Prova lliure de batxillerat per a majors de 20 anys
Llengua castellana i literatura
Competències específiques
- Explicar i apreciar la diversitat lingüística del món a partir del coneixement de la realitat plurilingüe i pluricultural d’Espanya i la riquesa dialectal de l’espanyol, com també de la reflexió sobre els fenòmens del contacte entre llengües, per afavorir la reflexió interlingüística, per refutar els estereotips i prejudicis lingüístics i per valorar aquesta diversitat com a font de patrimoni cultural.
- Comprendre i interpretar texts orals i multimodals, amb especial atenció als texts acadèmics i dels mitjans de comunicació, recollint-ne el sentit general i la informació més rellevant, identificant el punt de vista i la intenció de l’emissor i valorant-ne la fiabilitat, la forma i el contingut, per construir coneixement, per formar-se opinió i per eixamplar les possibilitats de gaudi i oci.
- Produir texts orals i multimodals, amb atenció preferent a texts de caràcter acadèmic, amb rigor, fluïdesa, coherència, cohesió, correcció i el registre adequat, ateses les convencions pròpies dels diferents gèneres discursius, i participar en interaccions orals amb actitud cooperativa i respectuosa, tant per construir coneixement i establir vincles personals, com per intervenir de manera activa i informada en diferents contexts socials.
- Comprendre, interpretar i valorar texts escrits, amb sentit crític i diferents propòsits de lectura, amb especial atenció a texts acadèmics i dels mitjans de comunicació, reconeixent el sentit global i les idees principals i secundàries, integrant la informació explícita i realitzant les inferències necessàries, identificant la intenció de l’emissor, reflexionant sobre el contingut i la forma i avaluant-ne la qualitat i fiabilitat, per donar resposta a necessitats i interessos comunicatius diversos i per construir coneixement.
- Produir texts escrits i multimodals coherents, cohesionats, adequats i correctes, amb especial atenció als gèneres discursius de l’àmbit acadèmic, per construir coneixement i donar resposta de manera informada, eficaç i creativa a demandes comunicatives concretes.
- Seleccionar i contrastar informació procedent de diferents fonts, avaluant-ne la fiabilitat i pertinència en funció dels objectius de lectura i evitant els riscs de manipulació i desinformació, i integrar-la i transformar-la en coneixement per comunicar-la, amb un punt de vista crític i personal al mateix temps que respectuós amb la propietat intel·lectual, especialment en el marc de la realització de treballs de recerca sobre temes del currículum o vinculats a les obres literàries llegides.
- Seleccionar i llegir de manera autònoma obres rellevants de la literatura contemporània com a font de plaer i coneixement, configurant un itinerari lector que s’enriqueixi progressivament quant a diversitat, complexitat i qualitat de les obres, i compartir experiències lectores per construir la pròpia identitat lectora i gaudir de la dimensió social de la lectura.
- Llegir, interpretar i valorar obres rellevants de la literatura espanyola i hispanoamericana, utilitzant un metallenguatge específic i mobilitzant l’experiència biogràfica i els coneixements literaris i culturals per establir vincles entre texts diversos, per conformar un mapa cultural, per eixamplar les possibilitats de gaudi de la literatura i per crear texts d’intenció literària.
- Consolidar i aprofundir en el coneixement explícit i sistemàtic sobre l’estructura de la llengua i els seus usos, i reflexionar de manera autònoma sobre les eleccions lingüístiques i discursives, amb la terminologia adequada, per desenvolupar la consciència lingüística, per augmentar el repertori comunicatiu i per millorar les destreses tant de producció oral i escrita com de comprensió i interpretació crítica.
- Posar les pràctiques comunicatives al servei de la convivència democràtica, la resolució dialogada dels conflictes i la igualtat de drets de totes les persones, utilitzant un llenguatge no discriminatori i bandejant els abusos de poder a través de la paraula per afavorir un ús no tan sols eficaç sinó també ètic i democràtic del llenguatge.
Sabers bàsics
A. Les llengües i els seus parlants
- Les llengües d’Espanya i els dialectes de l’espanyol.
- Estratègies avançades de la reflexió interlingüística.
- Diferències entre els trets propis de les varietats dialectals (fònics, gramaticals i lèxics) i els relatius als sociolectes i els registres.
- Indagació i explicació dels conceptes de norma culta i estàndard, atenent a la seva utilitat i a la seva diversitat en la llengua espanyola.
- Els mitjans de comunicació i les xarxes socials en els processos de normalització lingüística.
- Detecció de prejudicis i estereotips lingüístics amb la finalitat de combatre’ls.
B. Comunicació
Estratègies de producció, comprensió i anàlisi crítica de texts orals, escrits i multimodals de diferents àmbits amb atenció conjunta als aspectes que s’assenyalen a continuació.
B.1. Context: components del fet comunicatiu
- Components del fet comunicatiu: grau de formalitat de la situació i caràcter públic o privat; distància social entre els interlocutors; propòsits comunicatius i interpretació d’intencions; canal de comunicació i elements no verbals de la comunicació.
B.2. Gèneres discursius
- Propietats textuals: coherència, cohesió, correcció i adequació.
- Gèneres discursius propis de l’àmbit educatiu. Els texts acadèmics.
- Gèneres discursius propis de l’àmbit social. Les xarxes socials i mitjans de comunicació.
B.3. Processos
- Interacció oral i escrita de caràcter formal. Prendre i cedir la paraula. Cooperació conversacional i cortesia lingüística.
- Comprensió oral: sentit global del text i relació entre les seves parts, selecció i retenció de la informació rellevant. La intenció de l’emissor. Detecció dels usos discriminatoris del llenguatge verbal i no verbal. Valoració de la forma i el contingut del text.
