges i a una elevada exposició d'edificis i infraestructures, la qual cosa implica una gran pèrdua de valor recreatiu.

En aquest context, el projecte LIFE AdaptCalaMillor sorgeix com a iniciativa pilot per a conèixer com el canvi climàtic impacta a les platges urbanes. Integrant el físic, ambiental, socioeconòmic i urbà, abordarà la possibilitat de convertir costes urbanes en llocs resilients.

web_consorcio.jpg

laboratorio vivo

UN LABORATORI VIU ON INVESTIGAR L'ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC EN PLATGES URBANES

Cala Millor és l'escenari idoni per a abordar el desafiament de l'adaptació al canvi climàtic en la costa mediterrània a causa de:

1.     

Ser una platja urbana que reflecteix la influència humana i experimenta un retrocés cap al seu estat d'equilibri natural.

2.   

Destacar-se com una reconeguda destinació turística a les illes Balears que depèn de les activitats recreatives de sol i platja.

3.    

Comptar amb un monitoratge continu i científic, des de l'any 2000, que permet comprendre com canvia la forma de la platja.

4.    

Disposar d'estudis ambientals per la presència en la seva badia de prats de Posidònia oceànica, potenciant l'interès del resultat del projecte.

5.    

Involucrar a múltiples actors en la gestió costanera.

6.    

Posseir un model econòmic centrat en el turisme de platja i el sol, del qual depèn en gran manera la comunitat local.

fondo_mar.png

Si t'interessa conèixer més sobre la badia de Cala Millor i la fauna que aquest ecosistema alberga et convidem a visitar la pàgina web: visitcalamillor.com