Prova lliure de batxillerat per a majors de 20 anys
Dibuix artístic
Competències específiques
1. Comprendre el dibuix com a forma de coneixement, comunicació i expressió, comparant l’ús que se’n fa en manifestacions culturals i artístiques de diferents èpoques, llocs i àmbits disciplinaris, i valorant la diversitat de significats que origina, per apreciar la importància de la diversitat cultural i la rellevància de la conservació i la promoció del patrimoni.
2. Analitzar amb actitud crítica i reflexiva produccions plàstiques de diferents èpoques i estils, reconeixent el llenguatge, les tècniques i procediments, la funció significativa i l’expressivitat del dibuix que hi són presents per desenvolupar la consciència visual i el criteri estètic i ampliar les possibilitats de gaudi de l’art.
3. Analitzar, interpretar i representar la realitat, utilitzant els recursos elementals i la sintaxi del dibuix, per oferir una visió pròpia d’aquesta realitat, potenciar la sensibilitat i afavorir el desenvolupament personal i artístic.
4. Experimentar amb diferents materials, tècniques i suports, incloent el propi cos, analitzant-ne la importància en les propostes artístiques contemporànies, per descobrir el gest del dibuix i l’apropiació de l’espai com a mitjans d’autoexpressió i acceptació personal.
5. Utilitzar la pràctica del dibuix com a mitjà d’expressió d’idees, opinions, sentiments i emocions, investigant els referents culturals i la seva influència en les creacions posteriors, per ampliar el repertori artístic i enriquir les produccions pròpies.
6. Realitzar produccions gràfiques expressives i creatives, valorant la importància dels elements del llenguatge gràfic i la seva organització en la definició d’un estil personal, per a progressar en l’execució tècnica i en les qualitats comunicatives i expressives de les produccions pròpies.
7. Experimentar amb les tècniques pròpies del dibuix, identificant les eines, mitjans i suports necessaris i analitzant-ne el possible impacte ambiental, per a integrar-les de manera creativa i responsable en la realització de produccions gràfiques.
8. Adaptar els coneixements i destreses adquirits, desenvolupant la retentiva i la memòria visual, per a respondre amb creativitat i eficàcia a nous desafiaments de representació gràfica.
9. Crear projectes gràfics col·laboratius, contribuint de manera creativa a la seva planificació i realització i adaptant el disseny i el procés a les característiques pròpies d’un àmbit disciplinari, per descobrir possibilitats de desenvolupament acadèmic i professional i apreciar l’enriquiment que suposen les propostes compartides.
Sabers bàsics
A. Concepte i història del dibuix
- El dibuix en l’art dels segles XIX i XX. Obres més representatives de diferents artistes.
- De la representació objectiva a la subjectiva. De la figuració a l’abstracció.
- La Bauhaus i el disseny.
- El dibuix com a expressió artística contemporània. Dibuixar en l’espai.
B. L’expressió gràfica i els seus recursos elementals.
- La retentiva i la memòria visual.
- Les formes i la seva transformació: la forma entesa com una estructura d’elements i relacions. Espais negatius i positius de les formes.
- Textura visual i tàctil.
- Tècniques graficoplàstiques, tradicionals, alternatives i digitals.
C. Dibuix i espai
- La línia, el dibuix i la tridimensionalitat.
- La perspectiva. La perspectiva cònica i el dibuix artístic.
- Enquadrament i dibuix del natural. Relació amb la fotografia.
- Espais interiors, exteriors, urbans i naturals.
- Geometria i naturalesa.
D. La llum, el clarobscur i el color
- L’ombreig i la taca. Escales i claus tonals.
- Qualitats i relacions del color. El contrast de color. Color local, tonal i ambiental. Usos del color en el dibuix.
- Dimensions del color. Aplicacions pràctiques.
- Perspectiva atmosfèrica.
- El color associat a la línia. Art òptic i geomètric.
E. La figura humana
- Representació de l’ésser humà al llarg de la història. Cànon i proporció. Els estereotips de bellesa en diferents èpoques.
- Nocions bàsiques d’anatomia artística.
- Anotació del natural. Estudi i representació de l’escorç.
- El retrat. Faccions i expressions.
- El cos humà com a suport i com a instrument d’expressió artística.
F. Projectes gràfics col·laboratius
- La distribució de tasques en els projectes gràfics col·laboratius: criteris de selecció a partir de les habilitats requerides i de les necessitats del projecte.
- Fases dels projectes gràfics.
- Estratègies de selecció de tècniques, eines, mitjans i suports del dibuix adequats a diferents disciplines.
- Estratègies d’avaluació de les fases i els resultats de projectes gràfics. L’error com a oportunitat de millora i aprenentatge.
![]() |
Descarrega en .pdf |