- Producció oral formal: Planificació i recerca d’informació, textualització i revisió. Adequació a l’audiència i al temps d’exposició.
- Elements no verbals. Trets discursius i lingüístics de l’oralitat formal. La deliberació oral argumentada.
- Comprensió lectora: sentit global del text i relació entre les seves parts. La intenció de l’emissor. Detecció dels usos discriminatoris del llenguatge verbal i icònic. Valoració de la forma i el contingut del text.
- Producció escrita. Procés d’elaboració: planificació, redacció, revisió i edició en diferents suports. Correcció gramatical i ortogràfica. Propietat lèxica.
- Alfabetització informacional: Cerca autònoma i selecció de la informació amb criteris de fiabilitat, qualitat i pertinència; anàlisi, valoració, reorganització i síntesi de la informació en esquemes propis i transformació en coneixement; comunicació i difusió de la informació reelaborada de manera creativa i respectuosa amb la propietat intel·lectual. La gestió de continguts, l’emmagatzematge i la recuperació de la informació rellevant. Notícies falses i verificació de fets.
B.4. Reconeixement i ús discursiu dels elements lingüístics
- Formes lingüístiques d’expressió de la subjectivitat i de l’objectivitat.
- Recursos lingüístics per adequar el registre a la situació de comunicació.
- Connectors, marcadors discursius i altres procediments lèxics, semàntics i gramaticals que contribueixen a la cohesió del text.
- Relacions entre les formes verbals com a procediments de cohesió del text amb especial atenció a la valoració i a l’ús dels temps verbals.
- Correcció lingüística i revisió ortogràfica, gramatical i tipogràfica dels texts. Ús eficaç de diccionaris, manuals de consulta i de correctors ortogràfics en suport analògic o digital.
- Els signes de puntuació com a mecanisme organitzador del text escrit i la seva relació amb el significat.
C. Educació literària
C.1. Lectura autònoma
Lectura d’obres d’autores i autors relacionades amb les propostes de lectura guiada que suscitin reflexió sobre el propi itinerari lector com també la inserció en el debat interpretatiu de la cultura, atesos els sabers següents:
- Selecció de les obres rellevants, incloent l’assaig literari i formes actuals de producció i consum cultural, amb l’ajuda de recomanacions especialitzades.
- Participació activa en el circuit literari i lector en context presencial i digital. Utilització autònoma de tota mena de biblioteques. Accés a altres experiències culturals.
- Expressió argumentada dels gusts lectors personals. Diversificació del corpus llegit, atesos els circuits comercials del llibre i distingint entre literatura canònica i de consum, clàssics i best-sellers.
- Comunicació de l’experiència lectora utilitzant un metallenguatge específic i atenent a aspectes temàtics, gènere i subgènere, elements de l’estructura i l’estil, i valors ètics i estètics de les obres.
- Mobilització de l’experiència personal, lectora i cultural per establir vincles entre l’obra llegida i aspectes de l’actualitat i altres manifestacions literàries o artístiques.
- Recomanació de les lectures en suports variats, atenent a aspectes temàtics, formals i intertextuals.
C.2. Lectura guiada
Lectura d’obres rellevants de la literatura espanyola de l’últim quart del segle XIX i dels segles XX i XXI, inscrites en itineraris temàtics o de gènere, entorn de tres eixos: (1) Edat de Plata de la cultura espanyola (1875-1936); (2) guerra civil, exili i dictadura; (3) literatura espanyola i hispanoamericana contemporània, atesos els sabers següents:
- Construcció compartida de la interpretació de les obres a través de discussions o converses literàries.
- Anàlisi dels elements constitutius del gènere literari i la seva relació amb el sentit de l’obra. Efectes en la recepció dels seus recursos expressius.
- Utilització de la informació social, històrica, cultural i artística per interpretar les obres i comprendre el seu lloc en la tradició literària.
- Vincles intertextuals entre obres i altres manifestacions artístiques en funció de temes, tòpics, estructures i llenguatges. Elements de continuïtat i ruptura.
- Expressió argumentada de la interpretació dels texts, integrant els diferents aspectes analitzats i atenent als seus valors culturals, ètics i estètics. Lectura amb perspectiva de gènere.
- Lectura expressiva, dramatització i recitat atenent als processos de comprensió, apropiació i oralització implicats.
- Creació de texts d’intenció literària a partir de les obres llegides.
D. Reflexió sobre la llengua
Elaboració de conclusions pròpies sobre el funcionament del sistema lingüístic amb un metallenguatge específic a partir de l’observació, comparació i classificació d’unitats comunicatives i del contrast entre llengües, atesos els sabers següents:
- Diferències rellevants i interseccions entre llengua oral i llengua escrita atenent a aspectes sintàctics, lèxics i pragmàtics.
- La llengua com a sistema interconnectat tenint en compte els diferents nivells: fonològic, morfològic, sintàctic i semàntic.
- Distinció entre la forma (categoria gramatical) i la funció de les paraules (funcions sintàctiques de l’oració simple i composta).
- Relació entre l’estructura semàntica (significats verbals i arguments) i sintàctica (subjecte, predicat i complements) de l’oració simple i composta en funció del propòsit comunicatiu.
- Procediments d’adquisició i formació de paraules i reflexió sobre els canvis en el seu significat. Les relacions semàntiques entre paraules. Valors denotatius i connotatius en funció de la seva adequació al context i al propòsit comunicatiu.
- Ús autònom de diccionaris, manuals de gramàtica i altres fonts de consulta per obtenir informació gramatical de caràcter general.