Declaració de trobar-se en la situació administrativa de serveis especials

El personal funcionari de la Comunitat Autònoma ha de ser declarat en la situació de serveis especials en els supòsits següents:

a) Quan siguin nomenats membres del Govern de la Comunitat Autònoma, del consell executiu dels consells insulars, del Govern de l’Estat, de les institucions de la Unió Europea, dels òrgans de govern d’altres comunitats autònomes o d’organitzacions internacionals, o quan siguin nomenats alts càrrecs de qualsevol d’aquests òrgans.

b) Quan accedeixin a la condició de diputat del Parlament de les Illes Balears, del Congrés dels Diputats, del Parlament Europeu o de les assemblees legislatives d’altres comunitats autònomes, o a la condició de membre del Senat, si perceben retribucions periòdiques per l’acompliment de la funció. Quan no percebin aquestes retribucions, podran optar entre romandre en la situació de servei actiu o passar a la de serveis especials.

c) Quan accedeixin a la condició de consellers dels consells insulars i quan exerceixin càrrecs polítics retribuïts i de dedicació exclusiva en aquestes institucions.

d) Quan exerceixin càrrecs polítics retribuïts i de dedicació exclusiva en les corporacions locals.

e) Quan siguin elegits pel Parlament de les Illes Balears o per les Corts Generals per formar part dels òrgans estatutaris o constitucionals, o d’altres òrgans l’elecció dels membres dels quals correspongui a qualsevol de les cambres, si d’aquesta elecció se’n deriva incompatibilitat per exercir la funció pública. També quan siguin nomenats per exercir en els esmentats llocs o càrrecs que estiguin assimilats en rang a alt càrrec, de conformitat amb el que estableixi la normativa reguladora respectiva.

f) Quan siguin designats assessors dels grups parlamentaris del Parlament de les Illes Balears, de les Corts Generals o de les assemblees legislatives de les altres comunitats autònomes.

g) Quan siguin nomenats personal eventual de qualsevol administració pública.

h) Quan passin a ocupar pel sistema de lliure designació llocs de treball del Gabinet de la Presidència.

i) Quan adquireixin la condició de personal funcionari al servei d’organitzacions internacionals o de caràcter supranacional.

j) Quan siguin autoritzats per la Comunitat Autònoma per dur a terme una missió per un període determinat superior a sis mesos en organismes internacionals, governs o entitats públiques, o en programes de cooperació internacional.

k) Quan siguin nomenats per exercir llocs o càrrecs en organismes públics o entitats dependents o vinculades a les administracions públiques que estiguin assimilats en rang a alt càrrec, de conformitat amb el que estableixi la normativa reguladora respectiva.

Informació del procediment i model de sol·licitud.

Preguntes freqüents

1. Com s’ha de sol·licitar el reingrés al servei actiu

Les persones interessades poden romandre en la situació de serveis especials mentre es mantengui la circumstància que va donar lloc al pas a aquesta situació.

Quan es deixi d’exercir el càrrec o es perdi la condició que va donar lloc a la declaració de la situació administrativa de serveis especials, s’ha de sol·licitar el reingrés al servei actiu en el termini d’un mes. En el supòsit que s’incompleixi aquest termini, l’Administració ha de declarar el funcionari o la funcionària en la situació administrativa d’excedència voluntària per interès particular des de la data en què deixi d’exercir el càrrec o de complir la condició que va possibilitar la declaració dels serveis especials.

Això no obstant, els diputats, senadors i membres de les assemblees legislatives autonòmiques o del Parlament Europeu que perdin aquesta condició per dissolució de les cambres corresponents o per terminació del mandat poden romandre en la situació de serveis especials fins que les cambres no es tornin a constituir, sempre que optin a un nou mandat.

El reingrés produeix efectes econòmics i administratius des de la data d’entrada de la sol·licitud de reingrés en el registre corresponent.

2. El personal funcionari en situació de serveis especials té dret a la reserva del lloc de treball?

El personal funcionari en situació de serveis especials té dret a la reserva del lloc de treball, i el temps de permanència en aquesta situació es té en compte a l’efecte de calcular triennis i per a la consolidació del grau personal, la promoció i la carrera administrativa.

3. Pot un interí ser declarat en la situació de serveis especials?

El personal funcionari interí pot gaudir també de la situació de serveis especials, si bé la declaració en aquesta situació i la consegüent reserva del lloc de treball es mantindrà únicament mentre no s’esdevengui una causa de cessament com a personal funcionari interí.

En el cas que desaparegui la causa que va possibilitar el pas a la situació de serveis especials, si el personal funcionari interí no sol·licita el reingrés en el termini d’un mes, perd la reserva del lloc de treball. En aquest cas s’ha d’entendre que renuncia a la interinitat amb les conseqüències que determini la normativa aplicable en matèria de borses de personal funcionari interí.