SEGUIMENT ESTACIONAL DE LA SEQUERA A LES ILLES BALEARS

INTRODUCCIÓ

La major part dels terrenys agraris de les Illes Balears són explotats en règim d’agricultura de secà i de ramaderia extensiva. Ambdues activitats estan totalment condicionades per la quantia i repartiment de les precipitacions, que en constitueixen l’única font de recursos hídrics. Les condicions climàtiques del nostre arxipèlag es caracteritzen per una irregularitat de les pluges, que imposen períodes esporàdics de manca de precipitacions, que condueixen a situacions de sequera.

La diversitat territorial de l’àmbit de les Illes Balears provoca que hi hagi una gran disparitat en l’afectació de la manca de pluja, amb grans diferències entre illes i dins les illes majors entre comarques, per la qual cosa l’anàlisi de la seva incidència s’ha de desagregar territorialment tot el que sigui possible.

PRESENTACIÓ DELS RESULTATS

a) Cartografia

Se presenten els següents tipus de mapes per l’àmbit de les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera:

1.    Mapa amb relació de termes municipals i comarques fisiogràfiques.

2.    Mapa doble comparant l’índex NDVI de la darrera setzena front a la mitjana de la sèrie la mateixa setzena.

3.    Mapa amb termes municipals representant les variacions entre els valors de l’NDVI de la darrera setzena i els valors de la mitjana de la sèrie de la mateixa setzena.

4.    Mapa amb comarques fisiogràfiques representant les variacions entre els valors de l’NDVI de la darrera setzena i els valors de la mitjana de la sèrie de la mateixa setzena.

b) Taules

Es presenten les següents taules:

1.    Taula amb informació a escala de terme municipal representant els valors de l’NDVI de la mitjana de la sèrie de cada setzena, l’índex NDVI de la darrera setzena corresponent, i la variació en el valor de l’índex entre aquesta i l’anterior.

2.    Taula amb informació a escala de comarca fisiogràfica representant els valors de l’NDVI de la mitjana de la sèrie de cada setzena, l’índex NDVI de la darrera setzena corresponent, i la variació en el valor de l’índex entre aquesta i l’anterior.

3.    Taula amb dades meteorològiques amb els valors de precipitació acumulada del mes, més la precipitació dels 11 mesos anteriors a les estacions de referència així com la mitjana de la precipitació anual acumulada a partir d’una sèrie climàtica normal.

c) Interpretació dels resultats

Se presenten memòries trimestrals detallades a nivell mensual on s’interpretin els valors de l’NDVI i la pluviometria a nivell de termes municipals i comarques fisiogràfiques.