Prova lliure de batxillerat per a majors de 20 anys

Llengua catalana i literatura II

Competències específiques
  1. Reconèixer, valorar i explicar la diversitat lingüística del món, les famílies de llengües i la seva evolució (naixement, vida i mort) i les polítiques que tenen a veure amb aquestes situacions; tot partint del fet de conèixer la situació lingüística a Europa, i dels territoris que conformen el domini lingüístic de la llengua catalana.
  2. Comprendre i interpretar texts orals i multimodals, amb especial atenció als texts acadèmics i dels mitjans de comunicació, recollint-ne el sentit general i la informació més rellevant, identificant el punt de vista i la intenció de l’emissor i valorant-ne la fiabilitat, la forma i el contingut, per construir coneixement, per formar-se opinió i per eixamplar les possibilitats de gaudi i oci.
  3. Produir texts orals i multimodals, amb atenció preferent a texts de caràcter acadèmic, amb rigor, fluïdesa, coherència, cohesió, correcció i el registre adequat, ateses les convencions pròpies dels diferents gèneres discursius, i participar en interaccions orals amb actitud cooperativa i respectuosa, tant per construir coneixement i establir vincles personals, com per intervenir de manera activa i informada en diferents contexts socials.
  4. Comprendre, interpretar i valorar texts escrits, amb sentit crític i diferents propòsits de lectura, amb especial atenció a texts acadèmics i dels mitjans de comunicació, reconeixent el sentit global i les idees principals i secundàries, integrant la informació explícita i realitzant les inferències necessàries, identificant la intenció de l’emissor, reflexionant sobre el contingut i la forma i avaluant-ne la qualitat i fiabilitat, per donar resposta a necessitats i interessos comunicatius diversos i per construir coneixement.
  5. Produir texts escrits i multimodals coherents, cohesionats, adequats i correctes, amb especial atenció als gèneres discursius de l’àmbit acadèmic, per construir coneixement i donar resposta de manera informada, eficaç i creativa a demandes comunicatives concretes.
  6. Seleccionar i contrastar informació procedent de diferents fonts, avaluant-ne la fiabilitat i pertinència en funció dels objectius de lectura i evitant els riscs de manipulació i desinformació, i integrar-la i transformar-la en coneixement per comunicar-la, amb un punt de vista crític i personal al mateix temps que respectuós amb la propietat intel·lectual, especialment en el marc de la realització de treballs de recerca sobre temes del currículum o vinculats a les obres literàries llegides.
  7. Seleccionar i llegir de manera autònoma obres rellevants de la literatura contemporània com a font de plaer i coneixement, configurant un itinerari lector que s’enriqueixi progressivament quant a diversitat, complexitat i qualitat de les obres, i compartir experiències lectores per construir la pròpia identitat lectora i gaudir de la dimensió social de la lectura.
  8. Llegir, interpretar i valorar obres rellevants de la literatura catalana, utilitzant un metallenguatge específic i mobilitzant l’experiència biogràfica i els coneixements literaris i culturals per establir vincles entre texts diversos a fi de conformar un mapa cultural, eixamplar les possibilitats d’aprofitament de la literatura i crear texts d’intenció literària.
  9. Consolidar i aprofundir en el coneixement explícit i sistemàtic sobre l’estructura de la llengua i els seus usos, i reflexionar de manera autònoma sobre les eleccions lingüístiques i discursives, amb la terminologia adequada, per desenvolupar la consciència lingüística, augmentar el repertori comunicatiu i millorar les destreses tant de producció oral i escrita com de recepció crítica.
  10. Posar les pràctiques comunicatives al servei de la convivència democràtica, la resolució dialogada dels conflictes i la igualtat de drets de totes les persones, utilitzant un llenguatge no discriminatori i bandejant els abusos de poder a través de la paraula per afavorir un ús no tan sols eficaç sinó també ètic i democràtic del llenguatge.
 Sabers bàsics

 A. Les llengües i els seus parlants

- La llengua catalana i la unitat de la llengua.

- Estratègies avançades de la reflexió interlingüística.

- Diferències entre els trets propis de les varietats dialectals i els relatius als sociolectes i els registres.

- Indagació i explicació dels conceptes de norma culta i estàndard, atenent a la seva utilitat i a la seva diversitat en la llengua catalana.

- Els mitjans de comunicació i les xarxes socials en els processos de normalització lingüística.

 B. Comunicació

Estratègies de producció, comprensió i anàlisi crítica de texts orals, escrits i multimodals de diferents àmbits amb atenció conjunta als aspectes que s’assenyalen a continuació.

 B.1. Context: components del fet comunicatiu

- Components del fet comunicatiu: grau de formalitat de la situació i caràcter públic o privat; distància social entre els interlocutors; propòsits comunicatius i interpretació d’intencions; canal de comunicació i elements no verbals de la comunicació.

 B.2. Gèneres discursius

- Propietats textuals: coherència, cohesió, correcció i adequació.

- Gèneres discursius propis de l’àmbit educatiu. Els texts acadèmics.

- Gèneres discursius propis de l’àmbit social. Les xarxes socials i mitjans de comunicació.

 B.3. Processos

- Interacció oral i escrita de caràcter formal. Prendre i cedir la paraula. Cooperació conversacional i cortesia lingüística.

- Comprensió oral: sentit global del text i relació entre les seves parts, selecció i retenció de la informació rellevant. La intenció de l’emissor. Detecció dels usos discriminatoris del llenguatge verbal i no verbal. Valoració de la forma i el contingut del text.

