P: Què es Producte Local?

R: La Llei 3/2019, Agrària de les Illes Balears defineix com a «producte local» els següents productes:

1. Productes agrícoles cultivats a les Illes Balears.

2. Productes de la ramaderia produïts a les Illes Balears.
La carn de les espècies de porcí, oví, caprí i aviram ha de ser provinent d'animals criats i sacrificats a les Illes Balears. La carn de boví ha de provenir d'animals sacrificats i criats a les Illes Balears durant un mínim de nou mesos.

3. Productes de la pesca, el marisqueig o l'aqüicultura comercialitzats en primera instància a punts de primera venda, llotges o centres d'expedició de les Illes Balears.

4. Altres aliments no transformats produïts per productors primaris de les Illes Balears.
Aigua mineral natural i les aigües de font.

5. Aliments emparats per una denominació d'origen protegida, una indicació geogràfica protegida o una indicació geogràfica de les Illes Balears.

6. Productes transformats i aliments composts per més d'un ingredient:

  • Elaborats a les Illes Balears i
  • Que tenguin com a ingredient primari (*) un producte local

7. Productes forestals, fusters o no fusters, obtinguts en terrenys forestals de les Illes Balears, i també els productes no alimentaris que compleixin alguna de les condicions anteriors.

 
(*) Ingredient primari: ingredient que representa més del 50 % del producte o que el consumidor associa generalment amb la seva denominació.

P: Quins productes poden emprar el logotip?

R: Els logotips es poden utilitzar per identificar el producte local definit a l’article 5.1 s) de la Llei 3/2019, agrària de les Illes Balears

P: Quins operadors?

R: Tots el operadors de la Unió Europea que produeixin, elaborin, distribueixin o comercialitzin producte local:

1. Productors agraris, pesquers i forestals.

2. Operadors de la indústria agroalimentària.

3. Operadors de la distribució alimentària.

4. Operadors del comerç minorista.

5. Establiments turístics, de restauració col·lectiva i càterings.

6. Entitats públiques o privades que facin promoció de la producció, distribució, comercialització o consum del producte local.

P: Quines són les condicions generals d'ús dels logotips?

R: 1. Els logotips es podran emprar voluntàriament per indicar l’origen o el lloc de procedència del producte local. Es considera una indicació de procedència.

2. La utilització del logotip s’ha de fer d’acord amb la normativa general i sectorial del producte, fent especial esment a l’article 26 del Reglament 1169/2011.

3. El logotip es podrà utilitzar en la informació alimentària facilitada al consumidor, és a dir, en tots els suports que facin referència al producte, com és: l’etiquetatge, material promocional (fulletons, lineals de venda, etc.), suport digital i la informació verbal.

4. En relació als aliments amb denominació d’origen protegida o indicació geogràfica protegida, l’ús del logotip amb el nom protegit queda limitat als aliments que reuneixen els requisits del plec de condicions.

5. En cap es podrà fer ús dels logotips si aquest és contrari a una normativa sectorial que reguli les indicacions d’origen o lloc de procedència.

6. En cas que els logotips es facin servir per fer referència a més d’un producte, tots els productes han de complir amb la definició de producte local

P: Quines són les condicions específiques d’ús dels logotips que detallen la composició dels productes que tenen la condició de «producte local»?

R: En el cas que es vulgui fer ús d’un dels logotips que detallen la composició dels productes, els productes han de complir les següents condicions:

  • «LLL» Productes en què tots els ingredients són producte local, i a més provenen de varietats locals que constin al Catàleg de les varietats locals d’interès agrari de les Illes Balears o de races autòctones de les Illes Balears.

  • «LL» Ho poden emprar els productes en què tots els ingredients són producte local.

  • «L» Productes en què l’ingredient primari és producte local. És a dir, ha de tenir consideració de producte local aquell ingredient que representa més del 50 % del producte o bé aquell que el consumidor associa generalment amb la seva denominació.