Prova lliure de batxillerat per a majors de 20 anys
Física
Competències específiques
1. Utilitzar les teories, els principis i les lleis que regeixen els processos físics més importants, considerant-ne la base experimental i el desenvolupament matemàtic en la resolució de problemes, per reconèixer la física com una ciència rellevant implicada en el desenvolupament de la tecnologia, l’economia, la societat i de la sostenibilitat ambiental.
2. Adoptar els models, teories i lleis acceptats de la física com a base d’estudi dels sistemes naturals i predir-ne l’evolució per inferir solucions generals als problemes quotidians relacionats amb les aplicacions pràctiques demanades per la societat en el camp tecnològic, industrial i biosanitari.
3. Utilitzar el llenguatge de la física amb la formulació matemàtica dels seus principis, magnituds, unitats, equacions, etc., per establir una comunicació adequada entre diferents comunitats científiques i com una eina fonamental en la recerca.
4. Utilitzar de manera autònoma, eficient, crítica i responsable recursos en diferents formats, plataformes digitals d’informació i de comunicació en el treball individual i col·lectiu per al foment de la creativitat mitjançant la producció i l’intercanvi de materials científics i divulgatius que facilitin acostar la física a la societat com un camp de coneixements accessible.
5. Aplicar tècniques de treball i indagació pròpies de la física, com també l’experimentació, el raonament logicomatemàtic i la cooperació, en la resolució de problemes i la interpretació de situacions relacionades, per posar en valor el paper de la física en una societat basada en valors ètics i sostenibles.
6. Reconèixer i analitzar el caràcter multidisciplinari de la física, considerant-ne el rellevant recorregut històric i les contribucions a l’avanç del coneixement científic com un procés en contínua evolució i innovació, per establir unes bases de coneixement i relació amb altres disciplines científiques.
Sabers bàsics
A. Camp gravitatori
- Determinació, a través del càlcul vectorial, del camp gravitatori produït per un sistema de masses. Efectes sobre les variables cinemàtiques i dinàmiques d’objectes immersos en el camp.
- Moment angular d’un objecte en un camp gravitatori: càlcul, relació amb les forces centrals i aplicació de la seva conservació en l’estudi del seu moviment.
- Energia mecànica d’un objecte sotmès a un camp gravitatori: deducció del tipus de moviment que posseeix, càlcul del treball o els balanços energètics existents en desplaçaments entre diferents posicions, velocitats i tipus de trajectòries.
- Lleis que es verifiquen en el moviment planetari i extrapolació al moviment de satèl·lits i cossos celestes.
- Introducció a la cosmologia i l’astrofísica com a aplicació del camp gravitatori: implicació de la física en l’evolució d’objectes astronòmics, del coneixement de l’univers i repercussió de la recerca en aquests àmbits en la indústria, la tecnologia, l’economia i en la societat.
B. Camp electromagnètic
- Camps elèctric i magnètic: tractament vectorial, determinació de les variables cinemàtiques i dinàmiques de càrregues elèctriques lliures en presència d’aquests camps. Fenòmens naturals i aplicacions tecnològiques en els quals s’aprecien aquests efectes.
- Intensitat del camp elèctric en distribucions de càrregues discretes i contínues: càlcul i interpretació del flux de camp elèctric.
- Energia d’una distribució de càrregues estàtiques: magnituds que es modifiquen i que romanen constants amb el desplaçament de càrregues lliures entre punts de diferent potencial elèctric.
- Camps magnètics generats per fils amb corrent elèctric en diferents configuracions geomètriques: rectilinis, espires, solenoides o tors. Interacció amb càrregues elèctriques lliures presents en el seu entorn.
- Línies de camp elèctric i magnètic produït per distribucions de càrrega senzilles, imants i fils amb corrent elèctric en diferents configuracions geomètriques.
- Generació de la força electromotriu: funcionament de motors, generadors i transformadors a partir de sistemes on es produeix una variació del flux magnètic.
C. Vibracions i ones
- Moviment oscil·latori: variables cinemàtiques d’un cos oscil·lant i conservació d’energia en aquests sistemes.
- Moviment ondulatori: gràfiques d’oscil·lació en funció de la posició i del temps, equació d’ona que el descriu i relació amb el moviment harmònic simple. Diferents tipus de moviments ondulatoris en la naturalesa.
- Fenòmens ondulatoris: situacions i contexts naturals en els quals es posen de manifest diferents fenòmens ondulatoris i aplicacions. Ones sonores i les seves qualitats. Canvis en les propietats de les ones en funció del desplaçament de l’emissor i receptor.
- Naturalesa de la llum: controvèrsies i debats històrics. La llum com a ona electromagnètica. Espectre electromagnètic.
- Formació d’imatges en medis i objectes amb diferent índex de refracció. Sistemes òptics: lents primes, miralls plans i corbs i les seves aplicacions.
D. Física relativista, quàntica, nuclear i de partícules
- Principis fonamentals de la relativitat especial i les seves conseqüències: contracció de la longitud, dilatació del temps, energia i massa relativistes.
- Dualitat ona-corpuscle i quantització: hipòtesi de De Broglie i efecte fotoelèctric. Principi d’incertesa formulat sobre la base del temps i l’energia.
- Model estàndard en la física de partícules. Classificacions de les partícules fonamentals. Les interaccions fonamentals com a processos d’intercanvi de partícules (bosons). Acceleradors de partícules.
- Nuclis atòmics i estabilitat d’isòtops. Radioactivitat natural i altres processos nuclears. Aplicacions en els camps de l’enginyeria, la tecnologia i la salut.
Material
Es permet usar una calculadora no programable.
![]() |
Descarrega en .pdf |