- Producció oral formal: Planificació i recerca d’informació, textualització i revisió. Adequació a l’audiència i al temps d’exposició.

- Elements no verbals. Trets discursius i lingüístics de l’oralitat formal. La deliberació oral argumentada.

- Comprensió lectora: sentit global del text i relació entre les seves parts. La intenció de l’emissor. Detecció dels usos discriminatoris del llenguatge verbal i icònic. Valoració de la forma i el contingut del text.

- Producció escrita. Procés d’elaboració: planificació, redacció, revisió i edició en diferents suports. Correcció gramatical i ortogràfica. Propietat lèxica.

- Alfabetització informacional: Cerca autònoma i selecció de la informació amb criteris de fiabilitat, qualitat i pertinència; anàlisi, valoració, reorganització i síntesi de la informació en esquemes propis i transformació en coneixement; comunicació i difusió de la informació reelaborada de manera creativa i respectuosa amb la propietat intel·lectual. La gestió de continguts, l’emmagatzematge i la recuperació de la informació rellevant. Notícies falses i verificació de fets.

 B.4. Reconeixement i ús discursiu dels elements lingüístics

- Formes lingüístiques d’expressió de la subjectivitat i de l’objectivitat.

- Recursos lingüístics per adequar el registre a la situació de comunicació.

- Connectors, marcadors discursius i altres procediments lèxics, semàntics i gramaticals que contribueixen a la cohesió del text.

- Relacions entre les formes verbals com a procediments de cohesió del text amb especial atenció a la valoració i a l’ús dels temps verbals.

- Correcció lingüística i revisió ortogràfica, gramatical i tipogràfica dels texts. Ús eficaç de diccionaris, manuals de consulta i de correctors ortogràfics en suport analògic o digital.

- Els signes de puntuació com a mecanisme organitzador del text escrit i la seva relació amb el significat.

 C. Educació literària

C.1. Lectura autònoma

Lectura d’obres rellevants d’autores i autors que es relacionin amb les propostes de lectura guiada, incloent l’assaig literari i formes actuals de producció i consum cultural, que promoguin la reflexió sobre el propi itinerari lector, com també la inserció en el debat interpretatiu de la cultura, atesos els sabers següents:

- Selecció de les obres amb l’ajuda de recomanacions especialitzades.

- Participació activa en el circuit literari i lector en context presencial i digital. Utilització autònoma de tota mena de biblioteques. Accés a altres experiències culturals.

- Expressió argumentada dels gusts lectors personals. Diversificació del corpus llegit, atesos els circuits comercials del llibre i distingint entre literatura canònica i de consum, clàssics i best-sellers

- Comunicació de l’experiència lectora utilitzant un metallenguatge específic i atenent a aspectes temàtics, gènere i subgènere, elements de l’estructura i l’estil, i valors ètics i estètics de les obres.

- Mobilització de l’experiència personal, lectora i cultural per establir vincles entre l’obra llegida i aspectes de l’actualitat i altres manifestacions literàries o artístiques.

- Recomanació de les lectures en suports variats, atenent a aspectes temàtics, formals i intertextuals.

 C.2. Lectura guiada

Lectura d’obres rellevants de la literatura catalana dels segles XX i XXI inscrites en itineraris temàtics o entorn de tres eixos: (1) Els models narratius des de finals del XIX i principis del XX fins al XXI; (2) La poesia dels segles XX i XXI i (3) El teatre dels segles XX i XXI, atesos els sabers següents:

- Construcció compartida de Ia interpretació de les obres a través de discussions o converses literàries.

- Anàlisi dels elements constitutius del gènere literari i la seva relació amb el sentit de l’obra. Efectes en la recepció dels seus recursos expressius.

- Utilització de la informació social, històrica, cultural i artística per interpretar les obres i comprendre el seu lloc en la tradició literària.

- Vincles intertextuals entre obres i altres manifestacions artístiques en funció de temes, tòpics, estructures i llenguatges. Elements de continuïtat i ruptura.

- Expressió argumentada de la interpretació dels texts, integrant els diferents aspectes analitzats i atenent als seus valors culturals, ètics i estètics. Lectura amb perspectiva de gènere.

- Lectura expressiva, dramatització i recitat atenent als processos de comprensió, apropiació i oralització implicats.

- Creació de texts d’intenció literària a partir de les obres llegides.

 D. Reflexió sobre la llengua

Construcció de conclusions pròpies sobre el sistema lingüístic. Observació, comparació i classificació d’unitats comunicatives. Manipulació d’estructures, formulació d’hipòtesis, contraexemples, generalitzacions i contrast entre llengües amb l’ús del metallenguatge específic, atesos els sabers següents:

- Diferències rellevants i interseccions entre llengua oral i llengua escrita atenent a aspectes sintàctics, lèxics i pragmàtics.

- La llengua com a sistema interconnectat tenint en compte els diferents nivells: fonològic, morfològic, sintàctic i semàntic.

- Distinció entre la forma (categoria gramatical) i la funció de les paraules (funcions sintàctiques de l’oració simple i composta).

- Relació entre l’estructura semàntica (significats verbals i arguments) i sintàctica (subjecte, predicat i complements) de l’oració simple i composta en funció del propòsit comunicatiu.

- Procediments d’adquisició i formació de paraules i reflexió sobre els canvis en el seu significat. Les relacions semàntiques entre paraules. Valors denotatius i connotatius en funció de la seva adequació al context i al propòsit comunicatiu.

- Ús autònom de diccionaris, manuals de gramàtica i altres fonts de consulta per obtenir informació gramatical de caràcter general.

Proves d'anys anteriors

Torna a la pàgina de matèries