lugar.png

ÀREA D'ACTUACIÓ

Cala Millor, situat en la costa aquest de Mallorca, destaca com un popular centre turístic costaner a les Illes Balears. Durant la temporada estival, la seva població es multiplica gairebé tres vegades a causa del seu atractiu turístic. No obstant això, aquest entorn ha experimentat una transformació significativa amb impacte en el seu ecosistema natural.

La falta de planificació adequada ha portat a l'alteració del sistema dunar natural de la platja de Cala Millor, la qual cosa ha provocat la disminució de l'extensió de la platja seca, posant en risc els valuosos recursos turístics de la zona.

Aquesta platja urbana presenta un dinàmic cicle de transferència de sediments naturals, tant en les zones emergides com submergides, i de la zona sud cap a la nord. No obstant això, la urbanització ha afectat negativament la capacitat de recuperació de la platja enfront de l'erosió. Com a resultat, les administracions locals, autonòmiques, gestors litorals i el sector turístic van sol·licitar assessorament científic interdisciplinari per a comprendre millor l'evolució costanera de la platja.

En Cala Millor, múltiples entitats públiques i nacionals exerceixen les seves competències. Estratègicament situada entre Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera, Mallorca, compte a nivell insular amb el Consell Insular, que juga un paper fonamental en la gestió costanera. A nivell regional, diverses Direccions Generals intervenen en àrees clau com a canvi climàtic, energia, turisme, recursos hídrics, entre altres. La coordinació i col·laboració entre aquestes entitats són essencials per a garantir la protecció i sostenibilitat d'aquest enclavament costaner.

Enfrontant els desafiaments del canvi climàtic, Cala Millor busca solucions sostenibles per a preservar les seves platges i el seu encant turístic. El projecte LIFE AdaptCalaMillor aborda les causes, conseqüències i efectes del canvi climàtic en aquesta regió costanera, amb la col·laboració activa de tots els actors que comparteixen interessos i competències sobre aquesta badia.

agua_cuidado.png

SABIES QUE CALA MILLOR COMPTE AMB DUES FIGURES DE PROTECCIÓ?

Cala Millor està catalogat com un Lloc d'Interès Comunitari (LIC) i una Àrea Natural d'Interès (ANEI).

Llocs d'Importància Comunitària

(LIC)

Àrea Natural d'Especial Interès

(ANEI)

Són àrees que exerceixen un paper fonamental a preservar o restaurar l'estat de conservació favorable d'hàbitats naturals i espècies d'interès comunitari, conforme a la Directiva Europea sobre la conservació d'hàbitats naturals i la fauna i flora silvestres (Directiva "Hàbitat"). Aquests llocs són clau per a la biodiversitat i estan identificats com a prioritaris per a garantir la protecció i sostenibilitat dels ecosistemes.

És una categoria de protecció ambiental que es troba per sota de l'estatus de parc natural. Aquesta figura imposa restriccions en els usos permesos, com l'agricultura intensiva i construccions, amb l'objectiu de preservar els valors paisatgístics i ecològics. La Llei 1/1991, de 30 de gener, d'espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d'especial protecció de les illes Balears, estableix 47 ANEIs a Mallorca, 19 a Menorca, 10 a Eivissa i 8 a Formentera.

1.png