Manos_part.png

ACCIONS

LIFE AdaptCalaMillor es tracta d'un ambiciós projecte que combinant ciència, participació i governança pretén establir un pla d'adaptació local al canvi climàtic en un territori on la platja urbana és una base important de l'activitat socioeconòmica de la zona.

Integrant les dimensions física, mediambiental, socioeconòmica i urbana i ateses les necessitats i demandes socials de la ciutadania i parts interessades se seleccionaran les mesures potencials per a l'adaptació progressiva i a llarg termini de la badia de Cala Millor al canvi climàtic.

Sigue el paso a paso de las actuaciones: 

1. Governança: Participació de les parts interessades i de la ciutadania.

2.Avaluació de impactos y riesgos del cambio global.

3.Avaluació i Estratègies d'Adaptació.

4. Projecte participatiu i integrat d'adaptació al canvi climàtic.

5. Sostenibiltat, replicabilidad i ús dels resultats del projecte.

6. Comunicació i Difusió.

acciones_(1).png

GOVERNANÇA: PARTICIPACIÓ DE LES PARTS INTERESSADES I DE LA CIUTADANIA EN CALA MILLOR

Es tracta d'un procés actiu de governança, buscant l'eficaç implicació de la societat i les parts interessades. Aquest enfocament participatiu, encaminat a triar mesures tant científiques com flexibles per a adaptar Cala Millor al canvi climàtic, es desplega en diferents nivells.

Els objectius principals del Projecte de Transferència (PT) són clars. En primer lloc, es busca la participació activa de les parts interessades clau, abastant sector públic, privat, acadèmic i societat civil. Aquest esforç s'estén des del local fins al nacional, garantint que les decisions sobre gestió i adaptació en Cala Millor reflecteixin una diversitat de perspectives.

A nivell local, es treballarà amb la comunitat de Cala Millor. Es pretén elevar la consciència ciutadana sobre els riscos i impactes del canvi climàtic, promovent la comprensió de mesures que contemplen solucions basades en la naturalesa. Això fa part d'un diàleg continu amb la societat, assegurant que les seves necessitats i demandes siguin considerades en cada fase de la presa de decisions.

A més, s'aplica la validació de mètodes per a involucrar a diferents actors en Cala Millor, amb la finalitat d'establir un model de governança replicable per a altres platges urbanes. Els resultats esperats inclouen un Grup de Treball multidisciplinari, campanyes de sensibilització, i una societat activament involucrada en el disseny d'estratègies d'adaptació.

Aquest enfocament no sols apunta a enfortir la resiliència de Cala Millor, sinó també a establir les bases per a un model de governança efectiva i sostenible que pugui ser adoptat per altres comunitats costaneres.

AVALUACIÓ D'IMPACTES I RISCOS DEL CANVI GLOBAL EN CALA MILLOR

Aquesta acció se centra en comprendre com el canvi climàtic, especialment l'augment del nivell de la mar i els canvis en el clima marí, afecta a Cala *Millor. L'objectiu és desenvolupar una metodologia integral i replicable per a avaluar els perills i riscos associats en aquesta platja urbana.

En termes concrets, es busca identificar l'abast i les implicacions d'aquests canvis en la dinàmica de la platja, l'entorn natural, els sistemes urbans i socioeconòmics. Aquest enfocament multidisciplinari permetrà avaluar els possibles impactes i riscos sota diferents escenaris climàtics, brindant informació valuosa per al desenvolupament de mesures d'adaptació.

El resultat esperat inclou una avaluació integrada dels riscos enfront del canvi climàtic en Cala Millor, recolzada per directrius aplicables en altres platges urbanes. En essència, aquest treball contribuirà a entendre i abordar els desafiaments específics que enfronten les zones costaneres enfront de les transformacions climàtiques.

AVALUACIÓ I ESTRATÈGIES D'ADAPTACIÓ EN CALA MILLOR

Aquesta acció se centra en avaluar i proposar mesures d'adaptació per a enfrontar els impactes del canvi climàtic en Cala Millor. L'objectiu principal és la creació d'un catàleg integral d'estratègies, avaluat sota criteris científics i sostenibles, abordant els desafiaments en les dimensions física, ambiental, socioeconòmica i urbana de la platja.

La tasca inicial implica establir objectius qualitatius i quantitatius d'adaptació, derivats de l'anàlisi de riscos realitzat en paquets anteriors. Després, s'identificaran mesures específiques en cada dimensió, considerant factors com la morfodinàmica de la platja, la qualitat de l'aigua, la restauració de l'hàbitat i la normativa urbanística. L'avaluació d'aquestes mesures es realitzarà mitjançant una anàlisi integrada i multidisciplinària, abordant la reducció de riscos induïda per la seva aplicació.

