L’actuació directa dels 10  inspectors desplaçats a les Pitiüses entre juliol i agost aconsegueix transformar 752 contractes en indefinits a Eivissa i 361 a Formentera

El Pla de lluita contra la precarietat en el treball, impulsat per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria amb la coordinació de la Direcció Provincial d’Inspecció de Treball, ha permès que aquest estiu 1.077 treballadors d’Eivissa i 412 de Formentera hagin vist millorades les seves condicions laborals, tant per la conversió dels seus contractes temporals a indefinits, per l’ampliació de les jornades o per una nova alta amb contracte indefinit. Aquesta xifra s’eleva a 5.500 treballadors pel conjunt de les illes i representa un increment del 37% respecte als resultats obtinguts l’any passat.

La campanya desenvolupada aquest any ha comptat amb més temps per poder coordinar i planificar l’activitat inspectora, per la qual cosa s’han obtingut resultats millors que l’anterior. En concret, a Eivissa un 46% més de treballadors han millorat les condicions de feina respecte 2015; en dos anys sumen 1.813 treballadors. A Formentera l’increment ha suposat un 178%, uns 560 treballadors s’han beneficiat del Pla de Lluita sumant les dos campanyes.

Durant els mesos de juliol i agost, 10 inspectors de treball han estat vigilant les condicions laborals a les Pitiüses (8 a Eivissa i 2 a Formentera). En total, les actuacions dels 32 inspectors distribuïts per la Comunitat han suposat la modificació de les condicions de 3.927 contractes, un increment del 54% (1.377) respecte als 2.550 contractes modificats a la campanya de l’any passat.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha presentat els resultats del pla, juntament amb la directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro. En la seva intervenció, el conseller ha explicat que en aquest darrer any, la tendència del mercat laboral està canviant, perquè es produeixen més noves altes en contractació indefinida que en temporal i els contractes a temps parcial disminueixen en relació a fa un any. Negueruela ha expressat que, tot i aquest gir de tendència, “el Govern seguirà lluitant contra la precarietat i vetllant per la qualitat de l’ocupació, i és important expressar un missatge inequívoc  que seguirem treballant en aquesta línia, tal com fixen els Acords pel Canvi d’inici de Legislatura”.

Contractes temporals

Pel que fa a la revisió de contractes temporals, Eivissa ha passat de 430 a 752 contractes temporals transformats en indefinits, xifra que representa un 42,8% més que a 2015. Per altra banda, Formentera és el territori que més transformacions ha registrat, passant de 121 a 361 transformacions, un 66,5% més que a l’any anterior.
Al conjunt de la Comunitat, s’han investigat 9.256 contractes, dels quals 3.381 s’han transformat en indefinits, el que suposa que més d’un de cada tres contractes (36%) es trobava en frau de llei. L’any anterior, el percentatge de transformacions va ser del 25%.

Ampliacions de jornada

Quant a parcialitat, Formentera és el territori on s’ha registrat més jornades fraudulentes en comparació als resultats del Pla de Lluita de 2015, amb un 76% d’increment entre ambdós períodes considerats. L’illa ha passat de 21 a 37 ampliacions de jornada directes. A continuació es situa Eivissa, amb un 65% d’increment respecte els resultats de l’any anterior, on s’ha passat de 72 a 119 ampliacions de jornada de treball.

La campanya del Pla de Lluita d’enguany ha permès la revisió de 2.674 contractes a temps parcial de totes les illes, que han esdevingut un total de 453 ampliacions de jornada.
En el balanç de la campanya també s’han d’incloure 93 faltes d’alta a la Seguretat Social que han estat transformats. En el cas d’Eivissa, s’han tramitat 22 altes d’afiliació i a Formentera, las altes transformades han estat 13.

Procediments sancionadors

Com a resultat de l’activitat inspectora dels mesos de juliol i agost, s’han iniciat a Eivissa 18 expedients, amb una proposta de sanció de 63.000 euros. En el cas de Formentera, els expedients tramitats han estat 12, amb una proposta de sanció de 39.400 euros. Al conjunt de les Illes Balears, s’han iniciat 89 expedients amb una proposta de sanció de 342.230 euros.