Preguntes freqüents

En aquesta pàgina hem fet un recull dels dubtes més freqüents en l’aplicació del MIC als texts administratius. La majoria dels paràmetres que hi trobareu estan inclosos per defecte en les plantilles.

Què és el Manual d’identitat corporativa?

El Manual d’identitat corporativa (MIC) és el conjunt de normes que regulen la imatge representativa del Govern de les Illes Balears davant els ciutadans, les altres comunitats i els diferents estats.

Puc trobar en el MIC totes les necessitats de la imatge corporativa?

El MIC és una eina indispensable a l’hora de produir peces heterogènies que identifiquen la institució i que mantenen una coherència homogènia i estable. Es tracta d’una guia tècnica que hem de seguir. Si sorgeixen noves necessitats, com ara crear un logotip nou o dissenyar elements de senyalística, pots assessorar-te amb la Secretaria d'Estratègia de la Presidència.

Què són els logotips?

Els logotips són els elements que identifiquen la institució. Tenim el genèric de Govern i també els logotips de cada conselleria amb tots els nivells.

Què passa si no trobes el «teu» logotip o si s’ha de canviar?

Actualment, tots els logotips que fa servir el Govern estan ubicats en aquesta web, però si necessites un logotip identificatiu pots posar-te en contacte amb la Secretaria d'Estratègia de la Presidència.

Què són les plantilles?

Les plantilles són documents bàsics amb tots els paràmetres que necessitam per fer-los. A la web hi ha penjades les plantilles genèriques. Si necessites canviar el logotip del teu òrgan directiu, tenim unes instruccions molt senzilles per fer-ho.

A continuació enumeram les característiques que conformen els documents, encara que les plantilles ja inclouen tots aquests elements.

Quin tipus de lletra has de fer servir?

La font que has d’utilitzar en els documents jurídics i administratius de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és la Noto Sans. També l'has de fer servir per a les notes de premsa.

Cossos

La mida del cos de la font que has de fer servir en els documents jurídics i administratius és:

TEXT: cos 11 (per defecte, en les diferents plantilles de documents administratius disponibles en el MIC). Si, perquè així convengui, documents com ara cartes, certificats o oficis han de constar en una sola pàgina, el cos del text es pot reduir a 10,5 o, com a màxim, a 10.
DADES DE LA PERSONA DESTINATÀRIA: cos 10. Si escau, es pot reduir a 9,5 o, com a màxim, a 9. Aquestes dades s’han de consignar en l’espai reservat per a les dades del document.
CITACIONS TEXTUALS: cos 9.
DADES REFERENTS AL DOCUMENT: cos 8. Aquestes dades s’han de consignar en l’espai reservat per a les dades del document.
PEU DE PÀGINA: cos 7,5 (per defecte, en la plantilla).
NÚMERO DE PÀGINA: cos 9 (per defecte, en la plantilla).
NOTA A PEU DE PÀGINA: cos 9.

Recorda que en les plantilles tens per defecte totes aquestes indicacions.

Pàgina

L’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears fa servir en els documents jurídics i administratius el full estandarditzat DIN A4, que té unes mides de 210 x 297 mil·límetres.

Marges

Les diferents plantilles per als documents jurídics i administratius disponibles en el MIC ja porten incorporats, per defecte, aquests marges, de manera que no cal fixar-los cada vegada que s’hagi de redactar un document.

En tot cas, són els següents:

MARGES DE LA PÀGINA 1 EN DOCUMENTS QUE NO NECESSITIN UN ESPAI RESERVAT PER A DADES ESPECÍFIQUES:
Superior: 6,5 cm
Esquerre: 4,5 cm
Dret: 1,5 cm
Inferior: 3 cm

MARGES DE LA PÀGINA 1 EN DOCUMENTS QUE NECESSITIN UN ESPAI RESERVAT PER A DADES ESPECÍFIQUES:
Superior: 9,9 cm
Esquerre: 4,5 cm
Dret: 1,5 cm
Inferior: 3 cm

MARGES DE LA PÀGINA 2 I SUCCESSIVES:
Superior: 2,25 cm
Esquerre: 4,5 cm
Dret: 1,5 cm
Inferior: 3 cm

Marges específics dins l’espai reservat per a les dades del document

L’espai reservat per a les dades del document és una àrea destinada a consignar-hi tant les dades referents a l’escrit mateix (número d’expedient, identificació del document, emissor, sol·licitant, codi d’identificació de la unitat, codi d’interoperabilitat, etc.) com, quan pertoqui, les de la persona destinatària (com ara en cartes, oficis o convocatòries).

Amb caràcter general, aquestes dades s’hi han de transcriure de la manera següent: enganxades a la part superior i a 5 cm de la vertical d’inici de l’àrea.

Quan s’hagin de consignar en aquest espai ambdós tipus de dades, primer s’han de transcriure les de la persona destinatària i, a continuació, deixant una línia en blanc, les referents al document.

Posició del logotip

En els documents jurídics i administratius, els logotips s’hi han de disposar de la manera següent:

LOGOTIP DE LA PÀGINA 1: logotip complet, en color i situat sempre a l’esquerra, en l’espai que fixa la plantilla.

LOGOTIP DE LA PÀGINA 2 I SUCCESSIVES: logotip simplificat (només l’escut), en color i situat sempre a l’esquerra, en l’espai que fixa la plantilla.