Articulat específic del Decret 127/2005

 

TÍTOL III
RÈGIM DELS BÉNS PATRIMONIALS

[...]

Capítol V
Béns immobles

[...]

Secció 6a
Arrendaments a favor de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

 

Article 131. Competència

El conseller competent en matèria de patrimoni, a proposta de la conselleria interessada, és l'òrgan competent per arrendar els béns immobles que l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears necessiti per acomplir els seus objectius.

Article 132. Formes de concertació

1. La concertació d'aquests arrendaments s'ha de dur a terme mitjançant un concurs públic. No obstant això, quan les peculiaritats de la necessitat per satisfer o quan la urgència de la contractació o quan les limitacions del mercat ho imposin, es poden concertar de manera directa els arrendaments.

2. L'acreditació de la concurrència d'alguna de les causes de contractació directa descrites en l'apartat anterior l'ha de fer la conselleria que insti el procediment, a través de la secretaria general, alhora que formula la proposta a la qual es refereix els articles 133 i 134 d'aquest Reglament.

Article 133. Inici del procediment

El procediment per concertar l'arrendament s'ha d'iniciar mitjançant una resolució del conseller competent en matèria de patrimoni, a proposta de la conselleria interessada, que ha de presentar la documentació que s'expressa en els articles següents, segons la forma de concertació.

Article 134. Procediment de concurs

1. En el cas que la conselleria interessada sol·liciti l'inici d'un procediment per concertar l'arrendament mitjançant concurs públic, la proposta de la conselleria interessada a què es refereix l'article anterior ha d'incorporar expressament, com a mínim, els aspectes següents:

a) Informe de la secretaria general de la conselleria interessada que justifiqui la necessitat i la finalitat de l'arrendament, amb una descripció de les característiques físiques i jurídiques de l'immoble, que es pretén arrendar, així com la seva ubicació.
b) Informe d'un tècnic de l'òrgan competent de la comunitat autònoma sobre l'adequació de la renda al preu de mercat que es pretén contractar i de les característiques tècniques de l'immoble.
c) Esborranys dels plecs de condicions particulars i prescripcions tècniques que han de regir el concurs.
d) Certificat d'existència de crèdit pressupostari adequat i suficient i la resta de documentació comptable prevista per les normes específiques que siguin d'aplicació.

2. La direcció general competent en matèria de patrimoni ha de revisar els plecs de condicions que han de regir el concurs, que han de contenir tots els aspectes esmentats en l'apartat anterior, així com un model de proposició econòmica, i els ha d'elevar al conseller competent en matèria de patrimoni perquè els aprovi.

3. La convocatòria, la tramitació i l'adjudicació del concurs es regeix per l'aplicació de les regles establertes en aquest Reglament per adquirir béns immobles per aquest mateix sistema, en allò que és compatible amb la seva naturalesa.

Article 135. Procediment de concertació directa

1. En el cas que la conselleria interessada sol·liciti la tramitació del contracte d'arrendament per concert directe, la proposta a què es refereix l'article 133 d'aquest Reglament ha d'incorporar expressament, com a mínim, la documentació prevista a l'article 134.1 a excepció del punt c) a més dels aspectes següents:

a) Justificació de la concurrència d'alguna de les causes previstes en l'article 65.2 de la Llei 6/2001, d'11 d'abril, de patrimoni.
b) Esborrany de contracte d'arrendament.

2. A més, s'ha d'adjuntar a la proposta la següent documentació:

a) Identificació del titular de l'immoble amb el NIF en cas que es tracti d'una persona física. Si es tracta d'una persona jurídica, ha d'aportar el seu CIF i la documentació que justifiqui suficientment la seva personalitat jurídica així com la seva representació o apoderament, incloent la identificació del representant.
b) Identificació de la titularitat de l'immoble mitjançant una còpia de l'escriptura de propietat.
c) Nota simple actualitzada del Registre de la Propietat.
d) Certificat de la titularitat cadastral actualitzada.
e) Justificació de trobar-se al corrent del pagament de la quota de l'impost sobre béns immobles.
f) La declaració responsable prevista a l'article 86.2 a) d'aquest Reglament.

3. El procediment de concertació directa conclou amb la resolució del conseller competent en matèria de patrimoni, a proposta del director general competent.

Article 136. Conservació i manteniment

Una vegada concertat l'arrendament i posat l'immoble a disposició de la conselleria que l'hagi d'utilitzar, li correspon adoptar les mesures i assumir les despeses que siguin necessàries i que, segons la Llei i el contracte signat, siguin a càrrec de l'arrendatari per mantenir l'immoble en condicions de servir tothora al fi a què es destina.

Article 137. Incidències del contracte

1. Les conselleries que emprin els immobles han de comunicar a la direcció general competent en matèria de patrimoni les incidències que sorgeixin durant la vigència de l'arrendament.

2. Quan la conselleria que utilitzi l'immoble arrendat deixi de necessitar-lo per acomplir els seus objectius, ho ha de comunicar a la direcció general competent en matèria de patrimoni en el termini de dos mesos abans de desallotjar-lo, a fi que aquesta en disposi la utilització per a altres serveis de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears o en disposi la resolució voluntària de l'arrendament, d'acord amb les normes legals i contractuals aplicables.

Article 138. Inscripció i publicació

Els arrendaments a favor de la comunitat autònoma s'han de subjectar als requisits d'inscripció i publicitat prevists en l'article 92 d'aquest Reglament.