Amb l'anàlisi de les mesures, s'avançarà cap a estratègies d'adaptació integrades, considerant la interrelació entre les dimensions. Aquestes estratègies es dissenyaran per a ser viables i efectives a llarg termini, tenint en compte la sinergia entre diferents sistemes i elements urbans. Finalment, es realitzarà una avaluació exhaustiva de la reducció de riscos associada a cada estratègia, facilitant la seva elecció en el procés participatiu de l'acció que segueix.

PROJECTE PARTICIPATIU I INTEGRAT D'ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC PER A CALA MILLOR

El seu objectiu principal és la participació activa de parts interessades i la societat, en la selecció i disseny d'estratègies d'adaptació al canvi climàtic en Cala Millor. Cerca aconseguir acords basats en la ciència per a estratègies a curt i llarg termini, integrant solucions aplicables i projectes urbanístics específics.

La metodologia integrada i participativa es desenvolupa en dues fases. En primer lloc, s'estableix una metodologia analítica de decisions per a l'adaptació al canvi climàtic. Posteriorment, s'aplicarà una metodologia participativa per a seleccionar i prioritzar estratègies. Això involucrarà al Grup de Treball de Cala Millor i la societat local a través de passejos transectos.

La selecció d'estratègies integrades a llarg termini es basa en una anàlisi profunda dels resultats anteriors i es presentarà de manera participativa. Això inclourà la classificació de projectes d'adaptació llestos per a la seva aplicació, que seran avaluats i prioritzats en col·laboració amb les parts interessades i la societat.

El paquet també inclou l'elaboració d'un pla conceptual i avantprojecte d'urbanització del front marítim de Cala Millor, detallant les obres i fases del desenvolupament del projecte a llarg termini. A més, es prepararan projectes constructius per a accions a curt termini, detallant plans, seccions i pressupostos.

En resum, s'espera aconseguir acords sòlids i consensuats sobre estratègies d'adaptació, amb el lliurament de documents tècnics, plans urbanístics i projectes executius que orientin la implementació de mesures llestes per a la seva aplicació.

SOSTENIBILITAT, REPLICABILITAT I EXPLOTACIÓ DELS RESULTATS DEL PROJECTE

Aquesta acció se centra en assegurar la replicabiliTaT i sostenibilitat del projecte d'Adaptació Participativa i Integrada al Canvi Climàtic en Cala Millor, estenent els seus beneficis a nivells regional, nacional i internacional.

Els objectius inclouen ampliar els resultats a l'escala de la UE, expandir el model de governança a altres platges urbanes a les illes Balears i transferir coneixements a través de xarxes europees. Es busca elaborar directrius accessibles per a replicar la metodologia del projecte en altres àrees costaneres, així com establir els mecanismes per a garantir la sostenibilitat a llarg termini.

Els resultats esperats abasten la transferència d'experiències a nivell nacional, la motivació d'actors regionals per a replicar el projecte en altres municipis, la capacitació internacional en metodologies d'adaptació, i la creació de directrius com a referència per a futurs projectes a nivell nacional i europeu.

Aquest enfocament busca no sols expandir l'efectivitat del projecte en Cala Millor, sinó també contribuir a l'avanç d'estratègies d'adaptació a nivell nacional i internacional.

COMUNICACIÓ I DIFUSIÓ

Aquesta acció s'enfoca en la Comunicació i Difusió del projecte LIFE AdaptCalaMillor, buscant una efectiva divulgació dels seus resultats. Es pretén garantir la comprensió dels objectius del projecte, augmentar la participació local, i crear consciència sobre la necessitat de mesures d'adaptació al canvi climàtic. S'esperen activitats de comunicació i difusió, presència en xarxes socials, i un impacte a nivell local, regional, nacional i europeu.

El pla detallat abasta la identitat corporativa, disseny d'activitats de difusió, base de dades de parts interessades, i normes de comunicació interna. La fase de desenvolupament implica la presentació del projecte en diversos mitjans, producció de material de difusió, intervencions al carrer, actes de llançament i clausura, campanya amb els mitjans, i treball en xarxa amb altres projectes LIFE. També s'inclou la comunicació científica i tècnica, amb participació en congressos, publicacions científiques i esdeveniments especialitzats.

Aquest enfocament integral cerca no sols difondre resultats, sinó també establir una base sòlida per a la reproducció i transferència de les metodologies del projecte.