PATRÓ COSTANER POLIVALENT


El títol de Patró Costaner Polivalent es troba regulat per:

  • Reial Decret 36/2014, de 24 de gener, pel qual es regulen els títols professionals del sector pesquer.
  • Ordre APM/243/2018, de 7 de març, per la que es desarrolla el Reial Decret 36/2014, de 24 de gener, pel qual es regulen els títols professionals del sector pesquer.

REQUISITS

  1. Haver complert 18 anys.
  2. Disposar d'un imprès oficial, expedit per un Centre de Reconeixement de Conductors (CRC), en el qual se certifiqui l'aptitud psicofísica d'acord amb els requisits exigits per a l'expedició del permís ordinari de conduir. L'anterior imprès no serà necessari si l'interessat disposa del certificat mèdic contemplat en l'article 13 del present reial decret.
  3. Haver superat un examen, o exàmens, que inclogui, almenys, les matèries establertes en l'annex I d'aquest reial decret, en el qual es recullen els coneixements mínims requerits en la regla II/3 de l'annex al Conveni.
  4. Haver prestat servei en la secció pont de vaixells pesquers d'eslora no inferior a 12 metres, durant un període d'embarcament d'almenys dos anys; no obstant això, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient podrà permetre:
    • La substitució d'aquest període d'embarcament per un altre de formació especial de durada no superior a un any, a condició que el programa de formació especial sigui, com a mínim, d'un valor equivalent al del període d'embarcament exigit al qual substitueix.
    • La substitució del període d'embarcament en vaixells pesquers per un altre que consti en un registre aprovat d'acord amb el Conveni de Formació, 1978.
    • Per al còmput del període d'embarcament de dos anys previst en aquest apartat, s'acceptaran fins a divuit mesos de dies d'embarco realitzats amb anterioritat a la realització de l'examen previst en l'apartat 3, la resta de l'embarcament ha de ser realitzat, en tot cas, amb posterioritat a la superació del citat examen.
  5. Realitzar un període d'embarcament de 6 mesos en el servei de màquines d'un vaixell civil.

NOTA ACLARIDORA sobre la substitució del període d'embarc a vaixells pesquers per embarcs a vaixells civils

ATRIBUCIONS

  • Exercir com a capità o patró de vaixells de fins a 32 metres d'eslora en les aigües limitades. Per a poder exercir la funció de capità prevista en el present apartat, l'interessat ha d'haver complert un període d'embarcament no inferior a 12 mesos com a oficial de pont o patró en vaixells pesquers d'eslora no inferior a 12 metres.
  • Exercir com a capità o patró i cap de màquines, en vaixells de fins a 26 metres d'eslora i 550 quilowatts de potència efectiva de la màquina fins a una distància de 60 milles de la costa espanyola. La base per al càlcul d'aquesta distància seran les línies de base rectes i on aquestes no estiguin definides la distància es mesurarà des de la línia de costa marcada per la baixamar escorada. Per a poder exercir la funció de capità prevista en el present apartat, l'interessat ha d'haver complert un període d'embarcament no inferior a 12 mesos com a oficial encarregat de la guàrdia de navegació o patró en vaixells pesquers d'eslora no inferior a 12 metres.
  • Exercir com a primer oficial o oficial de pont en qualsevol vaixell pesquer en les aigües limitades.
  • Exercir com a cap de màquines en vaixells de pesca de potència propulsora inferior a 750 quilowatts.
  • Exercir com a primer oficial de màquines en vaixells de pesca de potència inferior a 750 quilowatts i com a oficial de màquines en qualsevol vaixell de pesca.
  • Exercir com a primer oficial de pont en vaixells el comandament dels quals correspongui a un Patró de Litoral. Per a poder dur a terme aquesta funció hauran de superar el curs que, si és el cas, establirà el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per a aconseguir que els patrons costaners polivalents aconsegueixin els coneixements requerits en la regla II/2 del Conveni STCWF/1995.

OBSERVACIONS

  • El títol de patró costaner polivalent també es pot obtenir mitjançant la convalidació dels certificats de professionalitat corresponents per l’òrgan competent en matèria de titulacions pesqueres de la Comunitat Autònoma. Una vegada aprovada la convalidació d’un certificat de professionalitat, la Comunitat Autònoma ha d’expedir el títol corresponent. Per poder fer la convalidació esmentada és necessari que el sol·licitant hagi superat un examen, en un centre acreditat per la Comunitat Autònoma o pel SOIB, que inclogui les matèries indicades a l’annex I del Reial decret 36/2014, de 24 de gener. A més, en el cas que la Comunitat Autònoma hagi dictat disposicions de desplegament de la normativa bàsica estatal, la convalidació només és possible si es compleix el que s’estableixi a les disposicions de desplegament esmentades. Per a l’obtenció del títol professional, a més dels coneixements esmentats anteriorment, els alumnes han d’acreditar el compliment del període d’embarcament establert a l’article 8 del Reial decret 36/2014, de 24 de gener.
  • Els títols professionals de capità de pesca, patró d’altura, patró de litoral, patró de pesca d’altura, patró de primera classe de pesca litoral i patró de segona classe de pesca de litoral, serveixen per convalidar el mòdul formatiu de pont, del títol de patró costaner polivalent.
  • Els títols professionals de mecànic major naval, mecànic naval, mecànic naval de segona classe, mecànic naval de primera classe i mecànic naval major, serveixen per convalidar el mòdul de màquines corresponent a la titulació de patró costaner polivalent.
  • Qui tengui els títols de patró de 2na classe de pesca de litoral i de mecànic naval de 2na classe pot obtenir directament el títol de patró costaner polivalent.
  • Les persones que hagin superat la formació acadèmica necessària per a l’obtenció dels títols regulats en el Reial decret 36/2014 tenen dret a obtenir el títol de mariner pescador.
  • Els alumnes que hagin superat els cicles formatius exigits com a requisit per a l’obtenció dels títols regulats en el Reial decret 36/2014, i que tenguin el títol acadèmic corresponent o un certificat d’examen amb qualificació d’apte, es poden enrolar com a mariners per a la realització del període d’embarcament exigit, encara que no disposin de la targeta de mariner pescador.